Takto využívajú medvedí cesnak v kuchyni Rozborilovci. Na výborné tyčinky vám stačí päť ingrediencií
Bohovská lahoda, opísal pochúťku Vilo Rozboril.
Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde a malý zázrak z voľnej prírody si obľúbili aj mnohí Slováci. Zelená pochúťka má nielen skvelú chuť, ale aj zdravotné benefity – môže pomôcť upokojiť zápal, nadúvanie, kŕče a vie vybalansovať bakteriálnu flóru. Medvedí cesnak na jar nechýba ani v kuchyni moderátora Vila Rozborila a jeho manželky Sandry.
„U nás sezóna medvedieho cesnaku v plnom prúde. Moja manželka práve robí tvarohové tyčinky s medvedím cesnakom, bohovská lahoda,“ uviedol na sociálnych sieťach moderátor, ktorý sa podelil aj o recept.
Ako rozoznať medvedí cesnak od jedovatej konvalinky?
Tí, ktorí sa počas víkendu vyberú nazbierať medvedí cesnak, podľa odborníkov nesmú zabúdať na to, že je veľmi podobný konvalinke, ktorá je jedovatá. „Obe rastliny majú veľmi podobný tvar listov, listy konvalinky však bývajú zväčša dva, výnimočne tri a sú hrubšie,“ upozornil pre TASR zdravotný záchranár Miroslav Nagy. Prízvukuje, že zásadným rozdielom je ich vôňa, ktorá je v prípade medvedieho cesnaku veľmi aromatická. „Aby sa zamedzilo zámene s listami konvalinky, je potrebné jednotlivé listy ovoňať,“ zdôraznil.
Priznal zároveň, že aj napriek permanentne sa opakujúcim upozorneniam sa každoročne vyskytne niekoľko prípadov otravy konvalinkou voňavou. „Príznakmi intoxikácie sú podráždenie žalúdka, hnačka, ale aj kŕče, závrate či srdcová slabosť,“ priblížil. V prípade, že dôjde k otrave listami konvalinky, odborníci radia snažiť sa vyvolať vracanie.
„Je však dôležité, aby sme pri vyvolaní zvracania neohrozili dýchanie človeka, preto je potrebné ho uložiť do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa predišlo prípadnému uduseniu,“ zvýraznil Nagy. Pripomenul, že dôležitou informáciou pre privolaných záchranárov je to, koľko z jedovatej rastliny postihnutý skonzumoval a aký čas od tohto momentu prešiel.
Tvarohové tyčinky
Ak si je človek istý, že natrhal či kúpil pravý medvedí cesnak, môže si z neho pripraviť pesto, polievku, nátierky alebo jednoduché tvarohové tyčinky podľa receptu Rozborilovcov.
Článok pokračuje na ďalšej strane: