Život si môžte predĺžiť až o trinásť rokov. Nová nórska štúda hovorí jasne, ide o správny typ stravovania
Pre fanúšikov zdravého životného štýlu vytvorili vedci aplikáciu, ktorá dokáže vypočítať orientačnú odhadovanú dĺžku života a optimálne stravovanie.
Zistili, že najväčší benefit pre dlhovekosť má konzumácia strukovín, medzi ktoré patrí fazuľa, hrach a šošovica, celozrnné potraviny a orechy, z ktorých vynikajú najmä vlašské orechy, mandle, pekanové orechy a pistácie. Autori štúdie na základe výsledok zostavili aplikáciu, ktorá vám vzhľadom na váš vek, pohlavie a miesto života vypočíta odporúčané množstvo celozrnných výrobkov, rýb, spracovaného mäsa, orechov, červeného mäsa, strukovín, mliečnych výrobkov, zeleniny, ovocia, sladených nápojov, vajec, bieleho mäsa i pridaných olejov.
Po vyskúšaní aplikácie sme prišli na to, že ak sa odporúčaným množstvom začne riadiť 24-ročná žena z Európy, vďaka vhodnej strave môže získať 12,3 roka života.
„Názor, že zlepšenie kvality stravy by znížilo riziko chronických ochorení a predčasnej smrti, je už dávno zaužívaný a je logické, že menej chronických chorôb a predčasného úmrtia znamená dlhšiu očakávanú dĺžku života,“ povedal pre CNN David Katz, špecialista na prevenciu, ktorý nebol zapojený do štúdie. Podľa jeho slov aplikácia nevypočíta optimálnu stravu, pretože je v nej stále veľké zastúpenie spracovaného mäsa ako sú údeniny, ktoré je spojené so zdravotnými rizikami ako je rakovina čriev. „Aj keď nejde určite o optimálnu stravu, je oveľa lepšia ako typická strava a rozhodne môže mať na človeka dobrý efekt,“ vysvetlil Katz, ktorý uzavrel tému tým, že už sám Hippokrates hovoril - nech je jedlo naším liekom.