Martina a Gabriela sú kuchárky v školskej jedálni, ich polievka teraz triumfovala v medzinárodnej súťaži
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Martina a Gabriela sú kuchárky v školskej jedálni, ich polievka teraz triumfovala v medzinárodnej súťaži

Martina Mešková a Gabriela Žiaková zdolali kolegov z Nemecka či Česka.

Víťazky Martina Mešková a Gabriela Žiaková. — Foto: Facebook Žilinská univerzita v Žiline

Keď sa povie školská jedáleň, väčšina ľudí si spomenie na nie príliš vábne vyzerajúce jedlá, dlhé rady a hluk. Doba však pokročila a aj školská kuchyňa môže ponúknuť naozajstný gastronomický zážitok. Skvelým príkladom sú panie kuchárky zo Žilinskej univerzity v Žiline, ktoré študentské žalúdky rozmaznávajú tak, že získali prvenstvo na medzinárodnej súťaži školských a univerzitných jedální v Prahe.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/uniza.sk/posts/pfbid0mXndp62FwX56XoWZZYbBkotQpPqVArqQsWGty1cm7g16bMvwtWPgmaa644CWdFBCl

Ako informoval Nový Čas, úspech im priniesla jednoduchá, ale nápadito spracovaná bryndzová polievka s karfiolom, ktorú dochutili pestom, medvedím cesnakom a ozvláštnili ju pridaním opraženej zemiakovej knedle s mrkvovými čipsami. „Chutne, zdravo a nutrične vyvážene tak, aby vám dobre pracoval mozog, boli ste nasýtení a po výdatnom obede sa dokázali sústrediť na štúdium - v tom je tajomstvo dobrého menu,“ povedala Anna Ďatková, riaditeľka stravovacieho zariadenia Menza Žilinskej univerzity v Žiline. Skúsená kuchárka si svoj tím starostlivo vyberá.

Okrem víťaznej polievky zaujali aj celkovým výkonom a, samozrejme, jedlami, ktoré navarili. V hlavnom menu získali šikovné kuchárky Martina Mešková a Gabriela Žiaková druhé miesto za konfitované kuracie supreme so slaninovou posýpkou, pivnou omáčkou, pohánkovými šúľancami a batatovým pyré s bôbom a reďkovkou.

Svojimi jedlami pritom porazili aj kateringové tímy dvoch nemeckých univerzít, ktoré partia k najväčšej stravovacej spoločnosti v Nemecku, či kolegov z Česka. „Výborne chutí, nemám pocit, že som presýtený, je lahodná a ľahko stráviteľná,“ zhodnotil študent z Oravského Veselého polievku, ktorú po medzinárodnom úspechu plánujú ponúkať aj pre širokú verejnosť.

Už ste čítali?

Denisa je jediná horská vodkyňa u nás: Niektorí ráno pred túrou…

Denisa neraz na dlhú túru vstávala aj o druhej hodine ráno.

O rysej elegancii aj perverzných vydrách s fotografom divej…

Kvetoslava Šlavku známi okolo Liptova volajú Kvetko. Poznajú ho…

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…