Už tri roky sa stravuje ako obyvatelia Stredomoria. Teraz prezradila, ako veľmi jej to zmenilo život
Simona Gálová
Simona Gálová

Už tri roky sa stravuje ako obyvatelia Stredomoria. Teraz prezradila, ako veľmi jej to zmenilo život

Nie je to žiadna diéta, ale životný štýl, hovorí novinárka Jennifer Bartonová.

Jennifer Bartonová / Zábery z gréckeho ostrova Ikaria — Foto: Archív JB; bluezones.com - Dan Buettner

Stredomorskú stravu milujú odborníci na zdravý životný štýl aj labužníci. Predstavuje štýl stravovania založený na tradičnej strave krajín, ako sú napríklad Španielsko, Francúzsko, Taliansko a Grécko. Výsledkom stredomorského stravovanie môžu byť aj zhodené kilá, no ešte dôležitejšie je, že dokáže znížiť riziko srdcového infarktu, mŕtvice, cukrovky 2. typu, ako aj predčasného úmrtia.

Už štyri roky po sebe je stredomorské stravovanie vyhlásené za to najlepšie stravovanie na svete a svoje o tom vie aj novinárka Jennifer Bartonová, ktorá je tejto strave verná už tri roky. A ako sama vyhlásila – už nikdy nechce jesť inak. Svoje skúsenosti spísala do jednoduchých bodov, ako jej stredomorské stravovanie zmenilo život.

1. Nie je to diéta

„So slovom „diéta“ mám negatívne asociácie, pretože zakaždým si spomeniem na obmedzujúce jedenie, nebezpečné znižovanie kalórií a nedostatok jedla,“ priznala Bartonová, ktorá bola kedysi baletkou a skúšala rôzne druhy diét, ktoré jej nakoniec poškodili fyzické aj duševné zdravie. Keď sa v roku 2019 začala stravovať podľa stredomorskej „diéty“, zostala v šoku.

„A to je presne jeden z dôvodov, prečo tak milujem stredomorský spôsob stravovania — v skutočnosti to nie je diéta, pretože vždy jete rôzne chutné jedlá a neustále objavujete nové,“ povedala s tým, že pri stredomorskej strave jedáva širokú škálu potravín. Jedáva pečivo, cestoviny, dezerty aj syry, takže naplno uspokojuje všetky jej potreby. Stredomorská strava funguje ako dlhodobá voľba – je ľahké ju dodržiavať a udržiavať natoľko, že sa z nej stáva životný štýl, o ktorom nemusíte premýšľať.

2. Žiadne nafukovanie

„Pred stredomorskou diétou som jedla veľa červeného mäsa, rafinované sacharidy a takmer žiadnu zeleninu,“ priznala Bartonová. V dôsledku toho po dojedení jedla zvyčajne pociťovala bolesti a musela som si rozopnúť vrchný gombík na džínsoch alebo rozopnúť sukňu, aby som mohla vôbec dojesť.

Na základe stredomorskej stravy z jedálnička vyčlenila červené mäso a hlavným zdrojom bielkovín sa stali mastné ryby, morské plody, vajcia a strukoviny. Ku každému jedlu si dáva celozrnné obilniny ako hnedú ryža, pita chlieb, quinou a veľa zeleniny, ktorá má vysoký obsah vlákniny. „Moje telo ma rýchlo odmenilo za rozhodnutia, ktoré som urobila. Odvtedy som nemala žiadne nafukovanie ani problémy so žalúdkom,“ vysvetlila.

3. Pohár vína nie je problém

Článok pokračuje na druhej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…