V tomto stroganove nie je mäso, no nič mu nechýba. Recept od Surovej dcérky bude chutiť aj mäsožravcom
— Foto: Instagram/surovadcerka
Ako prílohu môžete zvoliť to, na čo máte práve chuť.
Vegan Stroganov podľa Nikolety Kováčovej:
Ingrediencie:
100 g sójových kúskov
4 PL slnečnicového oleja
150 g bielej cibule
250 g bezvaječných cestovín
PL koncentrovaného rajčinového pretlaku
1 ½ PL dijonskej horčice
štipka čierneho korenia
250 g šampiňónov
150 g kyslých uhoriek
100 ml bieleho vína (alebo koňaku)
200 ml zeleninového vývaru
PL sójovej omáčky
150 g kyslej sójovej smotany (Creme Vega alebo PlantOn Creamo)
1 ČL soli
Postup:
Sójové kúsky uvarené v osolenej vode scedíme, necháme vychladnúť. Kuchynskou utierkou z nich následne vyžmýkame prebytočnú vodu. Čím suchšie sójové kúsky budú, tým viac chuti budú schopné nasať.
Na panvici zohrejeme olej a sójové kúsky na strednom ohni opekáme približne päť minút, alebo kým nezačnú zlatnúť. Medzitým začneme zohrievať osolenú vodu na cestoviny. Až zovrie, dáme cestoviny variť.
Keď sú sójové kúsky zlatisté, pridáme k ním nadrobno nakrájanú cibuľu a pokračujeme v opekaní na strednom ohni ďalších 10-15 minút, kým nezačne cibuľa taktiež chytať zlatistú farbu. Pridáme rajčinový pretlak, horčicu, čierne korenie a všetko dobre premiešame. Ďalej pridáme šampiňóny a kyslé uhorky nakrájané na malé kúsky. Všetko ešte pár minút opekáme a potom sójové kúsky podlejme bielym vínom. Stroganov premiešame a pridáme zeleninový vývar a sójovú omáčku.
Stroganov takto varíme ďalších päť minút.Na záver ho zjemníme kyslou rastlinnou smotanou a podľa chuti dosolíme. Servírujeme s cestovinami, ktoré môžeme nahradiť aj ryžou, poprípade inou prílohou.