Dobré noviny
Čo by sme mali jesť v lete? Slnko nás oberá o dôležité látky, týmito potravinami ich jednoducho nahradíme
TASR, Dobré noviny
TASR, Dobré noviny

Čo by sme mali jesť v lete? Slnko nás oberá o dôležité látky, týmito potravinami ich jednoducho nahradíme

— Foto: Unsplash/Ola Mishchenko a Unsplash/Morgan Alley

Výrobky z mäsa, vajec či mlieka by sa mali konzumovať len dostatočne tepelne spracované.

Strava má byť v letných mesiacoch vyvážená a pestrá, dôležité je tiež dopĺňať vitamíny. Jedlo by malo byť ľahko stráviteľné, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zime. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR.

Ryby, ovocie ale aj celozrnné výrobky

Strava by mala obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov, strukovín a tiež ovocia a zeleniny, najmä sezónneho. Ovocie a zelenina obsahujú množstvo výživových zložiek, ako sú vitamíny a minerály, ktoré je v lete dôležité dopĺňať. V strave by mali byť menej zastúpené jedlá a potraviny bohaté na tuky a jednoduché sacharidy.

"Zvýšenú opatrnosť venujte tzv. epidemiologicky rizikovým potravinám, najmä pokiaľ nie je zaručená dostatočná hygiena pri ich výrobe, skladovaní a manipulácii s nimi," varuje ÚVZ. Medzi tieto potraviny patrí napríklad zmrzlina, lahôdky, cukrárske výrobky alebo pokrmy pre dojčatá a deti.

Potrebujeme doplniť antioxidanty

Slnečné žiarenie, najmä pri opaľovaní, spotrebúva antioxidanty v organizme. Mnohé je možné doplniť stravou, ktorá je bohatá na vitamíny A, C a E. Vitamín A obsahuje napríklad mrkva, paradajky, maliny či ryby, vitamín C sa nachádza v ríbezliach, jahodách či citrusoch a vitamín E napríklad v rastlinných tukoch, olejoch, zelenine alebo orechoch.

Výrobky z mäsa, vajec či mlieka by sa mali konzumovať len dostatočne tepelne spracované, pri skladovaní jedla je tiež dôležité dodržiavať predpísanú dĺžku a teplotu.

Už ste čítali?