Melón je skvelým letným osviežením, no môže byť aj rajom pre baktérie. Najmä v teple si treba dávať pozor
Simona Gálová
Simona Gálová

Melón je skvelým letným osviežením, no môže byť aj rajom pre baktérie. Najmä v teple si treba dávať pozor

Kupujte iba správne uskladňované melóny, aby ste nemali leto zaujímavejšie ako ste plánovali, odkazuje odborníčka na kvalitu potravín.
 

Ilustračná fotografia — Foto: Pexels

Bezpečné uskladňovanie potravín je dôležité, a to obzvlášť v letných mesiacoch, kedy teploty prekračujú aj 30 stupňov Celzia. Odborníci upozorňujú, že ak potraviny skladujeme pri vyššej teplote, dochádza v nich k množeniu mikroorganizmov, kazeniu a v prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je aj vysoké riziko vzniku alimentárnych ochorení. Obzvlášť rizikovým je zlé uskladňovanie melóna, ktorý je síce symbolom horúceho a slnečného leta, no je nutné uchovávať ho v chlade.

Pozor na salmonelu

„Pozastavím sa nad tým vždy, keď kráčam okolo stánkov s nakrájanými melónmi zabalených vo fólii a vystavených na priamom slnku,“ uviedla Karolína Fourová, odborníčka na výživu a kvalitu potravín. Odborníčka upozorňuje, že konzumáciou nesprávne skladovaného melóna sa môžeme veľmi ľahko nakaziť nepríjemnou salmonelou.

„Po požití potraviny alebo pokrmu, v ktorom sa pomnožili mikroorganizmy, dochádza k vzniku ochorenia často už po šiestich až 12 hodinách,“  vysvetlila pre TASR Ivana Sedliačiková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Ochorenie sa prejavuje bolesťami brucha, hnačkami, zvracaním a teplotou okolo 38 až 39 stupňov Celzia. U detí a oslabených dospelých jedincov sa podľa jej slov môže vyvinúť aj obzvlášť ťažká forma ochorenia ohrozujúca život. Ako teda nakupovať a uskladňovať melón tak, aby sme strávili leto bez bolestí brucha?

Chladiť, chladiť, chladiť

„Pokiaľ je melón nakrájaný je nutné ho skladovať pri teplote maximálne 5 stupňov Celzia, čiže v chladničke. Pokiaľ melón nie je v chlade po štyroch hodinách by sa už nemal konzumovať, inak by ste podstúpili riziko. V chlade vydrží v dobrej kondícii dva až tri dni,“ vysvetlila expertka na kvalitu potravín Fourová. Baktérie salmonely sa na dužinu môžu dostať jednoducho pri krájaní zo znečistenej a neumytej šupky. Okrem toho sa v horúcom počasí baktérie množia extrémne rýchlo.

Najmä deti oblizujú sladkú šťavu z rúk a do zažívacieho traktu sa dostanú práve baktérie zo špinavého povrchu melóna, prípadne aj z nedôkladne umytých rúk. „Odporúčam kupovať melóny vcelku, dobre ich umyť a po rozkrájaní uchovať v chladničke. Pokiaľ si chcete kúpiť len štvrť melónu, kupujte skutočne iba chladené kúsky, aby ste nemali leto zaujímavejšie ako ste plánovali,“ dodala na záver Fourová.

Stručný návod na bezpečnú konzumáciu melónov:

  • Nakupovať melóny odborníci odporúčajú len v predajniach, kde sa naporciované melóny uchovávajú v chladiacich boxoch. Celé melóny sa v chlade uchovávať nemusia,
  • vždy je nutné povrch všetkých melónov dôkladne umyť najlepšie za použitia kefky, nezabudnite si umyť aj ruky
  • na porciovanie sa musí používať iba čistý nôž a čistá doska,
  • naporciované melóny sa musia schladiť na minimálne na 5°C,
  • naporciovaný melón je nevyhnutné uchovávať v chladničke až do doby tesne pred konzumáciou,
  • po štyroch hodinách by sa všetky nespotrebované naporciované melóny, ktoré boli v teple, mali vyhodiť.

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…