Dobré noviny
Vegetariáni mali jedinú možnosť, ceny boli ako dnes v eurách. Pozrite si jedálne lístky zo socializmu
Dobré noviny
Dobré noviny

Vegetariáni mali jedinú možnosť, ceny boli ako dnes v eurách. Pozrite si jedálne lístky zo socializmu

Jedálny lístok / Rekreačné reštauračné podnikové zariadenie vo Vysokých Tatrách
Jedálny lístok / Rekreačné reštauračné podnikové zariadenie vo Vysokých Tatrách — Foto: Facebook/Hledání ztraceného času, TASR/Štefan Petráš

V roku 1965 ste zaplatili za porciu sviečkovej na smotane s knedľou šesť korún a 60 halierov. Dnešné ceny sú podobné, lenže mena je iná.

Pamätníci si iste spomenú, že keď ste pred novembrom 1989 zavítali do niektorej z jedální či reštaurácií, väčšinou ste sa stretli s pivom čapovaným pod mieru, nevrlou obsluhou a cenami, ktoré v ľuďoch dodnes vyvolávajú nostalgiu.

Gurmánsky raj

Všetky stravovacie zariadenia v tej dobe spadali pod štátny podnik Reštaurácie a jedálne (RaJ). Ten určoval cenové triedy reštaurácií a podľa nich sa nastavovali plošné ceny za jedlá. V reštauráciách, jedálňach a bufetoch sa zákazníci schádzali už od skorého rána, keď si prišli pred alebo po práci vychutnať polievku. Na výber bola najčastejšie držková, kapustová alebo cesnaková, prípadne vývar. K polievke nechýbalo pivo, ktoré niektorí odvážlivci doplnili štamprlíkom tvrdšieho alkoholu.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/Socialismus/photos/a.303986556366014/1487834337981224/?type=3

Na obed si najčastejšie mohli vybrať tradičné mäsité jedlá, ako boli guláš, sviečková alebo dusené mäso. V 70. rokoch začali kuchári do jedálnych lístkov zaraďovať aj obaľovaný eidam, preto sa vyprážaný syr takmer stal národným jedlom Čechoslovákov. Gurmáni si ho zvykli dávať so zemiakmi a tatárskou omáčkou. To bola aj prakticky jediná možnosť pre vtedajších vegetariánov. Z dezertov boli populárne zmrzlinové poháre s vaječným koňakom alebo karamelom.

A ako to bolo s tými rozprávkovo nízkymi cenami? V roku 1965 ste zaplatili za porciu sviečkovej na smotane s knedľou „iba“ šesť korún a 60 halierov. V tom istom roku ale bola podľa údajov Sociálnej poisťovne priemerná hrubá mzda 1 456 korún. Dnes je priemerná mzda 1 295 eur v hrubom a priemerná cena obeda v reštaurácii 5,80 eura. Zatiaľ čo v roku 1965 by ste si za priemerný plat mohli dopriať sviečkovú 220-krát, teraz by ste dostali o tri porcie viac.

Pamätáte si na tieto jedálne lístky?

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/759522554153373/photos/a.761999563905672/4880826972022890/
Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/retrovsrdci/photos/a.1738740039751244/1758634877761760/
Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0L8ZH8rkrwNJsLF1RvUAHLLAtqsfhrvoQQMtEUuP3Z9cjJ5bU3LKXWFuTCvbSq3aol&id=975981225795547

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…