Zemiaky celý čas skladujete zle, hovoria experti ľuďom. Posledný výskum ukázal, ako sa všetci mýlili
Grule, krumple či bandurky - aj takto Slováci volajú zemiaky. Kam ich ale odložiť, aby vydržali čo najdlhšie?

Potravinári celé roky hovorili o tom, že umiestnenie zemiakov do chladničky je nesprávne a skladovať sa takto nesmú. Odôvodňovali to aj zvýšeným rizikom vzniku onkologických ochorení. Najnovšie správy však hovoria o tom, že táto myšlienka bola postavená na vode.
Kam patria zemiaky
„Odborníci teraz tvrdia, že skladovanie zemiakov v chladničke, čo sa doteraz považovalo za nesprávne z dôvodu zdravotného rizika, je, naopak, dobrý spôsob ako ich vyťažiť na maximum. Najmä ak ich nechceme spracovať hneď,“ hovorí výskumníčka Shefalee Lothová z Agentúry pre potravinové normy.

Pôvodne sa predpokladalo, že zemiaky, ktoré ležia v chladničke, tvoria ďalšie cukry, ktoré sa pri vyprážaní či pečení premieňajú na rakovinotvorný akrylamid. Nič z toho sa teda nepotvrdilo.
Radšej izbová teplota
Lothová miesto toho ešte upozorňuje na to, že do chladničky nepatria skôr iné druhy potravín ako chlieb, banány či paradajky. „Môže to spôsobiť zatuchnutie chleba a skrátiť dobu paradajkám a banánom, keď sú ešte chutné,“ vysvetľuje. Nízke teploty totiž menia ich štruktúru a ničia enzýmy, ktoré im dodávajú chuť.
Do chladničky tiež nepatrí uhorka. Cibuľa a cesnak by sa mali skladovať v tmavej skrinke. Zelenina a ovocie, ktoré dávame do chladničky, by zas mali byť od seba oddelené.