Týchto šesť potravín nikdy nejem, hovorí odborníčka z krajiny 100-ročných ľudí. Skracujú totiž život
Simona Gálová
Simona Gálová

Týchto šesť potravín nikdy nejem, hovorí odborníčka z krajiny 100-ročných ľudí. Skracujú totiž život

Expertka na výživu má tie najlepšie príklady priamo pred sebou - jej mama má 86 rokov, prekonala rakovinu a teta, ktorá oslávila 98 rokov, je stále plná síl.

Odborníčka na výživu Michiko Tomioka a jej 86-ročná mama. — Foto: Instagram - Michiko Tomioka

Majú špecifický životný štýl, obdivuhodne zvládajú stres a na tanieri majú bohatstvo pre ktoré sa bez problémov dožívajú viac ako 100 rokov. Reč je o obyvateľoch takzvaných modrých zón - oblastí, ktoré sú známe dlhovekosťou svojich obyvateľov. Patrí medzi nich aj Japonsko, najmä ostrov Okinawa.

Ako uviedol portál Blue Zones, Okinavčania majú menej rakoviny, srdcových chorôb a ženy tam žijú dlhšie ako ktorékoľvek iné dámy na planéte. Ich najväčším tajomstvom je podľa odborníkov silná oddanosť priateľom a rodine, no veľmi dôležitou súčasťou je aj strava.

Odborníčka na výživu Michiko Tomioková pre CNBC prezradila, že keď sa presťahovala do USA, vyskúšala rôzne diéty a trendy v stravovaní, no najlepší efekt na ňu mali stravovacie návyky z Japonska, kde má aj jej rodina veľmi tuhé korene. „Moja mama, ktorá prekonala rakovinu, má 86 rokov a moja teta je vo svojich 98 rokov stále plná síl,“ prezradila odborníčka, ktorá uviedla šesť vecí, ktoré rozhodne neje, pretože by si nimi skrátila život.

1. Hotdogy

Spracovávanému mäsu sa podľa Tomiokovej takmer nedá vyhnúť, no má nielenže vysoký obsah soli, ale obsahuje aj nasýtené tuky, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, ako je rakovina hrubého čreva a prsníka.

„Keď chcem niečo s vysokým obsahom bielkovín, ale s nízkym obsahom soli a konzervačných látok, rozhodnem sa pre tofu. Milujem aj viaczrnné ryžové guľky s tuniakom obaleným v morskej riase, ktorá je nabitá dôležitými minerálmi ako železo, vápnik, folát a horčík,“ uviedla zdravú alternatívu Tomioková.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/BlueZones/photos/pb.100066570553651.-2207520000./10159288581164270/?type=3

2. Hamburgery z rýchleho občerstvenia

V Japonsku si dopriala hamburger z McDonald’s len pri zriedkavých príležitostiach, no zakaždým sa cítila nafúknutá a unavená. Hamburger z rýchleho občerstvenia má podľa Tomiokovej vysoký obsah soli, trans tukov a nasýtených tukov, ktoré môžu zvýšiť hladinu LDL „zlého“ cholesterolu v krvi. Namiesto spracovaného mäsa vo fastfoode odborníčka opäť radšej siahne po tofu, z ktorého sa dá vyrobiť hamburger alebo placka podobná mäsu. „Je to ekonomická a zároveň ekologická voľba,“ vysvetlila.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=571564991739181&set=a.446337770928571

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 3

Už ste čítali?

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario…

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…

Denisa je jediná horská vodkyňa u nás: Niektorí ráno pred túrou…

Denisa neraz na dlhú túru vstávala aj o druhej hodine ráno.

O rysej elegancii aj perverzných vydrách s fotografom divej…

Kvetoslava Šlavku známi okolo Liptova volajú Kvetko. Poznajú ho…

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…