Sýty obed pre troch za dve eurá. Kuchári skromného jedla ukazujú, ako dobre navariť v ťažkých časoch
Simona Gálová
Simona Gálová

Sýty obed pre troch za dve eurá. Kuchári skromného jedla ukazujú, ako dobre navariť v ťažkých časoch

Čo všetko sa dá uvariť za dve eurá?

Ilustračná fotografa — Foto: Freepik - Racool_studio; Instagram - @theordinaryminimalist

Česká kampaň „Skromné jídlo“ vyzýva profesionálov aj domácich kuchárov, aby si vyskúšali každodennú realitu rodičov samoživiteľov, ktorým často chýbajú prostriedky na kvalitné jedlo. V dnešných ťažkých časoch sa totiž treba naučiť, ako čo najlepšie navariť za čo najmenej peňazí.

Rožková diéta

S unikátnym projektom prišiel Klub slobodných matiek spoločne s gastro publicistkou Hanou Michopulu. „Až vďaka kontaktu s Klubom som zistila, aká nízka je životná úroveň matiek, ale aj otcov samoživiteľov. Nemôžu si dovoliť výživné potraviny, v množstve rodín sa preto ani nevarí a rožková diéta je bežná vec,“ povedala Hana Michopulu pre portál Jídlo a radost.

„Pritom jedlo nás napĺňa v mnohých smeroch. Vyživuje naše telo a psychiku, ale tiež učí zručnostiam, vytvára doma pohodu a vzdeláva nás vo vzťahu k prírode,“ dodala Hana, ktorá na Instagrame vytvorila profil Skromné jídlo. Jedinečný profil má byť instagramovou kuchárskou knihou plnou lacných, no zároveň výživných jedál. Kritérium je pritom jasné – suroviny na tri porcie môžu stáť maximálne 50 korún českých, teda zhruba dve eurá.

Skromné recepty

Netradičná kuchárska kniha podľa autorov pomôže nielen samoživiteľom, ale všetkým, ktorých trápi zvyšovanie cien. 

„Výsledkom nemá byť prehliadka lacných receptov z nekvalitných surovín, takých je plný internet. Recepty preto vymýšľajú prevažne kuchári a profíci z odboru. Tí totiž vedia pracovať s rozpočtom a zároveň dodať jedlu výživovú hodnotu,“ vysvetľuje Hanka, ktorý vytvorila aj hashtag #skromnejidlo, pod ktorým nájdete všetky skromné recepty. „Rozhodne sa nepotvrdilo to, čo na začiatku mnohí tvrdili - že uvariť za dve eurá pre rodinu nejde. Ide to, a nie je nutné skončiť pri múke a zemiakoch,“ dodala na záver Hana Michopulu.

Pozrite si niektoré lacné, ale výživné recepty do ťažkých čias:

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…