Káva je ovocie, prekvapuje pražiar Peter. Kedysi skočil do neznáma a odštartoval riskantný biznis
Káva nie je len nápoj, ale pre mňa aj zrnko, ktoré niekde rastie, hovorí Peter Szabó.

Zobúdzal ho nezameniteľný zvuk koťoga. Vzápätí sa mu dostala do nosa omamná vôňa čerstvej kávy, ktorú v rámci pravidelného ranného rituálu popíjala jeho mama. Aj takto si zaspomínal na svoj prvý kontakt s kávou Peter Szabó, zakladateľ slovenskej pražiarne kávy Coffeein. Hoci mu vtedy príliš nechutila, napokon mu skrížila cestu tak intenzívne, že jej zasvätil celý svoj život. Nemalou mierou prispel ku kávovej revolúcii na Slovensku.
Najprv masáže, potom čaj
„Nebola to láska na prvý pohľad,“ prezradil nám Peter, ktorý sa v skutočnosti káve nikdy neplánoval venovať. „Ako osemnásťročný som skončil masérsku školu a s priateľkou sme si otvorili masážny salón,“ ozrejmuje prvé podnikateľské sny. Masírovaniu sa venoval niekoľko rokov, ale túžil po niečom finančne stabilnejšom. Príležitosť sa vyskytla, keď na dva týždne nečakane vyskočil zo zabehnutého pracovného kolotoča.

Ako 21-ročný skúsil vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a poobzerať sa po alternatívnom biznise. „Najskôr som išiel do čajov, lebo som našiel e-shop, ktorý bol na predaj. Keďže som mal nejaké ušetrené peniaze, tak som si hovoril, že ho asi kúpim. Ešte mi to pasovalo aj s tým salónom,“ poodhalil svoje prvotné predstavy. Potom ale našiel inzerát, v ktorom ponúkali kaviareň na odstúpenie.
„Zrazu som si hovoril, že aj vlastná kaviareň je pekná predstava, a tak som sa na ňu išiel pozrieť," rozpráva Peter o momente, ktorý ho rýchlo vrátil naspäť do reality. Hoci pochopil, že na vlastnú kaviareň nemá žiadne finančné predpoklady, toto stretnutie s kávou ho už navždy zmenilo. „Pán mi položil na stôl espresso. Moje prvé od tej doby, ako som bol dieťaťom,“ zaspomínal si s úsmevom na moment, keď mu horkastá tekutina učarovala.
Skok do neznáma
Hľadal, no na Slovensku nenašiel žiadnu konkurenciu. Spontánne preto oslovil jedného z dodávateľov talianskych káv a rýchlo ich zaradil do ponuky novovybudovaného internetového obchodu. Hoci dnes dokáže o káve rozprávať hodiny, v tom čase to bol skok do neznáma.
„Začali sme pomaličky fungovať, no vedel som, že ak chcem predávať kávu, musím o nej vedieť viac ako zákazník,“ pokračuje Peter, ktorý dnes za poznatkami o káve neváha vycestovať aj priamo za farmármi. Pred rokom objavoval zákutia Hondurasu a len nedávno sa vrátil z Indonézie.

„Pre mnohých ľudí je káva len finálny nápoj, pre mňa to už bolo zrnko, ktoré niekde rastie, naučil som sa, že je to ovocie, že je to čerešňa,“ hovorí. Talianske kávy, ktoré predával, boli preňho zrazu veľmi anonymné a chcel sa o nich dozvedieť čo najviac. V roku 2013 si kúpil svoje prvé vrecko zelenej kávy, prvú pražičku a ešte popri masírovaní začal experimentovať.

„Ráno som vstal, išiel som do Nitry. Tam som pražil kávu do takej jednej, odtiaľ som utekal do Bratislavy, kde som masíroval. Fungoval som tak asi rok,“ krúti dnes hlavou skúsený pražiar. Našťastie, myšlienka čerstvej a voňavej kávy sa ľuďom v našich končinách zapáčila, a tak v roku 2015 v Šahách otvoril vlastnú pražiareň kávy. Hoci je v tomto smere skromný, v skutočnosti svojou činnosťou, dodnes aktívnym blogom o káve či voľne dostupnou knihou „Cesta kávy“ prispel ku kávovej revolúcii v našich končinách.
Je to lacné a potrebujete to mať doma
Článok pokračuje na ďalšej strane: