Takto využívajú medvedí cesnak v kuchyni Rozborilovci. Na výborné tyčinky vám stačí päť ingrediencií
Simona Gálová
Simona Gálová

Takto využívajú medvedí cesnak v kuchyni Rozborilovci. Na výborné tyčinky vám stačí päť ingrediencií

Bohovská lahoda, opísal pochúťku Vilo Rozboril.

Vilo Rozboril / Cesnakové tyčinky — Foto: Facebook - Vilo Rozboril; Profimedia

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde a malý zázrak z voľnej prírody si obľúbili aj mnohí Slováci. Zelená pochúťka má nielen skvelú chuť, ale aj zdravotné benefity – môže pomôcť upokojiť zápal, nadúvanie, kŕče a vie vybalansovať bakteriálnu flóru. Medvedí cesnak na jar nechýba ani v kuchyni moderátora Vila Rozborila a jeho manželky Sandry.

„U nás sezóna medvedieho cesnaku v plnom prúde. Moja manželka práve robí tvarohové tyčinky s medvedím cesnakom, bohovská lahoda,“ uviedol na sociálnych sieťach moderátor, ktorý sa podelil aj o recept.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/hubarstvo.sk/photos/basw.AbowuDrqm5OFDF-RGvTFoBfIfKmDtsnkgHZSexpewqUDqb1xGSeiz-HaLigjPYTSN4c9MDf3vjopSMwt4nuVHegw3NyGi9FGRmBV3NBKLqsYCjrE4HQeUWQfa8Ivy0IOJZx3s7fwyyCaDNhINEAa-lMk/809603565812718/?opaqueCursor=AbrDeNIK6Gb3wTTl49VX_q6yt3HbjqGeoY60T_9TjGZ8cKsYg17H6QCcva4JTbNyhY7RJmh4Frfo2-zDDnoQ2tcN1tgRpi6b_6qW0t6IJY0I8k8QOkSHJx0f9Q4ySknolzRnumuKCMRCIOna8RiwGKBUhNCQi4TF_lNLlMpkobH-aCERSrg-tT3lvgnk976GQpW6p0-XebmhxkquMS5iZi-jHc-0kqCRs1CiE3mfyeOt3aZVtHtTX5pxzqXmIuOV4JR_kFZiVIrsF-cLuiajxSeOHDuGYxtjYYvJEBoaLrR9Xnpg0Plv0i_lVEVatSacZZQB9ROI_KeJY8p9dk1_KufaCPShKvJmMSMuCHziOZtL8pn0PKHq9qNw-ezAS5jizfpXLg7a7xJpJuR8BqK3_WpPd78RYbCVGUzEPJwuT-3H7EZhVREi17ngqF-a5_1p9gHJ84PXD_Bf2qckAP-L_BDsujK79v9Y87zeoUxp2hqD0OHn4PyfzvLz7dNG7QB8dBDIRELfmdTnrdSRrh0Ip8HI2XAqOcZu42DL7pXYt3c4HNtXyMNemFwqZf-RdwhXd0uy9-O0U3FuAaa-q8a4dd5-ywD_62BCLKRRYMr08bv_Vs8lq23tb1Zxg0gmbv8FR-DLjRnTdZQ8E85Aa8-s4AiiCV8dTADsAqq102UQdwXQrrxMom3BiHOdOjZf3Kw0ysFJG4VAb2VkZjhoGPd_XQivU_ua9Lsnd8bjnR9KE3AX9qks8cu0hxaItyTgmeoQEfliH3DZsrLxUZr771o_bZLZaCMN8XWt2q03bS-4UBL34A&locale=sk_SK

Ako rozoznať medvedí cesnak od jedovatej konvalinky?

Tí, ktorí sa počas víkendu vyberú nazbierať medvedí cesnak, podľa odborníkov nesmú zabúdať na to, že je veľmi podobný konvalinke, ktorá je jedovatá. „Obe rastliny majú veľmi podobný tvar listov, listy konvalinky však bývajú zväčša dva, výnimočne tri a sú hrubšie,“ upozornil pre TASR zdravotný záchranár Miroslav Nagy. Prízvukuje, že zásadným rozdielom je ich vôňa, ktorá je v prípade medvedieho cesnaku veľmi aromatická. „Aby sa zamedzilo zámene s listami konvalinky, je potrebné jednotlivé listy ovoňať,“ zdôraznil.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=716629431702430&set=bc.AbqERKI6ktg4dn_yoHv6kAe9ifLh_zwtrpLbOOPaDSFz-txCI0XER1Q3qboMEzoo9ffbyXovGMa3dyiYm787ravS2sRLjd4Fuu5FQDsQLEhSLBV_k5AW9qWp4NAldlsVCvgKoPVG6Xy9ruwRNrSTjmLu&opaqueCursor=Abrf-YI_kyZWy0ZPJYzB-cdLlFyqc1v7UWI0jlPAO9V15Fw2bo1w7mpBDVeKFLWgQbUgHbwBOcZAB5zGyl6Mwr8QGrl1GtgQXqEKR2T-JPUlP_SZXyhmsisdJuewAGZQ8uxiKcaNU7hW3ykVtJ-91qpRK9bYEU8ZBp6SicCWBL0qKVRpS4iuhnIpPPy3OSDWcsFKG232mEjk3saj5pxiQC8l_Wbm0z-7H97DnpU1Lxujdf4WMZlWsfRSIXakmS3ay58AN5jDDG_2Sy_AIRFqhbb1n7tRSJVm55Nn8_rk89MoqRWsEcGUE8c1yvLWJ-bqGg5-Co8xuKzN2r9QgohCFuwmndKISlCINHkBVDnEPPN8CVBfO5LmDlUpG3vt9-BgA7YXfMC2h5xS4w9ECynHzwu8KaMp-c8SaJOm3DseDC5B5trrmStqe59MouYDHGy5-Mil6yYCLXVv3tRWym_zfzr5oUZ-_xSdbQ_iSjOek5ybgkogh5coZ93NW25GT1P-deJIYD5kaPAzlL5bKpc-V64CRYsfI0dV01YxTUmvZPDRnBNmwmti6rJHzB43dH11TQcoqsW22jLbtyKwP5SZCn0SYrNE_0HyosJBVe5dxYCqAOkGiSprJg_hC1xyRTl2mMgqVUGaw9SpU8n9FLp5pTFvS2xG0mQYwOFx0Z8Yd_RHiw&locale=sk_SK

Priznal zároveň, že aj napriek permanentne sa opakujúcim upozorneniam sa každoročne vyskytne niekoľko prípadov otravy konvalinkou voňavou. „Príznakmi intoxikácie sú podráždenie žalúdka, hnačka, ale aj kŕče, závrate či srdcová slabosť,“ priblížil. V prípade, že dôjde k otrave listami konvalinky, odborníci radia snažiť sa vyvolať vracanie.

 „Je však dôležité, aby sme pri vyvolaní zvracania neohrozili dýchanie človeka, preto je potrebné ho uložiť do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa predišlo prípadnému uduseniu,“ zvýraznil Nagy. Pripomenul, že dôležitou informáciou pre privolaných záchranárov je to, koľko z jedovatej rastliny postihnutý skonzumoval a aký čas od tohto momentu prešiel.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/ViloRozboril/photos/u-n%C3%A1s-sez%C3%B3na-medvedieho-cesnaku-v-plnom-pr%C3%BAde-moja-man%C5%BEelka-pr%C3%A1ve-rob%C3%AD-tvarohov%C3%A9/1818470911546295/?locale=sk_SK

Tvarohové tyčinky

Ak si je človek istý, že natrhal či kúpil pravý medvedí cesnak, môže si z neho pripraviť pesto, polievku, nátierky alebo jednoduché tvarohové tyčinky podľa receptu Rozborilovcov.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario…

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…

Denisa je jediná horská vodkyňa u nás: Niektorí ráno pred túrou…

Denisa neraz na dlhú túru vstávala aj o druhej hodine ráno.

O rysej elegancii aj perverzných vydrách s fotografom divej…

Kvetoslava Šlavku známi okolo Liptova volajú Kvetko. Poznajú ho…

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…