Prekvapivé zistenia o víne a pive. Odborníci odhalili, ako pitie rôznych druhov alkoholu súvisí s obezitou
Dobré noviny
Dobré noviny

Prekvapivé zistenia o víne a pive. Odborníci odhalili, ako pitie rôznych druhov alkoholu súvisí s obezitou

Nie všetky druhy alkoholu sú rovnako škodlivé pre telesný tuk, tvrdí štúdia.

— Foto: Unsplash, Fábio Alves / Unsplash, Kelsey Knight

Ak neabstinujete, z času na čas nezaškodí dopriať si pohár vína alebo piva. Netreba ale zabúdať na to, že alkohol je dobrým sluhom, ale zlým pánom. Okrem iného môže prispieť k obezite. Podľa portálu Science Alert to súvisí s hladinou tzv. viscerálneho tuku, teda škodlivého typu tuku, ktorý sa spája so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení, problémami s metabolizmom či inými zdravotnými komplikáciami.

Doteraz nerozlišovali, čo pijete

Keďže majú ľudia o vplyve alkoholu na organizmus neraz mylné informácie, posvietili si naňho odborníci v najnovšej štúdii uverejnenej v časopise Obesity Science & Practice. Tá odhalila hneď niekoľko zaujímavostí o pití liehovín, piva či vína, ktoré sú v rozpore s doterajšími výskumami. Môže za to najmä skutočnosť, že výskumy doteraz nerozlišovali, či sa pod pojmom alkohol myslí pivo, víno alebo tvrdý alkohol.

Hodnotili sme 1 869 bielych dospelých vo veku od 40 do 79 rokov, ktorí prostredníctvom dotazníka na dotykovej obrazovke uviedli demografické faktory, faktory týkajúce sa alkoholu, stravovania a životného štýlu," upresnil výskumník a dodal: Následne sme od každého účastníka získali údaje o výške, hmotnosti, odobrali vzorky krvi a získali informácie o zložení tela pomocou priameho merania zloženia tela." Odborníci následne využili špeciálne štatistické programy na to, aby zistili, aký je vzťah medzi konzumáciou rôznych typov alkoholu a zmenami v tele človeka.

Čo robí biele a čo červené víno

Zistenia boli pomerne prekvapujúce. Zatiaľ čo pitie piva a liehovín podľa odborníkov preukázalo výrazne zvýšenú hladinu viscerálneho tuku v tele a teda je zjavné, že spôsobujú priberanie, pitie vína nevykazuje žiadnu súvislosť s ukladaním týchto tukov. Podľa nových zistení môžu naopak niektoré druhy vín proti nim pôsobiť obranne.

Výskum totiž odhalil, že veľká časť ľudí, ktorí preferujú červené víno, si dokáže v tele udržať nízke percento viscerálneho tuku, no biele víno na množstvo tohto tuku nevplýva. Avšak, taktiež má svoje benefity – podporuje hustotu kostí.

Netreba však zabúdať, že na vzniku obezity sa do veľkej miery podieľa aj prostredie a genetika a samozrejme, aj keď červené či biele víno majú svoje benefity, aj tu platí, že ich treba konzumovať s mierou.

Už ste čítali?

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario…

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…

Denisa je jediná horská vodkyňa u nás: Niektorí ráno pred túrou…

Denisa neraz na dlhú túru vstávala aj o druhej hodine ráno.

O rysej elegancii aj perverzných vydrách s fotografom divej…

Kvetoslava Šlavku známi okolo Liptova volajú Kvetko. Poznajú ho…

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…