Každý med skryštalizuje, dôležité sú jeho vnútorné hodnoty. Ako sa letuška z Kataru za včelára z Pribyliny vydala
Andrea Petrovčinová
Andrea Petrovčinová

Každý med skryštalizuje, dôležité sú jeho vnútorné hodnoty. Ako sa letuška z Kataru za včelára z Pribyliny vydala

Keď sa niekedy zastavíte v Pribyline na Hlavnej ulici, určite ľahko nájdete drevenú tabuľu Včelárstva Poliak.

„Naplniť plásty medom trvá zhruba tri týždne po tom, ako začnú kvitnúť kvety v krajine. Včelár musí presne ovládať, čo sa deje v krajine okolo neho; poznať kvety, ktoré kvitnú, aby sme vedeli kvalitatívne odhadnúť obsah znášky. Najdôležitejším parametrom je obsah vody v mede. Ten podľa európskej normy nesmie presiahnuť hodnotu 20 %, v opačnom prípade med začína kvasiť. Na Slovensku máme túto hodnotu v prísnejšom meradle – 18 %. Komerčné medy, ktoré nájdeme v obchode, sa často však pohybujú nad touto hranicou.

Množstvo vody meriame špeciálnym zariadením, refraktometrom, ktorý určuje jej obsah podľa lomu svetla. Refraktometer nám poskytuje tie najpresnejšie dáta s laboratórnou presnosťou. Je to pre nás 100%-tná istota, že našim spotrebiteľom prinášame tú najvyššiu kvalitu. Pre zaujímavosť: pri mede sa tiež meria napríklad aj elektrická vodivosť, ktorou sa určuje druh medu.“ 

Foto: Andrea Petrovčinová

„Čo sa týka fenoménu skryštalizovaného medu, myslím si, že postupne prichádza v tejto oblasti osveta. Ľudia sa stále dožadujú tekutého medu a my im pomaly vysvetľujeme, ako to v skutočnosti s kvalitou medu je. Každý poctivý a kvalitný med skryštalizuje, niektorý skôr, iný neskôr. Podobne je to aj s farbou medu. Tmavší neznamená lepší. Dôležité sú jeho vnútorné hodnoty.“

Foto: Andrea Petrovčinová

Aký chutí najviac vám: malinový či medovicový?

S narastajúcimi známkami klimatických zmien v prírode sa stretáva každý poľnohospodár. Rastliny boli tento rok prevažne suché a včely teda nemali šancu, ako zbierať dovtedy bežné množstvo nektáru. Včelári im preto na doplnenie pripravujú glycidové zásoby vo forme cukrového sirupu, iba matka dostáva perfektnú výživu. Včely prežijú zimu a na jar sa môžu opäť pustiť do svojho celoživotného diela. Existujú včely dlhoveké, no aj také, ktoré sa doslova zoderú pri znáške   – niektoré žijú iba týždeň.

Mať silné včelstvá znamená byť dobre pripravený na znášku. So zdravými včelstvami je spojená aj hygiena. Včely hynú prirodzene v prírode, keď sa tak stane v úli, kolegyne ich vynesú von – tým si úľ vyčistia. Včelári okolie úľov dezinfikujú haseným vápnom, včelárske potreby a pomôcky napríklad hydroxidom sodným.

„Každý poctivý a kvalitný med skryštalizuje, niektorý skôr, iný neskôr. Podobne je to aj s farbou medu. Tmavší neznamená lepší. Dôležité sú jeho vnútorné hodnoty.“ Mišo Poliak
Foto: Andrea Petrovčinová

„Skúsení včelári vedia, z akej rastliny je ich med aj podľa chuti. My mávame lesnú malinu v strede sezóny, vŕbovku na jeseň a na jar kvetovú zmes. Medovica je najvzácnejšia, u nás sa väčšinou vyskytuje ako prímes. Medovica vzniká z nestrávených metabolických výlučkov malých vošiek žijúcich na listoch stromov, ktoré včely zbierajú.“

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 2 / 3

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…