Dobré noviny
Som rada, že sa nevyhodia. Betka v Tescu triedi potraviny, ktoré darujú slobodným mamičkám a dôchodcom
Silvia Mabena
Silvia Mabena

Som rada, že sa nevyhodia. Betka v Tescu triedi potraviny, ktoré darujú slobodným mamičkám a dôchodcom

Betka Boldišová, zamestnankyňa Tesca na bratislavských Zlatých pieskoch
Betka Boldišová, zamestnankyňa Tesca na bratislavských Zlatých pieskoch — Foto: A. Boldišová, DN

Štvorčlenná rodina nechá za mesiac v koši 20 kíl potravín. Ak toľko jedla nevyhodí vaša rodina, iná rodina vyhadzuje aj za vás. Príkladom šetrenia môžu byť predajcovia potravín. Dôsledne plánujú zásobovanie a vyradené potraviny darujú ľuďom v núdzi.

„V roku 2020 sme na Slovensku vytvorili 456 tisíc ton potravinového odpadu,“ píše vo svojej nedávnej správe analytička Eva Sadovská. V prepočte na jedného Slováka to je 83 kilogramov vyhodených potravín. Ak sa vyčítavo pozeráme na obchodené reťazce s preplnenými pultami, či reštaurácie, tak je to neprávom. Až 78 % tohto odpadu totiž vyprodukovali domácnosti, teda my - spotrebitelia. Potravinový odpad je nielen drahý špás, ale aj obrovský ekologický problém. Ak by vyhodené potraviny boli krajinou, po USA a Číne by boli tretím najväčším producentom skleníkových plynov na našej planéte.

Podľa Eurostatu sa v roku 2020 v Európe vyhodilo 57 miliónov ton potravín. Na každého obyvateľa nášho kontinentu tak pripadá asi 127 kg potravinového odpadu, na Slovensku je to priemerne 83 kilogramov na obyvateľa. Foto: FACEBOOK/Munchsk, PEXELS/A. Piacquadio

Jedlo zachraňujú aplikácie

Svojich používateľov volajú záchranári jedla a vyzývajú ich, aby zdieľali fotografie porcií, ktoré zachránili pred vyhodením. Hovoríme o čoraz populárnejších aplikáciách, ktorých primárnym poslaním je šetriť jedlom. Príkladom takejto zabehnutej aplikácie je Too good to go, ktorú spustili v Európe v roku 2016 a funguje aj v susednom Rakúsku. Svojim používateľom umožňuje vyhľadať reštaurácie, pekárne a obchody s potravinami v okolí, ktoré ponúkajú tašky s potravinovými prebytkami (vždy ide o prekvapenie) za 3 až 5 eur. V taškách pritom bývajú potraviny za asi trojnásobok tejto sumy. Takéto nakupovanie potravín využívajú najmä študenti alebo ľudia s nižšími príjmami, ktorí potrebujú významne šetriť na jedle. Táto aplikácia sa rozšírila aj do amerických miest a jej spoluzakladateľka Lucia Basch tvrdí, že denne zachráni pred vyhodením na skládku až 300 tisíc porcií jedla. Podobne funguje tiež americká aplikácia Flashfood, ktorá umožňuje používateľom nakupovať potraviny po exspirácii za výrazne znížené ceny. Na podobnom princípe od jari na Slovensku funguje aplikácia Munch, ktorá prepája bratislavské prevádzky s nadbytočným jedlom. Tie každý deň prostredníctvom aplikácie za výrazne zľavnenú sumu ponúkajú jedlo, ktoré nestíhajú predať. Ak človek nie je vyberavý, k jedlu sa dokáže dostať s 50-% až 70-% zľavou.  

Aplikácia Munch, ktorá bojuje proti plytvaniu jedlom je dostupná už aj na Slovensku. Zatiaľ iba v hlavnom meste. Foto: UNSPLASH/L. Dzurendova FACEBOOK/Munchsk

Slovenský líder v boji proti plytvaniu potravinami

Vlani Tesco darovalo milióny porcií jedla, len aby potraviny neskončili v koši. Maloobchodný reťazec používa prepracovanú stratégiu plánovania zásob a tiež darovaciu aplikáciu Foodiverse, aby znižoval plytvanie potravinami. „Zefektívnili sme proces darovania nepredaných potravín tak, že sme minulý rok dokázali darovať 3766 ton potravín ľuďom v núdzi a z tohto množstva bolo pripravených takmer 9 miliónov porcií jedla,“ hovorí Martin Kuruc, generálny riaditeľ Tesca na Slovensku a dodáva: „Je to najviac za celé obdobie darovania v rámci našej spoločnosti, ale verím, že aj v rámci všetkých reťazcov na Slovensku.“

Od roku 2016 spoločnosť zverejňuje každý rok správu o tom, koľko potravín vyhodí a tento objem cielene znižuje. V tomto smere sa ako veľmi účinné opatrenie osvedčilo to, že každá predajňa Tesco na  Slovensku je vďaka aplikácií sparovaná s organizáciami, ktoré o darované potraviny majú záujem a prerozdeľujú ich klientom v sociálnej tiesni. S kamerou sme nahliadli do Hypermarketu Tesco na Zlatých pieskoch, kde práve takéto darovanie potravín prebiehalo.

Pani Betka Boldišová

Pani Betka každý deň preberá v sklade hypermarketu Tesco Zlaté piesky nepredané potraviny. Dôkladne prezerá ovocie a zeleninu a pozahnívané kúsky hneď vytriedi do prepravky na odpis. To aby sa od nich nepokazili cukety, cibuľka či papriky, ktoré sú síce trochu zvädnuté, no ešte stále sa z nich dá navariť niečo dobré.

„Nedá sa to ponúknuť už ani v zľave, ale bolo by to škoda vyhodiť,“ hovorí Betka o potravinách, ktoré váži a ukladá do krabíc Potravinovej banky. Tie si vďaka aplikácii Foodiverse prerozdeľujú organizácie, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi.

„Aplikáciu máme na pracovnom smartfóne. Všetko čo je ešte vhodné na jedenie tam zapisujem. Buď v kilogramoch alebo v kusoch, záleží od tovaru, ktorý takto prihlasujem do Potravinovej banky,“ vysvetľuje pani Betka. Keď cez aplikáciu odošle sumár prebytkov do Potravinovej banky. Zamestnanci organizácii, ktoré sú napojené na ich pobočku okamžite vidia, čo je v ponuke a môžu si po potraviny prísť. „Mám z toho radosť, že sa to nevyhodí, a že sa to dá posunúť ďalej,“ dodáva pani Betka, ktorá takto na darovanie pred nami pripravila asi šesť banánových krabíc ovocia a zeleniny.

Sú špičkoví kuchári a varia z odpadu

Zaujímavým spôsobom propagujú šetrenie potravinami aj dvaja švédski kuchári z michelinskej reštaurácie. V prestížnej kuchyni dali výpoveň a otvorili si vlastnú prevádzku Spill, čo v preklade znamená mrhanie alebo odpad. Nie veľmi vábny názov reštaurácie veľmi  presne vystihuje filozofiu, s ktorou sa pár pustil do podnikania. Kreatívne a chutne varia zo surovín, ktoré iní považujú za odpad. „Potravinový odpad sa hromadí aj preto, že  regály u dodávateľov a v obchodoch musia byť plné. Niektoré kúsky končia v koši kvôli dátumu spotreby, ale pritom im nič nie je,“ povedal Erik Anderson, spolumajiteľ reštaurácie Spill v rozhovore pre agentúru Reuters.

Erik a Ellinor Andersonoví založili v švédskom Malmö reštauráciu s netradičným konceptom. Varia zo surovín, ktoré iní vyhodili. Foto: FACEBOOK/SPILL

Darované potraviny každé ráno dôkladne prezrú a odstránia pokazené nekonzumovateľné časti. Zvlášť opatrní sú pri darovanom mäse. Drvivá väčšina ich menu býva vegetariánska, keďže sa zelenina a ovocie vyhadzujú najviac. „Nechceme, aby sa dalo jedlo tak ľahko vyhadzovať. Chce to zmenu, no nie sme politici, tak sme sa rozhodli, že pôjdeme príkladom,“ vysvetľuje Ellinor Andersonová, spolumajiteľka prevádzky Spill. Zdá sa, že ich odvážna snaha funguje. Hosťom sa u nich páči a pár kuchárov si plánuje otvoriť ďalšiu prevádzku s rovnakým konceptom. „Myslím si, že ľudí inšpirujeme, keď im ukazujeme,  čo sa všetko dá uvariť zo surovín, ktoré na prvý pohľad vyzerajú na vyhodenie,“ dodáva Erik Anderson.

V švédskej reštaurácii Spill je menu vždy prekvapením. Majitelia a ich pomocní kuchári ho tvoria vždy ráno, podľa vyradených potravín, ktoré im dodávatelia a obchody nechajú pred dverami. Foto: FACEBOOK/SPILL

Zásady neplytvania potravín v domácnosti

- Namiesto veľkých nákupov nakupujme radšej častejšie a menej. Predídeme tak tomu, že nám doma potraviny exspirujú. Zvyknime si plánovať nielen naše nákupy, ale aj to, čo si dáme na raňajky, obed  a večeru.

- Snažme sa zjesť najskôr to, čo je. Veľa jedla sa vyhodí, pretože uprednostníme to, na čo máme práve chuť. Do prípravy nového jedla sa nepúšťajme, kým máme v dózach v chladničke odložené nejaké porcie z predošlého dňa. 

- Potraviny správne skladujme. Najčastejšie vyhadzované pečivo a chlieb vydržia dlhšie vo voskovom vrecúšku. V igelitovom rýchlo splesnivejú. Peniaze za znehodnotenú zeleninu a ovocie ušetríme, ak ich budeme vhodne skladovať, veľa tipov na správne skladovanie rôznych druhov potravín ponúka aj reťazec Tesco.

Podľa dát prvého celoeurópskeho monitorovania potravinového odpadu, ktoré zverejnil v roku 2022 Eurostat, až 78 % potravinového odpadu vzniká v domácnostiach. V maloobchode a distribúcii sa pritom vyhodí asi iba 3,5 % pokazených potravín. Pomerne veľké percento potravinového odpadu vzniká aj v reštauračných a stravovacích zariadeniach. Foto: UNSPLASH/M. Studzinski

Ekonomický a ekologický problém

Priemerný Slovák alebo Slovenka  vyhodia ročne zvyšky jedál či potraviny po dátume spotreby v hodnote 100 až 150 eur. Vyplýva to z nedávnej analýzy Evy Sadovskej z finančnej skupiny  WOOD & Company. Známa analytička pritom upozorňuje, že plytvanie potravinami nie je len ekonomický, ale tiež ekologický problém. „Práve potravinový odpad  je významným znečisťovateľom a tvorcom skleníkových plynov a to v prípade, keď sa nevytriedi a skončí na skládkach,“ hovorí analytička Eva Sadovská.

Tesco už v roku 2019 splnilo cieľ udržateľného rozvoja OSN, znížiť potravinový odpad na polovicu do roku 2030. Tento záväzok sa tak maloobchodnému reťazcu podarilo splniť o 11 rokov skôr, čo je naozaj inšpiratívne. Foto: Tesco Slovensko

Podľa správy Svetového fondu na ochranu prírody z roku 2021 vyplýva, že až 40 % potravín, ktoré sú vypestované, vyprodukované a predávané skončia v koši. Buď sa znehodnotia pri transporte do obchodov alebo sa vyhodia ako nepredajné či nespotrebované. Potraviny, a najmä plytvanie, sú v súčasnosti veľkým globálnym problémom, pretože sa pri ich výrobe, preprave a tiež likvidácii vyprodukuje obrovské množstvo emisií. „Obmedzovaním plytvania a darovaním potravín sa Tescu podarilo ušetriť až 33 tisíc ton emisií, keďže sme cielene znížili potravinový odpad z 9 957 ton na 2 415 ton,“ vyjadrila v číslach ekologickú záťaž plytvania potravinami Mária Zerzanová, PR manažérka Tesca na Slovensku.  To je dôvod, prečo sa spoločnosť k šetreniu motivuje aj svojich dodávateľov.

„Pri rýchlo obratovom tovare, je koordinácia zložitá. Cestou k zníženiu potravinového odpadu by mohlo byť budovanie partnerstiev medzi výrobcami či obchodmi so sociálnymi podnikmi, prípadne jedálňami, ktoré by v krátkej dobe vedeli spracovať väčšie množstvá potravín,“ myslí si Jakub Lunter riaditeľ obchodného rozvoja spoločnosti Alfa Bio, ktorá vyrába povestné slovenské tofu. Foto: Alfa Bio

Príkladom hľadania riešení v znižovaní potravinového odpadu je aj spolupráca reťazca so slovenským dodávateľom zeleniny spoločnosťou Zeleninárska. Do sortimentu zaradili obľúbené baby zemiaky na pečenie, ktoré inak zostávali na poliach. Tohto dodávateľa zeleniny Tesco tiež prepojilo s organizáciami, ktoré prijímajú nevyužitú zeleninu ako potravu pre zvieratá. Vďaka takejto spolupráci sa ušetrilo asi 100 ton odpadu. Podobne sa na svoje produkty pozerá aj ďalší dodávateľ Tesca, známy slovenský výrobca sortimentu potravín pre vegánov, spoločnosť Alfa Bio. „Prebytky či nepodarky využívame pri sekundárnej výrobe alebo ich v rámci cirkulárnej ekonomiky odovzdávame poľnohospodárom (prírodné hnojivá a pod.). Nič nevyhadzujeme a snažíme sa nájsť odbytisko,“ vysvetľuje Jakub Lunter, riaditeľ obchodného rozvoja tejto spoločnosti. 

Článok bol pripravený v spolupráci so spoločnosťou Tesco Slovensko.

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…