Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové zmesi? Hanbil by som sa sám pred sebou
Andrea Petrovčinová
Andrea Petrovčinová

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové zmesi? Hanbil by som sa sám pred sebou

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania dokonca tvrdia, že cestovať a preniknúť do všetkých kútov sveta majú v genetike.

„Narodili sa im tri deti – Tahir, Džamila, moja babka, a Zulejka, babka môjho bratranca. Jusuf sa s prababkou Teréziou o seba starali a makali spoločne. Keď pradedo v šesťdesiatych rokoch ochorel na tuberkulózu a skončil sedem mesiacov v bratislavskej nemocnici, Terézia ráno navarila zmrzlinu, poslala ju deti predávať a odniesla dedovi obed do Bratislavy. Každý deň. Poobede sa vrátila a pokračovala v práci.

Jusuf v zmrzlinárni nikdy neprestal pracovať. Ostal tu do smrti, v roku 1987 – mal vtedy iba 65 rokov. Zvykol sa nahodiť do obleku a chodiť pomedzi ľudí, žartovať s nimi, baviť ich. Doslova a do písmena ho zbožňovali. Úplná šamorínska celebrita. Trvalo mu 23 rokov, kým si zarobil na pozemok na Pomlejskej ceste, kde bola predtým kolkáreň. Postupne si to všetko prerobil a zveľaďoval. Neprejde deň, aby mi nejaký zákazník nevysvetľoval, čo môjmu pradedovi opravoval alebo s čím mu pomáhal.

Foto: Andrea Petrovčinová

Jedenásťnásobný majster Slovenska dnes varí každý deň

Aké je pokračovať v rodinnej tradícii po vyše 70 rokoch? A ako to u nich vyzerá dnes? Jusuf Ahmeti v zmrzlinárskej tradícii svojej rodiny ako mladší nemal vôbec záujem pokračovať. Celú mladosť zasvätil športu a zápaseniu. Dotiahol to až na jedenásťnásobného majstra Slovenska. Keď mal 21 rokov, otec mu dal na výber – práca alebo živorenie. Začal trénovať na fázy a ostatný čas pomáhal. Po pár rokoch sa mal rozhodnúť znova, no tentokrát naplno.

„Šport bol celý môj život, no v tom slovenskom sa s tunajšou finančnou podporou dá fungovať iba ťažko. Časom som sa rozhodol v zmrzlinárni pracovať na plný úväzok a nadviazať na tradíciu, na ktorej tu pracovali všetci moji predkovia. Je to niečo, čo robil môj otec, dedo, pradedo, mama, babka, prababka. Dovolím si povedať, že je to niečo viac ako len variť zmrzlinu. Niečo, čo má históriu, korene; niečo, čo nechcem pokaziť a chcem to robiť minimálne tak dobre ako môj pradedo. Dnes tu som už osem rokov. A nemenil by som.

Foto: Andrea Petrovčinová

Práškoviny za dvanásť minút v pasterizátore

Vôľa uspieť v snahe tvoriť minimálne takú kvalitnú zmrzlinu ako jej zakladateľ je spojená aj s ochotou odolávať ľahším cestičkám rýchleho profitu – práškovou zmesou. Jusuf Ahmeti tvrdí, že tieto možnosti im dodávatelia núkajú celé roky a tvoria väčšinu pultov, okolo ktorých denne v letných sezónach prechádzame.

„Pravda je taká, že väčšina ľudí nevie, ako sa zmrzlina pripravuje. Každý základ sa uvarí v plynovom kotli – vajíčka, mlieko, cukor, prísady na príchuť. Dnes si už nikto nemusí vysekávať ľad z Dunaja, prenášať ho na voze a udržiavať v chlade celý rok. Pradedo Jusuf si nádoby obložil ľadom a lopatkou vyškrabával zmrzlinu smerom nadol.

Dnes to za človeka zrezávajú nože v prístroji. Nedokážem si ani len predstaviť, aké úmorné to muselo byť a koľko sa na tom manuálne namakal. Zmrzlina sa uvarí ako polievka, naloží do mliekarenských koniev, vloží do freónovej chladničky a tam vychladne do teploty pod nulou.

Foto: Andrea Petrovčinová
„Dovolím si povedať, že ide o niečo viac, ako len variť zmrzlinu. Niečo, čo má históriu, korene; niečo, čo nechcem pokaziť a chcem to robiť minimálne tak dobre ako môj pradedo.“ Jusuf Ahmeti
Foto: Andrea Petrovčinová

Nelogický červený koktejl

Jusuf Ahmeti hovorí, že sú ako podnikatelia dnes vo veľkej výhode a majú priestor vytvárať príchute akéhokoľvek druhu – doba je instantná, dá sa zohnať takmer hocičo, hocikde na Slovensku. Zmrzlinári si tak vymysleli príchute Kinder, Snickers alebo aj Horalky.

Jediné, čo odmietajú, je šmolková. Aj keď by to bolo vraj nehumánne, Jusuf je ochotný ju pripraviť komukoľvek, kto mu doručí živého šmolka. Najnovšie si nedávno U Jusufa vymysleli zaujímavú spoluprácu s novou pekárňou Bajkery a uviedli limitku – Croissant – ktorá vznikla ako vtip o chlebovej zmrzline.

článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 2 / 3

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…