Dobré noviny
Martina a Gabriela sú kuchárky v školskej jedálni, ich polievka teraz triumfovala v medzinárodnej súťaži
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Martina a Gabriela sú kuchárky v školskej jedálni, ich polievka teraz triumfovala v medzinárodnej súťaži

Víťazky Martina Mešková a Gabriela Žiaková.
Víťazky Martina Mešková a Gabriela Žiaková. — Foto: Facebook Žilinská univerzita v Žiline

Martina Mešková a Gabriela Žiaková zdolali kolegov z Nemecka či Česka.

Keď sa povie školská jedáleň, väčšina ľudí si spomenie na nie príliš vábne vyzerajúce jedlá, dlhé rady a hluk. Doba však pokročila a aj školská kuchyňa môže ponúknuť naozajstný gastronomický zážitok. Skvelým príkladom sú panie kuchárky zo Žilinskej univerzity v Žiline, ktoré študentské žalúdky rozmaznávajú tak, že získali prvenstvo na medzinárodnej súťaži školských a univerzitných jedální v Prahe.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/uniza.sk/posts/pfbid0mXndp62FwX56XoWZZYbBkotQpPqVArqQsWGty1cm7g16bMvwtWPgmaa644CWdFBCl

Ako informoval Nový Čas, úspech im priniesla jednoduchá, ale nápadito spracovaná bryndzová polievka s karfiolom, ktorú dochutili pestom, medvedím cesnakom a ozvláštnili ju pridaním opraženej zemiakovej knedle s mrkvovými čipsami. „Chutne, zdravo a nutrične vyvážene tak, aby vám dobre pracoval mozog, boli ste nasýtení a po výdatnom obede sa dokázali sústrediť na štúdium - v tom je tajomstvo dobrého menu,“ povedala Anna Ďatková, riaditeľka stravovacieho zariadenia Menza Žilinskej univerzity v Žiline. Skúsená kuchárka si svoj tím starostlivo vyberá.

Okrem víťaznej polievky zaujali aj celkovým výkonom a, samozrejme, jedlami, ktoré navarili. V hlavnom menu získali šikovné kuchárky Martina Mešková a Gabriela Žiaková druhé miesto za konfitované kuracie supreme so slaninovou posýpkou, pivnou omáčkou, pohánkovými šúľancami a batatovým pyré s bôbom a reďkovkou.

Svojimi jedlami pritom porazili aj kateringové tímy dvoch nemeckých univerzít, ktoré partia k najväčšej stravovacej spoločnosti v Nemecku, či kolegov z Česka. „Výborne chutí, nemám pocit, že som presýtený, je lahodná a ľahko stráviteľná,“ zhodnotil študent z Oravského Veselého polievku, ktorú po medzinárodnom úspechu plánujú ponúkať aj pre širokú verejnosť.

Už ste čítali?