Melón je skvelým letným osviežením, no môže byť aj rajom pre baktérie. Najmä v teple si treba dávať pozor
Kupujte iba správne uskladňované melóny, aby ste nemali leto zaujímavejšie ako ste plánovali, odkazuje odborníčka na kvalitu potravín.
Bezpečné uskladňovanie potravín je dôležité, a to obzvlášť v letných mesiacoch, kedy teploty prekračujú aj 30 stupňov Celzia. Odborníci upozorňujú, že ak potraviny skladujeme pri vyššej teplote, dochádza v nich k množeniu mikroorganizmov, kazeniu a v prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je aj vysoké riziko vzniku alimentárnych ochorení. Obzvlášť rizikovým je zlé uskladňovanie melóna, ktorý je síce symbolom horúceho a slnečného leta, no je nutné uchovávať ho v chlade.
Pozor na salmonelu
„Pozastavím sa nad tým vždy, keď kráčam okolo stánkov s nakrájanými melónmi zabalených vo fólii a vystavených na priamom slnku,“ uviedla Karolína Fourová, odborníčka na výživu a kvalitu potravín. Odborníčka upozorňuje, že konzumáciou nesprávne skladovaného melóna sa môžeme veľmi ľahko nakaziť nepríjemnou salmonelou.
„Po požití potraviny alebo pokrmu, v ktorom sa pomnožili mikroorganizmy, dochádza k vzniku ochorenia často už po šiestich až 12 hodinách,“ vysvetlila pre TASR Ivana Sedliačiková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Ochorenie sa prejavuje bolesťami brucha, hnačkami, zvracaním a teplotou okolo 38 až 39 stupňov Celzia. U detí a oslabených dospelých jedincov sa podľa jej slov môže vyvinúť aj obzvlášť ťažká forma ochorenia ohrozujúca život. Ako teda nakupovať a uskladňovať melón tak, aby sme strávili leto bez bolestí brucha?
Chladiť, chladiť, chladiť
„Pokiaľ je melón nakrájaný je nutné ho skladovať pri teplote maximálne 5 stupňov Celzia, čiže v chladničke. Pokiaľ melón nie je v chlade po štyroch hodinách by sa už nemal konzumovať, inak by ste podstúpili riziko. V chlade vydrží v dobrej kondícii dva až tri dni,“ vysvetlila expertka na kvalitu potravín Fourová. Baktérie salmonely sa na dužinu môžu dostať jednoducho pri krájaní zo znečistenej a neumytej šupky. Okrem toho sa v horúcom počasí baktérie množia extrémne rýchlo.
Najmä deti oblizujú sladkú šťavu z rúk a do zažívacieho traktu sa dostanú práve baktérie zo špinavého povrchu melóna, prípadne aj z nedôkladne umytých rúk. „Odporúčam kupovať melóny vcelku, dobre ich umyť a po rozkrájaní uchovať v chladničke. Pokiaľ si chcete kúpiť len štvrť melónu, kupujte skutočne iba chladené kúsky, aby ste nemali leto zaujímavejšie ako ste plánovali,“ dodala na záver Fourová.