Dobré noviny
Trápi vás únava, dýchavičnosť či bolesť hlavy? Pomôcť si viete úplne jednoducho, tvrdia odborníci
TASR
TASR

Trápi vás únava, dýchavičnosť či bolesť hlavy? Pomôcť si viete úplne jednoducho, tvrdia odborníci

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: pexels.com/Drazen Zigic

Železo si telo nedokáže vytvoriť samo, preto je dôležité zabezpečiť si kontinuálny prísun tohto minerálu prostredníctvom vhodne zvolených potravín.

Nedostatočný príjem železa môže zapríčiniť nedostatok energie, únavu, dýchavičnosť, bolesti hlavy, podráždenosť a spôsobiť anémiu. Železo si telo nedokáže vytvoriť samo, preto je dôležité zabezpečiť si kontinuálny prísun tohto minerálu prostredníctvom vhodne zvolených potravín. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR to pripomína na sociálnej sieti.

Vhodné potraviny

Za vhodné potraviny sa podľa odborníkov z ÚVZ považuje napríklad mäso, ideálne chudé červené, prípadne morčacie, vnútornosti a najmä pečeň. Ryby a morské živočíchy obsahujú tzv. hémové železo, ktoré dokáže telo rýchlo využiť.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/uvzsr.sk/posts/pfbid02PWuJ2qG23yjk8WbejPZqCPoRYGxioJgZiKVPFgCAGF1zrKEVa1SH7LcpcoFtdz2Hl

Rastlinná strava, najmä strukoviny, tmavá listová zelenina, orechy a semená, sú zas zdrojom pomalšie vstrebávaného nehémového železa, ozrejmil ÚVZ. „Obidve formy železa majú svoj význam a biologické uplatnenie v organizme. Preto je vhodné, ak je strava pestrá a zmiešaná - čiže bohatá na rastlinné zdroje železa a primerane doplnená aj o zdroje živočíšne,“ doplnil.

Čo bráni vstrebávaniu železa?

ÚVZ upozornil, že niektoré zložky potravy, nápojov alebo výživových doplnkov môžu brániť vstrebávaniu železa zo stravy. Pri snahe zvýšiť príjem železa z potravín preto odporúča zvýšiť vstrebávanie železa pomocou vitamínu C, ideálne z rastlinných zdrojov - ovocím či zeleninou, nekombinovať železo s vápnikom, vynechať počas jedla a krátko po ňom kávu alebo čaj.

Viac si môžete prečítať na ďalšej stránke.

Časť 1 / 2

Už ste čítali?