Dobré noviny
Toto sú podľa odborníčky tie najviac nezdravé raňajky. Nemali by ste na ne ani pomyslieť
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Toto sú podľa odborníčky tie najviac nezdravé raňajky. Nemali by ste na ne ani pomyslieť

Ilustračné fotografie.
Ilustračné fotografie. — Foto: drobotdean, Freepik / stockking, Freepik

Dietologička Natalie Foresterová tvrdí, že pri výbere raňajok treba pamätať na jedno pravidlo.

Raňajky sú základom dňa. To sú slová, ktoré nám rodičia vtĺkali do hláv od útleho detstva a mali pravdu. Dietologička Natalie Foresterová najnovšie prezradila päť potravín, ktorým by sme sa v úvode dňa mali vyhýbať. Viete, ktoré to sú?

Ako Natalie uvádza pre portál The Sun, pred konzumáciou každého výrobku je nutné skontrolovať jeho zloženie. Ak sa na zozname objaví prísada, ktorú by ste si nedokázali sami vypestovať, dajte od výrobku ruky preč.

1. Balené pečivo

Prvou skupinou raňajkových potravín, ktorým sa treba vyhnúť, sú balené koláče, pečivo a sušienky. Mnohé z nich obsahujú vysoký obsah transmastných kyselín, ktoré môžu zvýšiť riziko chronických ochorení.

„Je dôležité si uvedomiť, že aj keď je na obale uvedených nula gramov transmastných kyselín, nie vždy je to tak," upozorňuje s tým, že v mnohých štátoch, ak obsahuje potravina menej ako 0,5 gramu transmastných kyselín v porcii, môže byť na etikete vyobrazená nulou.

2. Biele pečivo

Foto: azerbaijan_stockers, Freepik

Druhá skupina, ktorej sa Natalie odporúča vyhnúť, je biely chlieb či rafinované obilniny. Chýbajú im totiž živiny a vláknina, ktorá je známa ako regulátorka trávenia.

Aby ste si zaistili to, že svoj deň začnete živinami, skvelou alternatívou je podľa jej slov celozrnný alebo naklíčený chlieb, bagel a dokonca čoraz viac populárnejšia quinoa.

3. Instantné kaše

Rázne varovanie sa objavilo aj pri obľúbených instantných ovsených kašiach s príchuťami. „Obyčajný ovos má nula až jeden gram cukru, zatiaľ čo ochutené balenie má často 11 až 14 gramov cukru," varuje dietologička s tým, že to predstavuje až polovicu odporúčanej dennej dávky cukru.

Lepším variantom pre tých, ktorí milujú ovsené vločky, sú obyčajné ovsené vločky, do ktorých môžete pridať čerstvé ovocie. „V prípade potreby môžete uvariť bežný ovos v mikrovlnnej rúre za jednu až dve minúty - a ak naozaj chcete zostať pri balení instantných ovsených vločiek, vyberte si neochutenú verziu," radí Natalie.

Zoznam pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?