Dobré noviny
Koniec plaču pri krájaní cibule? Na európsky trh prichádza cibuľa, ktorá nedráždi. Šľachtili ju 24 rokov
Tímea Gurová
Tímea Gurová

Koniec plaču pri krájaní cibule? Na európsky trh prichádza cibuľa, ktorá nedráždi. Šľachtili ju 24 rokov

— Foto: Instagram: Sunions

Cibuľa je na prvý pohľad na nerozoznanie od bežnej.

Vyzerá ako cibuľa, používa sa rovnako ako cibuľa, ale pri jej krájaní netečú z očí slzy ako je v týchto situáciách bežné. Farmaceutickej spoločnosti Bayer sa po dvadsiatich štyroch rokoch výskumu podarilo vypestovať cibuľu, pri ktorej sa neplače. Vedci ju získali postupným krížením stále menej štipľavých odrôdbez genetickej modifikácie, informuje Česká televízia. Okrem Spojených štátov sa objaví aj na britskom trhu ako luxusný tovar pod názvom Sunions.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sunions (@suniononion)

Cena jedného balenia bude totiž až trojnásobne drahšia ako cena obyčajnej cibule. Cibuľa je na prvý pohľad na nerozoznanie od akejkoľvek inej, avšak chutí trochu inak. Obsahuje oveľa menšiu hladinu kyseliny pyrohroznovej vďaka čomu štípe menej a nevyvoláva slzenie oka. Pestovateľ uvádza, že za slzenie oka a štipľavú chuť sú zodpovedné prchavé zlúčeniny, ktorých množstvo ostáva v normálnej cibuli rovnaké, alebo sa dokonca zvyšuje. Zlúčeniny v Sunions pôsobia presne opačne. Ich množstvo sa znižuje, čím cibuľa dostáva sladšiu chuť.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sunions (@suniononion)

Práve na príliš sladkú chuť sa sťažujú niektorí konzumenti, ktorí cibuľu už stihli ochutnať. Nová cibuľa je výsledkom práce šľachtiteľa rastlín Ricka Watsona. Ten sa pre myšlienku nadchol už v osemdesiatych rokoch a na vytvorenie odrody používal výlučne prírodné techniky, dodáva News.com.   

Už ste čítali?