Dobré noviny
Medovnikárka Andrea prezradila, ako upiecť medovníky zdravším spôsobom. Sama vypeká už od októbra
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Medovnikárka Andrea prezradila, ako upiecť medovníky zdravším spôsobom. Sama vypeká už od októbra

Andrea zdobí svoje sladké diela do posledného detailu.
Andrea zdobí svoje sladké diela do posledného detailu. — Foto: Facebook Adina medovníky

Andrea Hiklová na medovníkoch rada vytvára farebné ľudové motívy, modrotlač či rustikálne vzory.

Andrea Hiklová z dedinky Stráňavy si pred rokmi zamilovala sladké remeslo - medovnikárstvo. Z jej medovníkového kráľovstva, ako zvykne nazývať svoju kuchyňu, však nevychádza len obľúbená sviatočná pochúťka, ale hotové umelecké diela. Hoci sama tvrdí, že základom je dobrý recept, moderátorom v našom Dobrom rádiu prezradila, či je možné upiecť aj zdravšiu alternatívu tejto sladkej pochúťky. Napríklad bez cukru.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/adinamedovniky/photos/pb.100064154702868.-2207520000./2960835797539909/?type=3

„Medovník bez medu, to by bola divná kombinácia,“ zasmiala sa skúsená pekárka medovníkov pri otázke nášho moderátora Adama, ktorý zisťoval, či by sa dal upiecť medovník v zdravšej verzii bez akéhokoľvek sladidla. „Bez medu či bez cukru, neviem si to predstaviť. Bez múky tiež nie, pretože sú to hlavné ingrediencie. Aj prvé medovníky sa skladali len z múky, medu a prípadne nejakého korenia,“ ozrejmila.

Napokon však pripustila, že v recepte by sa dala vymeniť klasická biela múka za špaldovú„Ale len určitý pomer, keďže má úplne iné vlastnosti a medovník by bol naozaj príliš tvrdý,“ doplnila. Sama však tento rok stavila na svoj overený recept a medovníky pre zákazníkov vypeká už od októbra. Ako však sama hovorí, ideálny čas na ich pečenie je tri týždne pred Vianocami.

[ Dobré rádio - hovoríme len dobré správy • FrekvencieOnline stream ]

Už ste čítali?