Dobré noviny
Takto využívajú medvedí cesnak v kuchyni Rozborilovci. Na výborné tyčinky vám stačí päť ingrediencií
Simona Gálová
Simona Gálová

Takto využívajú medvedí cesnak v kuchyni Rozborilovci. Na výborné tyčinky vám stačí päť ingrediencií

Vilo Rozboril / Cesnakové tyčinky
Vilo Rozboril / Cesnakové tyčinky — Foto: Facebook - Vilo Rozboril; Profimedia

Bohovská lahoda, opísal pochúťku Vilo Rozboril.

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde a malý zázrak z voľnej prírody si obľúbili aj mnohí Slováci. Zelená pochúťka má nielen skvelú chuť, ale aj zdravotné benefity – môže pomôcť upokojiť zápal, nadúvanie, kŕče a vie vybalansovať bakteriálnu flóru. Medvedí cesnak na jar nechýba ani v kuchyni moderátora Vila Rozborila a jeho manželky Sandry.

„U nás sezóna medvedieho cesnaku v plnom prúde. Moja manželka práve robí tvarohové tyčinky s medvedím cesnakom, bohovská lahoda,“ uviedol na sociálnych sieťach moderátor, ktorý sa podelil aj o recept.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/hubarstvo.sk/photos/basw.AbowuDrqm5OFDF-RGvTFoBfIfKmDtsnkgHZSexpewqUDqb1xGSeiz-HaLigjPYTSN4c9MDf3vjopSMwt4nuVHegw3NyGi9FGRmBV3NBKLqsYCjrE4HQeUWQfa8Ivy0IOJZx3s7fwyyCaDNhINEAa-lMk/809603565812718/?opaqueCursor=AbrDeNIK6Gb3wTTl49VX_q6yt3HbjqGeoY60T_9TjGZ8cKsYg17H6QCcva4JTbNyhY7RJmh4Frfo2-zDDnoQ2tcN1tgRpi6b_6qW0t6IJY0I8k8QOkSHJx0f9Q4ySknolzRnumuKCMRCIOna8RiwGKBUhNCQi4TF_lNLlMpkobH-aCERSrg-tT3lvgnk976GQpW6p0-XebmhxkquMS5iZi-jHc-0kqCRs1CiE3mfyeOt3aZVtHtTX5pxzqXmIuOV4JR_kFZiVIrsF-cLuiajxSeOHDuGYxtjYYvJEBoaLrR9Xnpg0Plv0i_lVEVatSacZZQB9ROI_KeJY8p9dk1_KufaCPShKvJmMSMuCHziOZtL8pn0PKHq9qNw-ezAS5jizfpXLg7a7xJpJuR8BqK3_WpPd78RYbCVGUzEPJwuT-3H7EZhVREi17ngqF-a5_1p9gHJ84PXD_Bf2qckAP-L_BDsujK79v9Y87zeoUxp2hqD0OHn4PyfzvLz7dNG7QB8dBDIRELfmdTnrdSRrh0Ip8HI2XAqOcZu42DL7pXYt3c4HNtXyMNemFwqZf-RdwhXd0uy9-O0U3FuAaa-q8a4dd5-ywD_62BCLKRRYMr08bv_Vs8lq23tb1Zxg0gmbv8FR-DLjRnTdZQ8E85Aa8-s4AiiCV8dTADsAqq102UQdwXQrrxMom3BiHOdOjZf3Kw0ysFJG4VAb2VkZjhoGPd_XQivU_ua9Lsnd8bjnR9KE3AX9qks8cu0hxaItyTgmeoQEfliH3DZsrLxUZr771o_bZLZaCMN8XWt2q03bS-4UBL34A&locale=sk_SK

Ako rozoznať medvedí cesnak od jedovatej konvalinky?

Tí, ktorí sa počas víkendu vyberú nazbierať medvedí cesnak, podľa odborníkov nesmú zabúdať na to, že je veľmi podobný konvalinke, ktorá je jedovatá. „Obe rastliny majú veľmi podobný tvar listov, listy konvalinky však bývajú zväčša dva, výnimočne tri a sú hrubšie,“ upozornil pre TASR zdravotný záchranár Miroslav Nagy. Prízvukuje, že zásadným rozdielom je ich vôňa, ktorá je v prípade medvedieho cesnaku veľmi aromatická. „Aby sa zamedzilo zámene s listami konvalinky, je potrebné jednotlivé listy ovoňať,“ zdôraznil.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=716629431702430&set=bc.AbqERKI6ktg4dn_yoHv6kAe9ifLh_zwtrpLbOOPaDSFz-txCI0XER1Q3qboMEzoo9ffbyXovGMa3dyiYm787ravS2sRLjd4Fuu5FQDsQLEhSLBV_k5AW9qWp4NAldlsVCvgKoPVG6Xy9ruwRNrSTjmLu&opaqueCursor=Abrf-YI_kyZWy0ZPJYzB-cdLlFyqc1v7UWI0jlPAO9V15Fw2bo1w7mpBDVeKFLWgQbUgHbwBOcZAB5zGyl6Mwr8QGrl1GtgQXqEKR2T-JPUlP_SZXyhmsisdJuewAGZQ8uxiKcaNU7hW3ykVtJ-91qpRK9bYEU8ZBp6SicCWBL0qKVRpS4iuhnIpPPy3OSDWcsFKG232mEjk3saj5pxiQC8l_Wbm0z-7H97DnpU1Lxujdf4WMZlWsfRSIXakmS3ay58AN5jDDG_2Sy_AIRFqhbb1n7tRSJVm55Nn8_rk89MoqRWsEcGUE8c1yvLWJ-bqGg5-Co8xuKzN2r9QgohCFuwmndKISlCINHkBVDnEPPN8CVBfO5LmDlUpG3vt9-BgA7YXfMC2h5xS4w9ECynHzwu8KaMp-c8SaJOm3DseDC5B5trrmStqe59MouYDHGy5-Mil6yYCLXVv3tRWym_zfzr5oUZ-_xSdbQ_iSjOek5ybgkogh5coZ93NW25GT1P-deJIYD5kaPAzlL5bKpc-V64CRYsfI0dV01YxTUmvZPDRnBNmwmti6rJHzB43dH11TQcoqsW22jLbtyKwP5SZCn0SYrNE_0HyosJBVe5dxYCqAOkGiSprJg_hC1xyRTl2mMgqVUGaw9SpU8n9FLp5pTFvS2xG0mQYwOFx0Z8Yd_RHiw&locale=sk_SK

Priznal zároveň, že aj napriek permanentne sa opakujúcim upozorneniam sa každoročne vyskytne niekoľko prípadov otravy konvalinkou voňavou. „Príznakmi intoxikácie sú podráždenie žalúdka, hnačka, ale aj kŕče, závrate či srdcová slabosť,“ priblížil. V prípade, že dôjde k otrave listami konvalinky, odborníci radia snažiť sa vyvolať vracanie.

 „Je však dôležité, aby sme pri vyvolaní zvracania neohrozili dýchanie človeka, preto je potrebné ho uložiť do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa predišlo prípadnému uduseniu,“ zvýraznil Nagy. Pripomenul, že dôležitou informáciou pre privolaných záchranárov je to, koľko z jedovatej rastliny postihnutý skonzumoval a aký čas od tohto momentu prešiel.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/ViloRozboril/photos/u-n%C3%A1s-sez%C3%B3na-medvedieho-cesnaku-v-plnom-pr%C3%BAde-moja-man%C5%BEelka-pr%C3%A1ve-rob%C3%AD-tvarohov%C3%A9/1818470911546295/?locale=sk_SK

Tvarohové tyčinky

Ak si je človek istý, že natrhal či kúpil pravý medvedí cesnak, môže si z neho pripraviť pesto, polievku, nátierky alebo jednoduché tvarohové tyčinky podľa receptu Rozborilovcov.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…