Z Japonska hlásia rekordný počet 100-ročných ľudí. Toto robia lepšie ako my a peniaze v tom nehrajú rolu
Podľa japonskej filozofie to nie je bohatstvo, ktoré človeku zabezpečí dlhý a šťastný život.
Podľa správy, ktorú v piatok zverejnilo japonské ministerstvo zdravotníctva, práce a sociálnych vecí, v krajine vychádzajúceho slnka žije rekordných 90-tisíc občanov vo veku 100 a viac rokov. Za 20 rokov ide o päťnásobný nárast.
„Týchto ľudí pribúda vďaka lepšej lekárskej a sociálnej starostlivosti,“ uviedlo vedenie ministerstva, ktoré si chcelo privlastniť zásluhy za rekordnú dlhovekosť. Odborníci však hovoria, že Japonci odomkli tajomstvo dlhého života svojím unikátnym životným štýlom.
Spomedzi krajín G7 majú Japonci pri narodení najvyššiu očakávanú dĺžku života. Tá je spôsobená najmä menším počtom úmrtí na rakovinu a ischemickú chorobu srdca vrátane infarktu. „Táto výnimočná dlhovekosť sa vysvetľuje nízkou mierou obezity a unikátnou stravou,“ vysvetlil kardiológ Martin Juneau.
Unikátna filozofia na Okinave
Najviac 100-ročných ľudí žije na japonskom ostrove Okinava, kde sa riadia príslovím „Žite dostatočne ďaleko od svojej rodiny, aby ste sa s ňou nestretli každý deň, ale dosť blízko na to, aby ste si mohli k nej prísť pešo pre polievku“. O Okinave hovoria ako o ostrove dlhovekosti, kde miestni obyvatelia odmietajú umierať. Je medzi nimi nízka úroveň srdcových chorôb aj demencie.
Okinavčanov drží podľa odborníkov pri živote zdravý a silný zmysel pre spoločenský život a starodávne japonské učenie ikigai.
1. Málo kalórii, veľa živín
Okinavčania veria, že telo je chrám a človek by ho nemal ničiť. Jedia stravu bohatú na zeleninu, ovocie a strukoviny, ktoré sú súčasťou každého pokrmu. „Existuje okinavská fráza nuchi gusui, ktorá sa dá preložiť ako ‚nech je jedlo vaším liekom‘,“ vysvetlil profesor verejného zdravia Craig Willcox. Okinavčania podľa neho jedia veľa sladkých zemiakov, morských plodov, listovej zeleniny a ovocia, ktoré znižujú zápal a oxidačný stres. Tým pôsobia proti starnutiu. Alkohol pijú s mierou a vo všeobecnosti sa vyhýbajú fajčeniu.
Okrem toho konzumujú len tretinu priemerného príjmu cukru v Japonsku a svoje jedlá jedia na malých tanieroch. Snažia sa jesť iba do 80 percent pocitu sýtosti, aby sa držali starej múdrosti, ktorá im radí vyhýbať sa prejedaniu. Ich strava je nutrične bohatá, ale chudobná na kalórie, čo je podľa profesora Willcoxa ideálne.
„Ak u cicavcov v laboratóriu obmedzíte množstvo kalórií, paradoxne žijú dlhšie,“ vysvetlil a dodal, že pretrvávajúci energetický deficit spúšťa režim sebazáchovy. Telo sa tomu prispôsobí tak, že premieňa vyšší podiel jedla na využiteľnú energiu a zapne enzýmy, ktoré podporujú dlhovekosť.
2. Ikigai – hľadajú zmysel svojho života
Článok pokračuje na ďalšej strane: