Dobré noviny
Pri nákupoch si dávajte pozor. V týchto konzervách s paradajkami testy odhalili nebezpečné látky
Simona Gálová
Simona Gálová

Pri nákupoch si dávajte pozor. V týchto konzervách s paradajkami testy odhalili nebezpečné látky

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia — Foto: Freepik; Profimedia

Aj napriek biocertifikácii zistili laboranti pri dvoch produktoch pozostatky pesticídov.
 

Paradajky sú základom pre množstvo obľúbených talianskych pokrmov a asi len máloktoré dieťa ohrnie nos nad „červenou omáčkou“ s cestovinami. O to závažnejšie je zistenie, že takmer tretina konzerv s nasekanými paradajkami, ktoré nechala testovať spotrebiteľská organizácia dTest, obsahovala rizikové látky. U štvorice z jedenástich testovaných výrobkov laboratórne testy odhalili problémy s plesňami a pri niekoľkých ďalších našli aj pesticídy. Zástupcovia dTest testované výrobky zakúpili v českých supermarketoch, väčšina z nich je však dostupná aj na Slovensku.

Testované výrobky

  • Billa Chopped Tomatoes
  • Lidl/Freshona Chopped Tomatoes in Tomato Juice
  • Kaufland/K-Classic Gehackte Tomaten in Tomatensaft
  • Happy Frucht Gewürfelte Tomaten
  • Albert/Nature´s Promise
  • Naturfarm Paradajky lúpané krájané
  • Penny/San Fabio Polpa di pomodoro
  • Alnatura Tomaten Stücke Natur
  • dmBio Tomaten Stücke Natur
  • Giana Tomatoes Chopped
  • Tesco Tomatoes in Tomato Sauce

Testy sa najprv zamerali na prítomnosť jedovatých produktov metabolizmu plesní rodu Alternaria a odhalili prítomnosť kyseliny tenuazonovej a mykotoxínu alternariol. Kyselina tenuazonová sa objavila vo všetkých testovaných vzorkách od koncentrácie 19 µg/kg u značky NaturFarm až po viac ako dvadsaťnásobných 490 µg/kg u Happy Frucht.

Bezpečná denná dávka kyseliny tenuazónovej pritom je 1,5 µg na kilogram telesnej váhy, čo u priemerného 70-kilového stravníka predstavuje 105 µg. „V takom prípade by u značky Happy Frucht na naplnenie dennej bezpečnej hladiny stačila len polovica jedného balenia,“ uviedla znepokojujúce zistenie šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová a dodala, že pri výrobkoch Lidl/Freshona Chopped Tomatoes in Tomato Juice a dmBio Tomaten Stücke by bezpečnú dávku naplnili necelé dve konzervy.

Negatívny vplyv na zdravie

Druhú menovanú zdraviu škodlivú látku – mykotoxín alternariol – laboratóriá odhalili vo výrobkoch Lidl/Freshona Chopped Tomatoes in Tomato Juice a Happy Frucht Gewürfelte Tomaten. „Bohužiaľ nejde o malé čísla. Bezpečná hodnota príjmu alternariolu je 0,18 µg na kilogram telesnej hmotnosti, čo by u značky Lidl/Freshona v prípade rovnakého dospelého človeka naplnilo 60 g výrobku, u Happy Frucht dokonca iba 17 g,“ tvrdí šéfredaktorka dTestu.

Plesne rodu Alternaria ľahko napádajú ovocie, zeleninu, obilniny alebo olejnaté semená. Medzi nežiaduce účinky alternatívnych mykotoxínov patrí narušovanie hormonálneho systému a genotoxicita (poškodzovanie molekúl DNA) a skúma sa aj ich potenciálna karcinogenita. Všetky negatívne vplyvy na ľudský organizmus však ešte nie sú kompletne preskúmané. „Pre alternáriové mykotoxíny zatiaľ neexistujú záväzné legislatívne limity, preto sme nami zistené nálezy porovnávali s bezpečnými hodnotami ich príjmu stanovenými Európskym úradom pre bezpečnosť potravín EFSA,“ vysvetlila šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Nepríjemným faktom je, že spomínané jedovaté látky v napadnutom materiáli zostávajú aj po zániku samotnej plesne a sú odolné voči vysokým teplotám, takže prežijú aj tepelné spracovanie. Štúdie zamerané na príjem týchto mykotoxínov ukázali, že bezpečné dávky prekračujú najmä malé detí, ku ktorým sa alternatívne mykotoxíny dostávajú hlavne z obilných výrobkov. Ostatné vekové skupiny tieto látky konzumujú predovšetkým v paradajkách a výrobkoch z nich.

Pesticídy v biovýrobkoch

Laboratórne testy však pod viečkom paradajkových konzerv urobili aj ďalšie nepríjemné zistenie v podobe rezíduí pesticídov. Väčšina testovaných výrobkov bola úplne čistá alebo splnila povolené limity, ale dvojica výrobkov Alnatura Tomaten Stücke Natur a dmBio Tomaten Stücke Natur testom neprešla. Laboratórium v ​​nich napriek biocertifikácii zistilo pozostatky pesticídov. „Išlo vždy o jednu látku a vo veľmi malom množstve, ale pre bio výrobky platia v tomto ohľade prísnejšie kritériá,“ uzavrela Hana Hoffmannová. Kompletné výsledky nájdete v májovom vydaní časopisu dTest alebo na stránkach www.dtest.sk.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/casopis.dTest/videos/401825215124985/

Už ste čítali?