Tanier teplého jedla zachraňuje v zime životy, zhodne tvrdia organizácie, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi
Silvia Mabena
Silvia Mabena

Tanier teplého jedla zachraňuje v zime životy, zhodne tvrdia organizácie, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi

Potravinové zbierky v predvianočnom období nie sú klišé. Charitám pomáhajú zásobiť sa trvanlivými potravinami na zimné mesiace. Pre najchudobnejších sú zároveň povzbudením, že nám nie sú ľahostajní.

Patrícia Kovaľová je koordinátorka denného nízkoprahového centra Domec občianskeho združenia Vagus. Denne tam pripravujú viac ako 80 porcií raňajok a teplého obeda pre ľudí bez domova. — Foto: FACEBOOK/OZ Vagus

„Pre ľudí bez domova je zima ťažšie obdobie ako zvyšok roka. Bývajú premočení, je im chladno a to jedno teplé jedlo za deň je pre nich základ, aby sa zohriali a mohli fungovať,“ vysvetľuje Patrícia Kovaľová koordinátorka denného nízkoprahového centra Domec v Bratislave. Na potravinovú pomoc bývajú odkázaní aj osamotení seniori či opustené matky s deťmi.

Potravinové banky po celej Európe čelia počas tohtoročnej zimy enormnému dopytu. Chudobu ľudí prehlbujú rastúce životné náklady. Foto: PEXELS/J. Muniz, A. Doucett

Pomáhať je čoraz ľahšie

Zapojiť sa do potravinovej zbierky nikdy nebolo jednoduchšie. Snáď najväčšou výhodou organizovaných zbierok v predajniach potravín je to, že nákup, ktorý chceme darovať, nemusíme nikam voziť. Veľa ochotných darcov oceňuje aj to, že ide o adresnú pomoc. Zväčša sa už v predajni dozvieme, ku komu sa potraviny dostanú.  „Naše klientky z bezpečného ženského domu chodievajú tiež do pridelenej pobočky reťazca počas zbierok ako dobrovoľníčky. Sú tam počas dňa a tešia sa, ak ľudia prispejú nejakými potravinami. Darované potraviny potom prinesú do zariadenia a z nich sa potom varí a pečie pre všetkých,“ hovorí Linda Kováčiková z OZ Brieždenie. Organizácia je už niekoľko rokov prijímateľom pomoci z potravinovej zbierky reťazca Tesco v martinskom okrese. Darcovia pri podobných zbierkach oceňujú aj to, že vedia prispieť v ľubovoľnej výške podľa svojich možností. Môžu to byť dva balíčky piškót alebo nákup pre celú rodinu.

„Pri zbierkach pomáhajú naši dobrovoľníci a zamestnanci združenia. Napríklad budeme prítomní aj počas dní potravinovej zbierky v pobočke Tesca v Lamači a vyzbieranú potravinovú pomoc si odtiaľ hneď odnesieme,“ hovorí Patrícia Kovaľová z OZ Vagus. Foto: OZ Vagus

Potravinová zbierka v Tescu

Jednu z najväčších potravinových zbierok na Slovensku organizuje reťazec Tesco. Tento rok pôjde o jubilejný 10. ročník. Zákazníci môžu od štvrtka 24. 11. do nedele 27. 11. 2022 darovať v ktorejkoľvek pobočke Tesca na Slovensku trvanlivé potraviny alebo drogériu. Po skončení zbierky Tesco darované potraviny a hygienické potreby rozdelí medzi spolupracujúce charitatívne organizácie a zároveň daruje charitatívnym partnerom financie vo výške 20 % hodnoty vyzbieraných potravín a drogérie. Darované potraviny sa v obchodoch odovzdávajú na vyznačené miesta za pokladničnou zónou a potraviny môžu darovať aj zákazníci nakupujúci online.

Zásoby trvanlivých potravín

Potravinové zbierky sú významným zdrojom trvanlivých potravín, z ktorých vedia charity dlhodobo variť. Cestoviny alebo ryža sú výborným doplnkom k potravinám, ktoré tiež dostávajú organizácie do daru, no treba ich rýchlo spotrebovať. „Máme pridelený deň v bratislavských prevádzkach, kedy si chodievame po zeleninu a ovocie. Ovocie rozdávame klientom priamo v centre. Zo zeleniny varíme, keďže pripravujeme varené jedlá každý deň, vieme ju rýchlo spotrebovať,“ vysvetľuje Patrícia Kovaľová. V útulku Dobrý pastier pre ľudí bez prístrešia v Kláštore pod Znievom klienti zeleninu, ktorá je stále jedlá, no nie je už vhodná na predaj v supermarketoch, konzervujú. Poháre leča si potom vytiahnu zo špajze k ryži alebo k cestovine. Z vyradeného ovocia, ktoré nestihnú skonzumovať, vyrábajú marmelády. Suroviny ako olej, múka, cukor alebo strukoviny musia dokupovať.

Potravinová banka Slovenska od zmluvných darcov distribuuje potraviny k desiatkam zariadení, neziskových organizácii a charít. „Sme občianske združenie, ktoré má tri základné ciele: aby sa potravinami neplytvalo, aby sa darovali tým, čo ich potrebujú a vytvárala sa solidarita medzi ľuďmi,“ hovorí Marko Urdzík z Potravinovej banky Slovenska. Foto: S. Mabena

Najvhodnejšie dary pre ľudí v núdzi

Trvanlivé potraviny ako cestoviny, ryža, múka, strukoviny, olej alebo trvanlivé mlieko sú veľmi vďačné. Dávajme si pri nich pozor na nepoškodený obal, na dátum minimálnej spotreby a na správne skladovanie. Pri darovaní potravín zakúpených priamo v supermarkete by náš dar nemal mať tieto nedostatky.

Mäsové a zeleninové konzervy, zavárané omáčky alebo rybičky sú možno na našom nákupnom zozname samozrejmosťou, pre ľudí v núdzi znamenajú delikatesu. Vďačným darom sú aj paštéty a orieškové maslá.

„Do Potravinovej banky sme pred časom dostali aj niekoľko škatúľ kompótov. Keď sme ich otvorili, bolo jasné, že išlo o asi 10 rokov staré zaváraniny, ktoré niekto vypratal z pivnice. Takéto „dary“ k ľuďom v núdzi nenosíme, je to nedôstojné a sú skôr na príťaž,“ hovorí Marko Urdzík z Potravinovej banky Slovenska. Foto: FACEBOOK/Potravinová banka Slovenska - Food bank Slovakia

Trvanlivé keksíky, sladkosti, čaj a kávu balia charity do balíčkov aj osamelým seniorom či rodinám s deťmi v núdzi. Počas vianočných sviatkov ide o vítané prilepšenie.

Základnú drogériu ako zubnú pastu, dámske vložky, šampón, mydlo, hygienické vreckovky či prací prostriedok charitatívne organizácie často rozdávajú s potravinovou pomocou. V krízových centrách s malými deťmi veľmi ocenia aj plienky a vlhčené obrúsky.

Tam kde jedni plytvajú, iní by sa najedli

Podľa štatistík OZ Free Food na Slovensku v roku 2016 vyhodilo 5 obchodných reťazcov dokopy 15 tisíc ton použiteľných potravín. Za najväčšie straty však môžu práve domácnosti. Pripisuje sa im až polovica celkového potravinového odpadu. V slovenských domácnostiach sa vyhodí 40-60 kg na osobu za rok. Jediný supermarket, ktorý u nás otvorene zverejňuje dáta o svojom potravinovom odpade je Tesco.  „Ako jediný maloobchodník v Strednej Európe sme odmerali a zverejnili množstvo potravinového odpadu, ktorý vzniká v našich prevádzkach. Takto sa nám podarilo zistiť, kde odpad vzniká a nastaviť cielené opatrenia, vďaka ktorým sa nám podarilo tento odpad znížiť za dva roky o polovicu,“ hovorí Veronika Bush, riaditeľka komunikácie Tesca na Slovensku. Jedným z účinných opatrení je darovanie potravín, ktoré sú konzumovateľné, no nevhodné na predaj. Tesco takto zo svojich prevádzok odovzdáva charitám až 91 % nepredaného tovaru. Ide najmä o ovocie, zeleninu a pečivo.

„Až 9 % slovenských domácností vyhadzuje potraviny na dennej báze,“ uvádza organizácia FREE FOOD na svojich stránkach. Pričom až 15 % slovenských domácností si nemôže dovoliť poriadny obed každý druhý deň. Foto: FACEBOOK/OZ Vagus

„Práve pred Vianocami sa nám často stáva, že ľudia sa nás pýtajú, čo potrebujeme a sú ochotní doniesť potraviny alebo drogériu. Naše klientky sa z toho veľmi tešia. Plánujú, aké iné, lepšie jedlo si uvaríme alebo napečú koláče. Je to milé,“ hovorí Linda Kováčiková z OZ Brieždenie. Výrobcov potravín na Slovensku k darovaniu svojich produktov motivuje snáď len to, že sa im vráti z darovaného tovaru DPH. V krajinách západnej Európy, ako napríklad vo Francúzsku, majú veľké podniky povinnosť darovať ľuďom v núdzi varené jedlo. V Indii dokonca pre rozšírenú chudobu vznikli špeciálne potravinové banky, ktoré zbierajú nedojedené jedlo zo slávností a svadieb, aby ním nakŕmili najchudobnejších.

Článok bol pripravený v spolupráci so spoločnosťou TESCO Slovensko.

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…