Dobré noviny
Hasíš les? Tak k nám vlez. Kultová reštaurácia odolala plameňom, pre hrdinských hasičov teraz varí zadarmo
Simona Gálová
Simona Gálová

Hasíš les? Tak k nám vlez. Kultová reštaurácia odolala plameňom, pre hrdinských hasičov teraz varí zadarmo

Stará Plynárna / Hasiči v Českom Švajčiarsku
Stará Plynárna / Hasiči v Českom Švajčiarsku — Foto: Instagram - @ph.il.ipp / Facebook - Hasičský záchranný sbor ČR

Pri tej práci, ktorú odvádzajú, musia mať aspoň výdatnú stravu, hovorí majiteľ reštaurácie, kde varia pre hasičov.

Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko sa hasičom poradilo po viac ako týždni dostať pod kontrolu a v postihnutej oblasti už nevidno plamene. Celkovo v národnom parku ale stále zasahuje viac ako 1000 odvážnych hasičov z celého Česka, ktorých podporili kolegovia zo zahraničia vrátane Slovenska. Mnohých obyvateľov z oblasti evakuovali, no v kultovej reštaurácii „Stará Plynárna“, ktorá patrí azda k tým najfotogenickejším miestam, je stále plno dobrovoľníkov. Tí stále zostávajú na mieste a varia zasahujúcim hasičom teplé jedlá zadarmo.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/stara.plynarna/posts/pfbid022YDMxLtAs1B3AFUscWxFx8QcrCCAGrAQzoGMktXhD2PsXbtdVpZCopBBPMy74Gr4l

Hadice nemajú, ale zahasia hlad i smäd

V predpandemických časoch okolo kamenného domu denne prešli stovky až tisíce ľudí. Bývalá plynáreň, ktorá patrí ku skvostom Hřenska, má totiž ideálnu polohu. Leží v samom srdci Národného parku České Švajčiarsko, uprostred chodníka, ktorý vedie k Pravčickej bráne a tiesňavám. Majitelia reštaurácie a penziónu majú za sebou ťažké časy. Obľúbený turistický cieľ bol počas pandémie uzavretý, a aj teraz bude znova načas nedostupný. To môže biznisu, ktorý sa po covide pomaly rozbiehal, znova ublížiť.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=848912439293750&set=basw.AbrzkRuQGVeKU8UjdDm14zIeCofkux80A_GW9s75UtQVuuupuJJe1pqU2brI1cWsIR6j4UHzpbfohO6ycdNqiRi-3NI2Kc6xsXkrKPhWdY0Bn9K5QJy-y41EidmszdjQCHo1Wdkm_vGNCaix371myep7&opaqueCursor=Abr_8ikq4TASPq_h_ii7qZR-02-A78Rvi1CcjwLPSafUOWrxIjR7DXqew9OOayJRHWy91zGv6eThUnJFdg5V8pnmU01y1RyHhCXnLBjktegSasOVPDKPOW1yt_9RgwX3hr8Y1fmK0TXHW66ezbg1dwY48fDhd1UPtgd8P3RPwOB6ZEoCuTWJx2WXbuDgvdn418y9mFmxgpF8KK-qo7bU8Nh5HTC64aenJ8_T4B94JEfHdJIqtnuKiDBIUL8Tzb34AkhvoYnenKO3Gk4nv5HoNgtlR0EYSuRwL05Qk3laM1o0n7kjIKk1vV93x7HZrwZbzIso2k12xreDPlMO78VQz8_4x7_LURJxKF3g6LOf6OHLnGbYDzA580HljwuzubneWMB1XBimrBMfNyY7E6q9ViCjKgXz1S7iGCtLa2PaEWVdbg3szb7XJqVBD9V7-2jrfMBj6PhdZVeGZhH10E5PAP25aZl0_xnU-yJzJMuL1N-lqDc6jDkaJVfdP1-HUGiHPFq-lFU8Ow5Hq5qMPQepZn4b3SyGIZ6nu9svL5smkOVaD19Vh7-8qOEQx2Mqugx3rtjl77CGB-Vaf9YiWCcAuH3MD0OPLI8I-JtT45-qAPf9Idjn81ZSUravl_qnLIo-mfuR865xO1frGoxXH7C5tw_aQ6Gkj_y247hr1xwp_b_4rRIp8IXlYjF5CmUp10x0_06tw7crVlkOxIHYpFZswf-mDHwm3iRBIVjdwG5x8QqzqIpwZrmtpnagM8i4UygjfFjCdl63nLu537ulPGoJxpyPd2BcnPIld4jEGqs7FyB1EA

„Uvidíme, za ako dlho sa turisti vrátia. Teraz tu nie je nikto, policajti sem nikoho nepúšťajú, cesty sú uzavreté,“ priblížil pre Forbes Pavel Menšík, prevádzkovateľ a nájomca reštaurácie, ktorý v nej zostal a ponúkol, že na svoje náklady bude variť hasičom, ktorí sa pokúšali dostať oheň pod kontrolu. Sám priznáva, že aj keď nemajú hadice, napriek tomu dokážu hasiť – hlavne hlad a smäd. „Hasíš les? Tak k nám vlez. Nasytíme, napojíme. A prachy? Ty si nech.“  Takýto slogan je ešte aj dnes pred reštauráciou, v ktorej denne varia jedlá pre hasičov a záchranárov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @napsanovulicich

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=10207435810650577&set=bc.AbrvCdkTE_0GXw1R5OEYvFGQYYS_AwzLwgETuf1B8vK82rXk7sx8eAx3MUjaLnWlRx3czbsY2GWDjzFoOIsMbRmqtCCbOr0Y0p1qb3lNWMk_nXyTPsIinkDWQzyWUT0vlcyp4nnKOaUyJpb_ajCHlhqp&opaqueCursor=Abq6BVCulFKvingqYmiGnT7u8wzwAbV5VfDsuWD7v90A37tXmfJhsGw-5i8e8NFIDxogLcrKjR0ZgI1CTnBSXOPP0YBmIldylOZouxjnLYwJVjbanpofM0QPRnb8nwjIpxa1OV8s1osD-diblwLwkApPImxGgy_tlTLyDLZuc2JD44GB_hZ75pioVXTy56JlsWRapBl3ix83jNJ6ILxCnItElmHJBkySbnKlKQGLPDfraj8zomAambji9M7T66FzkexuptoIrQul9HswEviGiVvydkY1KXZ0RdSTcsNVb2atTTBNiD74g9rH5gvA1D2WuI9JGRH-pc2y9RkDjwoUHwfDSzE6qSPiu5APgMHpSpIQk89Z6XgrQHJrc7nA8wW4LmIPvPT3-3UM0F2prn1E19Q41wOkVhiiZUyDoRtyNLKJBzucQAAQWy197xfJEyKzA_7xpAG3OTz13r-1MM4qaU1KdBy5KoQFvU5NqJQ7QNI09JKnjra53jpHNkNzSiYWIvWwQAUOUZNAH_YrFH1I_ATxWqh0RnGuaJq1eKEe20ZBGI20yD3UEGJ5q9tz4YhLe0t7T_mDFa1AVPX8wkw6gy9dcvh6DBcA-KPYl40d6AhZ_5E_wIEzL0ZnLyrZrXM91BOHSC8e2FIjPrwcFfC81LvpqinSy5gQXLnSQDtVEq94vw6D12psuMNAfrcqP2EHPHPnX7-QgZQiaet3fdB09ISH4Me81X-J1jMTSLOUvC0heA

Zbierka na nákup potravín

Dobrovoľníci priamo z reštaurácie videli rozsah požiaru. „Je to masaker. Máme strach, aby to nepreskočilo k nám, preto sme tu denne, 12 až 14 hodín dávame pozor, keby niečo. Máme totiž drevenú strechu,“ priznal Menšík svoje obavy. Keď do reštaurácie prídu hasiči, veľa toho nenahovoria.

„Idú naplno celý deň. Sú to dobráci, ktorí sú tu aj päť dní vkuse, spia pár hodín a majú toho plné zuby. Je mi tých chlapcov neuveriteľne ľúto. Pri tej práci, ktorú odvádzajú, musia mať aspoň výdatnú stravu,“ dodal na záver Pavel Menšík, ktorý vytvoril verejnú zbierku, pretože z vlastných zdrojov dokázal pre štáb variť len týždeň. Celý výťažok použijú na nákup surovín, z ktorých uvaria teplé jedlo pre záchranne zložky a dobrovoľníkov.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/stara.plynarna/posts/pfbid02W9nEDhiBEwkiZZxTbERAgb1yrPTNcpHYChCEryPaGedowtB6KG3nxv5SzkwYGEUwl

Už ste čítali?