Dobré noviny
Prekvapivé zistenia o víne a pive. Odborníci odhalili, ako pitie rôznych druhov alkoholu súvisí s obezitou
Dobré noviny
Dobré noviny

Prekvapivé zistenia o víne a pive. Odborníci odhalili, ako pitie rôznych druhov alkoholu súvisí s obezitou

— Foto: Unsplash, Fábio Alves / Unsplash, Kelsey Knight

Nie všetky druhy alkoholu sú rovnako škodlivé pre telesný tuk, tvrdí štúdia.

Ak neabstinujete, z času na čas nezaškodí dopriať si pohár vína alebo piva. Netreba ale zabúdať na to, že alkohol je dobrým sluhom, ale zlým pánom. Okrem iného môže prispieť k obezite. Podľa portálu Science Alert to súvisí s hladinou tzv. viscerálneho tuku, teda škodlivého typu tuku, ktorý sa spája so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení, problémami s metabolizmom či inými zdravotnými komplikáciami.

Doteraz nerozlišovali, čo pijete

Keďže majú ľudia o vplyve alkoholu na organizmus neraz mylné informácie, posvietili si naňho odborníci v najnovšej štúdii uverejnenej v časopise Obesity Science & Practice. Tá odhalila hneď niekoľko zaujímavostí o pití liehovín, piva či vína, ktoré sú v rozpore s doterajšími výskumami. Môže za to najmä skutočnosť, že výskumy doteraz nerozlišovali, či sa pod pojmom alkohol myslí pivo, víno alebo tvrdý alkohol.

Hodnotili sme 1 869 bielych dospelých vo veku od 40 do 79 rokov, ktorí prostredníctvom dotazníka na dotykovej obrazovke uviedli demografické faktory, faktory týkajúce sa alkoholu, stravovania a životného štýlu," upresnil výskumník a dodal: Následne sme od každého účastníka získali údaje o výške, hmotnosti, odobrali vzorky krvi a získali informácie o zložení tela pomocou priameho merania zloženia tela." Odborníci následne využili špeciálne štatistické programy na to, aby zistili, aký je vzťah medzi konzumáciou rôznych typov alkoholu a zmenami v tele človeka.

Čo robí biele a čo červené víno

Zistenia boli pomerne prekvapujúce. Zatiaľ čo pitie piva a liehovín podľa odborníkov preukázalo výrazne zvýšenú hladinu viscerálneho tuku v tele a teda je zjavné, že spôsobujú priberanie, pitie vína nevykazuje žiadnu súvislosť s ukladaním týchto tukov. Podľa nových zistení môžu naopak niektoré druhy vín proti nim pôsobiť obranne.

Výskum totiž odhalil, že veľká časť ľudí, ktorí preferujú červené víno, si dokáže v tele udržať nízke percento viscerálneho tuku, no biele víno na množstvo tohto tuku nevplýva. Avšak, taktiež má svoje benefity – podporuje hustotu kostí.

Netreba však zabúdať, že na vzniku obezity sa do veľkej miery podieľa aj prostredie a genetika a samozrejme, aj keď červené či biele víno majú svoje benefity, aj tu platí, že ich treba konzumovať s mierou.

Už ste čítali?