Gastroenterológovia označili štyri potraviny, ktoré by nikdy nezjedli. Ich výber vás prekvapí
Odborníci sa zamerali na potraviny, ktoré najviac komplikujú trávenie.
Nadúvanie, plynatosť, ale aj rakovina hrubého čreva. Potraviny, ktoré konzumujeme, nám vedia poriadne skomplikovať náš zdravotný stav. Zatiaľ čo vyprážané jedlá, klobásy či slanina sa len ani netvária tak, že by nášmu zdraviu neškodili, sú jedlá, ktoré vo všeobecnosti považujeme za bezproblémové. A vôbec to tak nemusí byť. Práve na ne upozornili poprední gastroenterológovia pre Huffington Post a sami sa im vyhýbajú. O ktoré prekvapivé potraviny ide?
Proteínové tyčinky
Rýchly zdroj bielkovín, ktorý sa v súčasnosti považuje za súčasť zdravého životného štýlu, sa prekvapivo ocitol v rebríčku potravín, ktoré by samotní lekári nezjedli. „Nikdy by som nezjedla proteínovú tyčinku. Majú tendenciu byť vysoko spracované a obsahujú veľa prídavných látok, o ktorých užitočnosti veľa ani nevieme,“ hovorí doktorka Harmony Allison.
Ak hľadáme zdroj bielkovín, sama odporúča radšej siahnuť po orieškoch, arašidovom masle alebo dať si šálku mlieka.
Steak
Gastroenterológ Reezwana Chowdhury odporúča sa šťavnatým steakom vyhýbať úplne. „Červené mäso a spracované mäso zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva a polypov hrubého čreva,“ vysvetľuje svoje dôvody. Ak sa ho však v žiadnom prípade nechceme úplne vzdať, mali by sme si dať pozor na to, aby sme nezjedli viac ako 100 gramov červeného mäsa denne a ideálne nie viac ako raz do týždňa.
Ďalšie problematické potraviny nájdete tu: