Dobré noviny
Toto sú potraviny, ktoré nám vo veľkom množstve nerobia dobre. Vieme ich pritom jednoducho nahradiť
Simona Gálová
Simona Gálová

Toto sú potraviny, ktoré nám vo veľkom množstve nerobia dobre. Vieme ich pritom jednoducho nahradiť

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. — Foto: Freepik

Všetkého veľa škodí - príslovie, ktoré v stravovaní platí dvojnásobne.

Väčšina z nás si rada raz za čas dopraje tabličku čokolády alebo vrecúško čipsov. Obe dokážu mimoriadne dobre upokojiť naše chuťové poháriky, no ich nadmerná a častá konzumácia nemá pre ľudské telo takmer žiadne benefity. „Keď začneme pravidelne jesť potraviny ochudobnené o živiny, vtedy riskujeme, že z dlhodobého hľadiska sa u nás rozvinú významné zdravotné riziká,“ uviedla výživová odborníčka Shahzadi Devjeová, ktorá vytvorila zoznam potravín, ktoré nám vo veľkom množstve skôr škodia ako pomáhajú a pritom ich vieme jednoducho nahradiť zdravšími verziami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NUTRITION | DIABETES | RECIPES (@desiliciousrd)

1. Sladené raňajkové cereálie

Raňajkové cereálie v našich obchodoch zaberajú celé regály. Obsahujú spracované obilné zrná, ako je napríklad pšenica, ovos, kukurica či ryža, no väčšina z produktov na trhu má nízky obsah vlákniny a vysoký obsah cukru, aby sa zlepšila ich chuť. „Niektoré druhy cereálií môžu obsahovať toľko cukru ako cukríky,“ vysvetlila Devjeová, ktorá odkázala na výskum, v ktorom výskumníci zistili, že väčšina raňajkových cereálií nemajú vhodný nutričný profil.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/1950881908540864/photos/bc.AbpTAvoLGfvypdyqpcsepMUmVizJ2YdCBHrVINaCrVlLOjsVCRsJge_-qSlSvmOUZ5XAng8Trk8-VI4YlGsh-dWclZRWyhrnMJPmDqdd4kn9vMjyb8FL-XZNhVA_SwclqHLse1tE-rzxJEPTFuZ-zLw3/2152313935064326/?opaqueCursor=AbrXrB0ducng2GSktHU2ajxBmUg8FXe_uypiVQn6k0np9JcttYaJgGQDpZnm-MJp_i4gPr4d7zAovRig89-fK2SsV_kRFiJ8ddEQ9QUF-mweh6I085cVExSRJjfTY2PR9cXOjr8i6W2eg3p66fTClL_-9jxNgBpQu6RERprQxYeYkAKu35T3T5-tGlvwIZl4W2wY1qrkxd33C_81e9FVCs9HjzJuuKtnzs0IhRd33RA9qh_ra6ewxWL8kQAAOMtRqEPv_hN1smkVCuxiclRRo7NBF72ZuINOCI-5cThaO3BdU-kKwMPjjrUH5-vgJLNELyAdBoggTVuhhpDRZVkLSWuvbLZnYwq4-cqmr30Y__crsgdsxaBJ0ekqeeOSODw-vGfYT0ZTrfEU6wmcJm6T5CuspL5ZwJKaCzBUfUTOkECsr5uqoUfZf8qr4fLd8H9mM0tmNvUIxFSXZCn6kaa2ndHiT89-vDMbQqug41WNrO8LwqCoKW9lOcO--tfcp6CYsi3jFl1EwOSmYgTI9ydNN4S_2PswZBl6GLYfMyxImCqzhgEpkPGmBCUcKsife_DHLcRzlalcUNDEEH6CG_0UHypz

Rozumná náhrada?

„Vyberte si raňajkové cereálie s vysokým obsahom vlákniny a nízkym obsahom pridaného cukru. Ešte lepšie je pripraviť si vlastné cereálie od začiatku,“ uviedla Devjeová, ktorá zdôraznila, že príjem vlákniny je spojený so správnym trávením a nižším rizikom srdcových chorôb aj cukrovky 2. typu .

2. Agávový sirup

Agávový nektár je druh sladkého sirupu vyrábaného z rastliny, ktorá sa zvyčajne konzumuje ako náhrada cukru. „Vďaka súčasnému výrobnému procesu agáve je to vysoko spracované sladidlo, ktoré už neodzrkadľuje pôvodný produkt, ktorý bol považovaný za zdraviu prospešný,“ vysvetlila odborníčka s tým, že agávový sirup má vyšší obsah fruktózy ako mnohé iné sladidlá, ktoré považujeme za „nezdravé“. Častý príjem fruktózy je podľa Devjeovej spojený s inzulínovou rezistenciou, stukovatením pečene a zvýšenými hladinami triglyceridov (druh tuku v krvi). „Tieto zdravotné problémy môžu z dlhodobého hľadiska viesť k stavom, ako je cukrovka 2. typu a srdcové choroby,“ dodala.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=572249914262162&set=basw.AbqdsjlDH71Ygy43bJgQ1cXnfH_wl0bc9UrrfSgq82gpetiRC8jBVdn9bsKmS9gyNyinegCUEiNzWvi34BH5KFDxHa81Bfr-EjdkwgDsUhGuu08ea0yjy-kfNa-cAOtWK8jB4FGUkawB7xn72phzxRor&opaqueCursor=AbrCGrSdmCFBl-CEh1tFFenrM44zh8fmQ1jT5mOqKqDsPszJ7tyR3EioYtT7u7NYXU3fODYLA3mvbyQDJoZiBZf7jrCx3pmCz80t0HrpEYq0tqTXMuldCvz5EewBVnn0IJXPzuuQO7RoEL3QRMpJM744Ve2j6qjrgPJMlv0CKTT_JunciTx6Kl2svWAag3v_xVuvPL87k93fBLiO4I9wui_rLt2vIUXS4YwAZSH4CbWM3DObNyN2kawQlZKXXUbN3NQ5-5u4agbFGioen-70hUXZ5BoUQMPQ_8TIyhbdMyEcNgCLMNIQJqKzb9PMjC_AeprOOn12E6ysjMX7Kcrc3N5tsV_GWhaI6DTFa7GbY24uLKz9yQB2TcPhm85RO8UEslrBVjMEGQDlDiX1WrQK2YPeqTgfxSjTG9ouw93TPMYfZk3IwanazjoxfN5zlPhMEoKs0arjEgQXHT6HolIJeYcyRVUvW6gSsx17fZjPBpljcypTY_eONTcWc9q10xNOU8vHrYuxmyxuo2m9NjHOpD31TvDiqyBtvixLFadwk4-G_rcs9PIa532KTE4B1lj-hpVlvb3S1zVU0OkZlJ98ienuz1_hEIPHpl4qtfpWvRROEGdkLoXKU5q_kTAfm2tL-3J-IJDFlXCRFuoiXo-991dN4hEexjMyknGgnfch4aFlwVQ5cW_2Slo8IV5wAcjdtU3czmpwta7OBlLrZmM_2xTe9Q-msBsywlwoUnIea2d2DryTGz7FoFs6fG7dh0RhvzP5xmeRZXE9k5uKL12sSLRxibms2WuQvJSUaNFjNd3S5FY0quCfTJ_K3ETviFarKzsZrH6Kuve1jK_9TF5DARA5

Rozumná náhrada?

„Stévia a erytritol sú nízkokalorické a bezkalorické možnosti, ktoré možno budete chcieť preskúmať,“ pomenovala vhodnejšiu náhradu. Okrem toho erytritol neovplyvňuje hladinu cukru v krvi ani hladinu inzulínu

3. Nízkotučné jogurty

Aby sa znížil obsah tuku vo výrobku bez ohrozenia chuti, výrobcovia ho často nahrádzajú cukrom a prísadami, ako sú modifikované potravinárske škroby alebo gumy. Ich nadmerná konzumácia opäť vedie k zdravotným rizikám, a pritom v regáloch nájdeme jogurty, ktoré sú plné benefitov.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/sugarsoillife/photos/bc.AbonJbptRwHWoOBEdvSTEChs1e3FuNiPzG2vOPOK2heq5gb6nMFz1Kozfo0gcAvM0vm0jPffNGQCwiAX2y22K6xDetPJUpPH4jE3XWzNIThAo7TERuUyEJjTafPT98JRiTjlZcAs5S3M3B62nwJhbGoY/2230611723639658/?opaqueCursor=AboVJCZ4ce20dhojkTNCM7gXK5rFcA2tUXEsMFErVD0FLl42-1QmafzIYSAn6BFH-TDtSnyVTmq7-UrdZBSMSrpeCruVMVy1bgK47zVOYgEPTPI5fm_F6jeyPbeoy5KFjPeZqOJhNrn4KOdh9kBqn2IXgHcA0EnGIQU93RUYSQD4DTzMeVvFqzNJwrYuz54zk6VMu-Qt3qX3kOxex1zdEued-6VDb4t8HtecC8aCIcMqLarhv3zBxgxcp3NUsSgze6DsgdgYtL1KXNAhKIFTbWR25HDGaPY5Qe16ng4YRlz_BFmekU63W6uBpEM5Uxy27zYxPFPZcr993vIDpVd0PMa9bjSj-S-yx9hg1GVdv7TEoRdSZmJIt0Zxy2Z6q_BVSQAcyWGD1PUpWJ1ac44vMho0Kj5hTlczhpLIYPBePtS_K_RFUIN4KJMSRQR3VWaMRrqEkF02kc0oDj_IK3kR80GiwaowUEXmy1l6HRRk0Nqp88O7nYUEjEk_6s1jVRHF5IAJkCpxHVbq7wi4HUUBznXqugW2umvtIOnyS0VbEcrY9Vtq21XCZ4MGgS7VFf-d12IA6NR8Qqi2aiNfHnGW80nvskX4BNqRlqbRe6BbGwW18PZR8Z09RMfSATLW213cR1xEY9ze7hc0IAvKZ477vR7b8OxQfOkN6R1rs1FyFFIERQ

Rozumná náhrada?

„Grécky jogurt má obzvlášť vysoký obsah bielkovín, vápnika a vitamínu B12 a obsahuje horčík. Obsahuje tiež prospešné bakteriálne kultúry, vďaka čomu je potenciálnym zdrojom probiotík šetrných k črevám,“ vysvetlila Devjeová, podľa ktorej môže byť obyčajný grécky jogurt s ovocím a hoblinami horkej čokolády lahodným spôsobom, ako upokojiť chuť na sladké.

4. Spracované mäso

Pod spracovaným mäsom myslí Devjeová všetky potraviny, ktoré boli spracované s cieľom zlepšiť ich chuť, zachovať kvalitu alebo predĺžiť ich trvanlivosť. Predstaviť si môžeme nekvalitné párky, šunky alebo mäsové konzervy. Viaceré štúdie poukazujú na silnú súvislosť medzi spracovaným mäsom a rakovinou, najmä rakovinou hrubého čreva.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/MedicalKoreaOfficial/photos/basw.AbpB_jHk7Utq8PnO9jNOLwPHmzdcDY4hFuI9VjipNz4HB_eY8gckI4mKbn3v4cOyWWvjJ4aBYBPDqMQzSCQRbz0MuvWe8KhVIGIzMeoqHjvLOJK9cCPZREK5Upj-ODsV8EmZklH3KdhcAwW2Kzq_XSG6tCO4TVks0sUqjHnKyh-t-g/1226269424066125/?opaqueCursor=AbpdJOawltFzVl1UJIEJIB5pCy85sDORoZH_24c6PhEg6fHIgxVABE3plFbpph9QFZq5AOEnN3YDZUfP0gGEqXZ_r9XJKCdXIESfwmWOeF-4UozuhtbdqpITz7IvslUU4Yg0s0M68jqOp7qx_GHL_jfwvjH_J8z0ngX7D23g-MNYdom2s-uwZrc8YvE-0FYblkSfxhshdRlvIXWL8le-ubz86Lgg6XNU1_6gJ9frY1qA7-hjjrWJ2jfkAxMxSsIgmsXfiQgR3Xwn7gjhiXiFi0Ljmf79it498Iex0XmWeSJuZ7_xnhSD8hZQKiDU9pXxiXajO1rhfc3Q9fPfjZUGjL0-kmNXJ-9qHD7VTKTAXQrxu7M6T9VddgycDtC2S0QC-FkN40Uu2Q1X6iZpAgPtD34UOsDv4vQi94sfY-ksroQ-fz9ztiFzQ9EbOA5z4dBMQtsWulZtUCSAVBGmppoosQa6i1t06IupVQI16nd0efEBLmOO8whv_Qd3WZiPxTdqMYVasWhFzWV_wDN4iYex1iGZz26tBRxRA3UzShBFYQn8pdTuX0-cTgJeejRxdbzi5jvQrpbPTsNstoTp414Xe-qgX-E9sHx2OHJ6ck2oZ4d0tOP7WcLTdn3unPIfze0X1U4bDY7MWIIUWw39HbygGs7lNKwcd0omkClAuoQVWotc9wkWox8dSn26WCSW66IIZC4NRuenvnIedSX9fz3roA11CRbw9pX-ZdNjWs-KmSzKMAuSkLYBzobl5WM77zerJECLusfgM7RILZVKf7fJtKvdTd23LXGVjC0tTL75ROVOMg

„V skutočnosti Svetová zdravotnícka organizácia klasifikovala spracované mäso ako karcinogén skupiny I. Inými slovami, existujú presvedčivé dôkazy, že spracované mäso spôsobuje rakovinu,“ vysvetlila odborníčka.

Rozumná náhrada?

„Existuje množstvo nutrične bohatých, menej spracovaných náhrad za spracované mäso. Vysokokvalitné kuracie, morčacie, ryby, fazuľa a šošovica sú len niektoré z príkladov,“ uviedla.

Článok pokračuje na druhej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?