Dobré noviny
Už tri roky sa stravuje ako obyvatelia Stredomoria. Teraz prezradila, ako veľmi jej to zmenilo život
Simona Gálová
Simona Gálová

Už tri roky sa stravuje ako obyvatelia Stredomoria. Teraz prezradila, ako veľmi jej to zmenilo život

Jennifer Bartonová / Zábery z gréckeho ostrova Ikaria
Jennifer Bartonová / Zábery z gréckeho ostrova Ikaria — Foto: Archív JB; bluezones.com - Dan Buettner

Nie je to žiadna diéta, ale životný štýl, hovorí novinárka Jennifer Bartonová.

3. Pohár vína nie je problém

Pre Stredomorie je typická aj umiernená konzumácia červeného vína. Ľudia v stredomorských krajinách pijú jeden až tri poháre červeného vína denne, často pri jedle a s priateľmi. Experti ale upozorňujú, že aj keď červené víno môže mať antioxidačné vlastnosti a prospieva zdraviu srdca – človek by nemal vypiť viac ako pohár denne. „Pohár vína je stále lepší ako žiaden,“ dodala so smiechom Bartonová.

4. Neuveriteľná flexibilita a experimentovanie

„Stredomorská strava mi umožnila preskúmať moje obľúbené potraviny v rôznych druhoch nových receptov, ako sú špagety s chilli a krevetami a zeleninové cestoviny s omáčkou z baklažánu, cukety, húb a špenátu,“ opísala svoje skúsenosti so stredomorskou stravou, v ktorej sa kladie veľký dôraz na čerstvosť, sezónnosť surovín a zároveň veľký výber potravín.

Pre diétu je príznačné:

  • veľké množstvo zeleniny, ovocia, orechov, semiačok, strukovín, zemiakov, celozrnných potravín, byliniek, korení, rýb, morských plodov a panenského olivového oleja,
  • umiernené jedenie hydiny, vajíčok, syrov a jogurtu,
  • ojedinelá konzumácia červeného mäsa.

Medzi nevhodné potraviny patria:

  • potraviny s pridaným cukrom - napríklad sladené nápoje, sladkosti, zmrzlina, cukrovinky,
  • potraviny z rafinovaných obilnín - napríklad biely chlieb, či cestoviny z bielej múky,
  • rafinované rastlinné oleje a margaríny,
  • spracované druhy mäsa - napríklad klobásy, párky, slanina, salámy,
  • priemyselne upravené potraviny s prívlastkom "nízkotučný" alebo "diétny".

Pozitívom tejto stravy nie je len flexibilita, ale aj neutíchajúca chuť experimentovania. „Teraz viem, že pokvapkanie olivovým olejom a posypanie niektorými bylinkami môže oživiť každý tanier zeleniny,“ vysvetlila Bartonová s tým, že aj z jej detí sa stali odvážnejší jedáci.  

5. Pokoj na duši aj na tele

Bartonová priznáva, že zvykla jesť veľa spracovaných potravín a kalorické jedlá, ale nikdy sa potom necítila plná energie. „V skutočnosti som bola po takých jedlách zvyčajne spomalená a moja strava nepriaznivo ovplyvňovala všetko od mojej nálady až po moju pleť, ktorá bola škvrnitá a matná,“ vysvetlila.

Teraz, keď je viac pomaly sa uvoľňujúcich sacharidov a potravín s vysokým obsahom vlákniny, má v jedálničku veľa zeleniny a strukovín bohatých na živiny a bielkoviny získava z rýb ako losos a tuniak, cíti sa ako iný človek. „Nemám náhle zmeny nálad, mám viac energie a mám oveľa zdravšiu pleť,“ dodala na záver.

Časť 2 / 2

Už ste čítali?