Dobré noviny
Vianočné koláče v krabiciach na balkón nepatria, varuje cukrár. Ich skladovanie má tiež svoje pravidlá
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Vianočné koláče v krabiciach na balkón nepatria, varuje cukrár. Ich skladovanie má tiež svoje pravidlá

Pri skladovaní vianočného pečiva treba byť opatrný.
Pri skladovaní vianočného pečiva treba byť opatrný. — Foto: TASR / Unsplash

Kolísavá teplota nielenže môže pokaziť chuť dobrôt, ale môžete si vyrobiť nepríjemný zdravotný problém.

Do Štedrého dňa zostáva už len pár hodín a vo väčšine domácností sú už pripravení. Ak ste napiekli vianočné koláče dopredu, iste ste riešili aj to, ako ich uchovať čerstvé čo najdlhšie. Množstvo rodín ich dáva do krabíc, ktoré potom položí na otvorený balkón. Predĺžite im tak životnosť tak, akoby boli v chladničke? Ako prezrádza cukrár Lukáš Skála pre portál Blesk, nemusí to byť úplne šťastné riešenie.

Pokazená chuť i zdravie

„Moja mama vianočné pečivo vždy skladovala na verande, v ktorej nemrzne, ale je tam nižšia teplota," spomína si český cukrár na zvyky, ktoré videl doma. Hoci má vianočné pečivo dlhšiu trvanlivosť, treba si uvedomiť, že jeho skladovanie má tiež svoje pravidlá.

Problémom podľa Skálu je práve nestála teplota. „Vianočným koláčom rozhodne prekáža kolísavá teplota, takže keď ich skladujem na balkóne, kde teplota cez deň kolíše pokojne až v rozmedzí pätnástich stupňov, je to zle,“ ozrejmuje problematiku skúsený cukrár. Ak sú koláče v noci vystavené mínusovým teplotám a počas dňa na ne zasvieti slnko, ich konzumenti si koledujú o poriadny chuťový, ale aj zdravotný problém.

„Ak sú v koláčoch plnky, v ktorých je základom maslo, predstavte si, čo sa deje, keď dáte maslo do mrazničky, potom ho vyberiete, zase ho tam dáte a opäť vyberiete,“ približuje situáciu Skála s tým, že sa v ňom oddelí srvátka a môže pôsobiť zrazene.

Menej je niekedy viac

Skúsený odborník na sladké odporúča staviť na minimalizmus. „Ideálne je napiecť toho menej a mať všetko uskladnené v chladničke. Ak máme pečivo hotové, naplnené už v novembri a uložené na balkóne, bude vám z neho len zle,“ dopĺňa.

Ak však patríte k ľuďom, ktorí sa vo vianočnom pečení nedokážu obmedzovať len na veľkosť chladničky, ideálnejší variant skladovania je kartónová krabica vystlaná alobalom alebo papierovými obrúskami, ktorú uložíte do komory, špajzy či miestnosti, ktorá nie je vykurovaná. Ide o miesta, v ktorých je stabilnejšia teplota, čím sú koláče viac chránené.

Už ste čítali?