Týchto šesť potravín nikdy nejem, hovorí odborníčka z krajiny 100-ročných ľudí. Skracujú totiž život
Expertka na výživu má tie najlepšie príklady priamo pred sebou - jej mama má 86 rokov, prekonala rakovinu a teta, ktorá oslávila 98 rokov, je stále plná síl.
Majú špecifický životný štýl, obdivuhodne zvládajú stres a na tanieri majú bohatstvo pre ktoré sa bez problémov dožívajú viac ako 100 rokov. Reč je o obyvateľoch takzvaných modrých zón - oblastí, ktoré sú známe dlhovekosťou svojich obyvateľov. Patrí medzi nich aj Japonsko, najmä ostrov Okinawa.
Ako uviedol portál Blue Zones, Okinavčania majú menej rakoviny, srdcových chorôb a ženy tam žijú dlhšie ako ktorékoľvek iné dámy na planéte. Ich najväčším tajomstvom je podľa odborníkov silná oddanosť priateľom a rodine, no veľmi dôležitou súčasťou je aj strava.
Odborníčka na výživu Michiko Tomioková pre CNBC prezradila, že keď sa presťahovala do USA, vyskúšala rôzne diéty a trendy v stravovaní, no najlepší efekt na ňu mali stravovacie návyky z Japonska, kde má aj jej rodina veľmi tuhé korene. „Moja mama, ktorá prekonala rakovinu, má 86 rokov a moja teta je vo svojich 98 rokov stále plná síl,“ prezradila odborníčka, ktorá uviedla šesť vecí, ktoré rozhodne neje, pretože by si nimi skrátila život.
1. Hotdogy
Spracovávanému mäsu sa podľa Tomiokovej takmer nedá vyhnúť, no má nielenže vysoký obsah soli, ale obsahuje aj nasýtené tuky, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, ako je rakovina hrubého čreva a prsníka.
„Keď chcem niečo s vysokým obsahom bielkovín, ale s nízkym obsahom soli a konzervačných látok, rozhodnem sa pre tofu. Milujem aj viaczrnné ryžové guľky s tuniakom obaleným v morskej riase, ktorá je nabitá dôležitými minerálmi ako železo, vápnik, folát a horčík,“ uviedla zdravú alternatívu Tomioková.
2. Hamburgery z rýchleho občerstvenia
V Japonsku si dopriala hamburger z McDonald’s len pri zriedkavých príležitostiach, no zakaždým sa cítila nafúknutá a unavená. Hamburger z rýchleho občerstvenia má podľa Tomiokovej vysoký obsah soli, trans tukov a nasýtených tukov, ktoré môžu zvýšiť hladinu LDL „zlého“ cholesterolu v krvi. Namiesto spracovaného mäsa vo fastfoode odborníčka opäť radšej siahne po tofu, z ktorého sa dá vyrobiť hamburger alebo placka podobná mäsu. „Je to ekonomická a zároveň ekologická voľba,“ vysvetlila.
Článok pokračuje na ďalšej strane: