Dobré noviny
Manažéri z Bratislavy túžili utiecť z mesta. Založili salaš a robia syr, ktorý sa jedol aj na cisárskom dvore
Simona Gálová
Simona Gálová

Manažéri z Bratislavy túžili utiecť z mesta. Založili salaš a robia syr, ktorý sa jedol aj na cisárskom dvore

Zuzana Ďuďáková s manželom Ivanom.
Zuzana Ďuďáková s manželom Ivanom. — Foto: Facebook/Ivan Ďuďák; Muránsky salaš (Rudolf Pradla)

Pri tvorbe mliečnych produktov majú čas rozmýšľať nad inými vecami ako bežne.

Vyrastala na sídlisku a nikdy by nepovedala, že namáhavá fyzická práca môže človeku zmeniť život. K lepšiemu, samozrejme. Dnes už Zuzana Ďuďáková vie, aké to je. Ako uviedol magazín Forbes, spolu s manželom a priateľmi budujú Muránsky salaš. Všetci pritom pracujú ako manažéri vo veľkých firmách a salaš sa stal pre nich tým najlepším víkendovým útočiskom.

S nápadom postaviť salaš, kam by mohla celá rodina chodiť na víkend oddychovať a pracovať, prišiel Zuzkin manžel Ivan. „S manželom sme mali radi prírodu aj syry. No keď mi prvý raz povedal, že uvažuje o projekte salaša, myslela som si, že sa zbláznil,“ spomínala pre Forbes Zuzana, ktorá je na Slovensku hovorkyňou veľkej banky.

Syry zo stopercentného ovčieho mlieka

Tušila, že na „salašovanie“ nebude mať čas, no nápad jej polovičky nakoniec nadchol mnoho ich známych a aj ich deti. V stredoslovenskej muránskej oblasti nakoniec našli svoj druhý domov. Na salaš najskôr chodili ako skupina veľmi vyťažených manažérov z hlavného mesta, ktorí potrebovali únik z reality.

V rámci relaxu začali na salaši vyrábať syry a popri fyzickej práci zabúdali na náročnú mentálnu robotu, ktorá ich čakala v Bratislave. Podomácky vyrobené syrové produkty rozdávali rodine a kamarátom, ktorí si ovčie produkty nevedeli vynachváliť. Skupina priateľov sa rozhodla, že z hobby urobia poriadny projekt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Muránsky salaš (@muranskysalas)

„Bola to myšlienka mladých ľudí, aby sa zachovala tradícia skutočných tradičných výrobkov zo stopercentného ovčieho mlieka. Aby to neboli ‚miešanice‘ ovčieho a kravského mlieka,“ vysvetlila pre portál rimava.sk obchodná zástupkyňa Muranského salaša Katarína Bencová.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

SLEDUJTE POZITÍVNE SPRÁVY Z BANSKOBYSTRICKÉHO KRAJA NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?