Dobré noviny
Životným elixírom pána Ivana Hričovského sú jablká. Zjedzte jedno denne a lekárov uvidíte len z diaľky
Simona Gálová
Simona Gálová

Životným elixírom pána Ivana Hričovského sú jablká. Zjedzte jedno denne a lekárov uvidíte len z diaľky

Ivan Hričovský.
Ivan Hričovský. — Foto: TASR; Instagram - @ivanhricovsky

Nezáleží na tom, či červené, zelené, skoré, veľké, malé – dôležitý je jeho obsah a čo všetko dokáže, hovorí obľúbený pomológ.

Ivan Hričovský je známou tvárou slovenských záhradkárov a ovocinárov, ktorí sa držia jeho odborných rád už celé desaťročia. Nestor nášho ovocinárstva tento rok oslávil 91. narodeniny a tajomstvo svojej dlhovekosti pripisuje aj jednému konkrétnemu ovociu, na ktoré nedá dopustiť.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=7373879865970696&set=pcb.7373886555970027

Stačí jedno denne

„Jablko denne. V starom anglickom porekadle „an apple a day keeps the doctor away“ (jedno jablko denne a doktorom sa úplne vyhnete, pozn. red.) je kus pravdy. Jedzme aspoň jedno jablko denne. Obsahuje totiž rozpustnú i nerozpustnú vlákninu,“ uviedol na sociálnych sieťach.

Oba druhy vláknin podľa Hričovského pomáhajú pri redukcii hladiny cholesterolu a znižujú riziko tvrdnutia artérií, mozgovej porážky, srdcového infarktu. „Nerozpustná jablčná vláknina odstraňuje LDL z tela, kým jej rozpustná vláknina pektín znižuje množstvo LDL cholesterolu vyrobeného v pečeni,“ uviedol Ivan Hričovský, pre ktorého je jablko najlepším životným elixírom.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky/photos/bc.AbrRIdNaRIM-P0fDlVZkQIw7WVhlTi3bygnCRxLYJDifB1v3qTs4UKw6_fhRkCKwl9rAGs0Hzjk_2ti3dgRpGkIvhwASpGBOHKtyFaeRcujvJmEBWdZbyY5XZnbE5RZHtbPkk2deZ5PINOShNH6ZtYyQ/6676797695678920/?opaqueCursor=AboQCkWTmrNwq0fw6YC6S-dEA-aL8MxTaRnnIWWIOcUZ4aukyjehAB4t3WUVYiNQdXiemm1QLWWKtqDsN2zsm8n1YhqsbZXq_fzJZiKVX6bA3iTpW7asmqZ81dWrriiIDxixthM1EYAPvIbHZzaqIFTkOYZ0cSHhrFHbdAlrZZY3Vt_AcMTkNSeWpehrhUIf6ZHaFaocLpcO-hJrmLP6XTTbs5knRnjyITiNgIqBLyI6Pwp_KOHUAk8WCrdKg8EY4aU3cfRZExHPlbM0i-SuKOCZN0JuOxQTYraz4PxCcqGz_7OJ6JMlORrVdHGsI7IGRSXSIt2FbpeP6XvqxpIAjoUSV1vjyA0ESqxI4N5X8Ibozb05XfTPANK_OOstsydR2GF9jC05v-qSW31FXLjazjczb4vYOfiHidioeglar5eujS8ERKIvPTpPFN0wbS8z-pomqr-T-OdHj4yLqv1BO4FoFZJBbjHcU_uIOv-f7m1CruH9Dg5LEPnVKbqezsIYLM7bDIiULLW5ZDI1XGhGQGhplRB5mRrApxu7gF2t2m8OBL1wEdSz1V4qTJK-Vfd7Qz2UbMcpIxsDVjey39ao_xeL0sc6BO_3W3fZPnCwOETGnom0pGaTMOX1z3xrRQU-CIVXpsLAIwPTaIcZh-07oT-Bw8K1bbdcJeufFboCAJJJwQ

Slovenské jablká alebo zahraničné?

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?