Michal Hudák oslavuje druhé Vianoce. Toto je ich rodinný recept na rusínske pirohy, ktoré chutili aj Japoncom
Zapíšte si recept na tradičné rusínske jedlo.

Zábavač a moderátor Michal Hudák je hrdým Rusínom. Tí neslávia Vianoce 24. decembra. Štedrý deň, respektíve „Svjatyj večur“ podľa juliánskeho kalendára pripadá na 6. januára, a preto oslavujú práve dnes. Michal Hudák v minulosti priznal, že Vianoce oslavuje dvakrát.
Na druhé Vianoce nikdy nezabudne
„Okolie je doslova presýtené a nasiaknuté vianočnou atmosférou a bolo by čudné pre moje deti, keby 24. decembra zrazu nechodil Ježiško a nenosil darčeky a ja by som im vysvetľoval niečo o princípoch juliánskeho kalendára,“ hovoril pre TASR Hudák, ktorý oslavuje Vianoce 24. decembra, ale aj začiatkom januára, kedy si zase pripomína pravoslávne sviatky.
„Každý rok si Vianoce podľa juliánskeho kalendára symbolicky pripomenieme. Niekedy sa oslavujú vo väčšom rozsahu, ako napríklad tohto roku, inokedy, keď sme ďaleko od seba, tak si aspoň zavoláme. To je to minimum. Žiadny rok si nezabudneme tieto Vianoce pripomenúť,“ spomínal pred rokmi pre Korzár. Na pravoslávne Vianoce Hudákov otec zvykol variť slané pohánkové pirohy zvané tatarčane.
Tatarčane pirohy varil aj pre Japoncov
„Môj otec vo všeobecnosti výborne varí, on z tej pohánky vymýšľa všeličo dobré, dokonca má jeden kávový mlynček, ktorý je určený len na mletie pohánky. On si to pomelie na presnú hrúbku, ako chce. Aj s tými otrubami, so šupkami, len jemne preosieva,“ spomínal na otca, ktorý náhle odišiel v októbri 2021. Michal Hudák starší bol vychýreným kuchárom a jeho povestné tatarčane pirohy pripravoval aj pre Japoncov.
„Môjho otca potom zavolali do Japonska variť a vymýšľať recepty z pohánky. Pretože tam, kde sa nedarí ryži, darí sa pohánke, len ju nevedia spracovávať. Otec ich učil, čo z nej variť – od kaše cez placky až po pirohy. Neskôr vysvitlo, že bol v partii, kde padali mená najslávnejších michelinovských kuchárov. A medzi nimi môj otec,“ spomínal Michal Hudák na otca, ktorý v minulosti prezradil recept na vychýrené pirohy.
Recept na chutné pirohy od Hudákovcov
Článok pokračuje na ďalšej strane: