Mal problémy s trávením, tak jedol sklo, či stavebný materiál. Podivné experimenty priniesli vedecké závery
Tímea Gurová
Tímea Gurová

Mal problémy s trávením, tak jedol sklo, či stavebný materiál. Podivné experimenty priniesli vedecké závery

Netradičného vedca pre svoju záľubu nazývali ľudskou kozou.

— Foto: Youtube: Supercurioso

Čo všetko by ste boli ochotní urobiť v záujme vedy? Nemecký fyziológ Frederick Hoelzel sa podujal k výskumu, ktorý by sa už v dnešnej dobe nikdy neuskutočnil. Bol totiž ochotný skonzumovať doslova čokoľvek – od skla, cez zlaté guličky po stavebný materiál. Základom jeho jedálnička bolo všetko, čo sa nepovažovalo za „jedlo.“ História ho preto pozná aj pod menom Ľudská koza.

Žil v laboratóriu

Frederick Hoelzel sa narodil v nemeckom Küpse, ale ešte ako dieťa sa s rodičmi presťahovali do Spojených štátov. Bol dobrovoľným fyziológom na Chicagskej univerzite. Zaujímal sa o jedlo, chudnutie a konzumáciu nie bežne stráviteľných predmetov. V rámci vedy bol ochotný svoje telo poskytnúť na mnohé bizarné experimenty. Štyridsať rokov spolupracoval s fyziológom Antonom Carlsonom pri výskume trávenia, pričom celé roky žil v malej miestnosti v laboratóriu na univerzite. Za svoju ochotu nedostával žiadnu mzdu – iba stravu a čistú bielizeň.

Počas svojho života vykonával aj vlastné vedecké experimenty a publikoval v odborných časopisoch.
Počas svojho života vykonával aj vlastné vedecké experimenty a publikoval v odborných časopisoch. Foto: Youtube: Supercurioso

Chcel pomôcť svojmu tráveniu

Hoelzel sa o trávenie začal zaujímať už ako tínedžer, keď ho trápili rôzne žalúdočné problémy a pripisoval ich predovšetkým strave. V snahe zaplniť svoj žalúdok, necítiť hlad a popritom nedostať do seba množstvo kalórii, začal experimentovať. Miesto kukurice napríklad zjedol klas, miesto banánu jeho šupku a postupne prešiel k oveľa odvážnejším materiálom. Hltal uhlie, kriedu, piesok, špongie, vlasy, vlnu či perie. Svoje pokusy chcel však využiť v záujme vedy, ale dlho sa mu nepodarilo nájsť autoritu, ktorá by o to stála. Až stretol Carlsona. Ten ako odborník na trávenie bol priam dychtivý po premene Hoezelových zvláštnych chutí na legitímne vedecké experimenty.

Foto: Wikimedia Common

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…