Konzumácia mrkvy počas tehotenstva robí bábätká šťastnými, hovoria vedci. Toto ich v brušku prezradilo
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Konzumácia mrkvy počas tehotenstva robí bábätká šťastnými, hovoria vedci. Toto ich v brušku prezradilo

To, čo tehotné ženy jedia, môže ovplyvniť, čo budú mať ich deti v obľube aj v neskoršom veku. 

Ilustračná fotografia — Foto: Unsplash

Každá matka sa snaží urobiť maximum, aby bolo jej dieťa šťastné a spokojné. Podľa novej britskej štúdie však vedia mamičky emócie svojich ešte nenarodených bábätiek meniť aj prostredníctvom toho, čo práve zjedia. Ak chcú, aby sa ich malé batôžky v maternici usmievali, mali by si naservírovať mrkvu.

Mrkva verzus kapusta

Ako uvádza Durhamská univerzita, drobci v maternici reagujú na rôzne pachy a chute„Mnohé štúdie naznačujú, že deti cítia chuť a vôňu v maternici. Sú však založené na výsledkoch po pôrode, zatiaľ čo naša štúdia je prvá, ktorá tieto reakcie zaznamenala pred narodením,“ ozrejmila vedúca autorka štúdie Beyza Ustunová.

Výskumu sa zúčastnilo sto tehotných žien vo veku od 18 do 40 rokov, ktoré užili kapsuly z mrkvy alebo zimnej kapusty. Následne pomocou 4D ultrazvuku sledovali reakcie jednotlivých plodov. Zatiaľ čo sa bábätká vystavené chuti mrkvy na výskumníkov usmievali, po kapuste im bolo skôr do plaču. Na reakciu pritom stačilo len malé množstvo danej potraviny.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/durhamuniversity/posts/pfbid0AZ3QESHkjL3ec7a62QdMWBqpUrVJmDqVj9qXAHaehoc9bMfnZ8c32tyEp3k7GCXGl

V štúdii pokračujú ďalej

„Pri pohľade na reakcie tváre plodov môžeme predpokladať, že celý rad chemických stimulov prechádza materskou stravou do prostredia plodu,“ uviedol profesor Benoist Schaal, spoluautor štúdie. Výskumníci sa ďalej domnievajú, že to čo jedia tehotné ženy, môže ovplyvniť chuťové preferencie detí po narodení a potenciálne môže mať vplyv aj na vytváranie zdravých stravovacích návykov.

Z tohto dôvodu sa v štúdii rozhodli pokračovať, tentokrát sa však zamerali na tie isté deti, no po pôrode. Chcú zistiť, či ich vplyv chutí, ktoré zažili v maternici, ovplyvňuje aj v súčasnosti. „Inými slovami, vystavenie plodu menej obľúbeným príchutiam, ako je kapusta, môže znamenať, že si na tieto príchute zvykne už v maternici,“ tvrdí spoluautor štúdie profesor Jackie Blissett a dodal: „Ďalším krokom je preskúmať, či plody v priebehu času vykazujú menej negatívne reakcie na tieto príchute, čo vedie k väčšej akceptácii týchto chutí, keď si ich deti dajú prvýkrát mimo maternice.“

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…