Dobré noviny
Čo jedia ľudia zo zón dlhovekosti? Odborník spísal zoznam superpotravín, ktoré môžu predĺžiť aj váš život
Simona Gálová
Simona Gálová

Čo jedia ľudia zo zón dlhovekosti? Odborník spísal zoznam superpotravín, ktoré môžu predĺžiť aj váš život

Novinár a spisovateľ Dan Buettner.
Novinár a spisovateľ Dan Buettner. — Foto: Facebook - Dan Buettner

Strava je síce len skladačkou do mozaiky dlhovekosti, napriek tomu tie správne potraviny dokážu predĺžiť ľudský život až o niekoľko rokov.

Pokiaľ ide o vápnik a bielkoviny, obyvatelia modrých zón získavajú tieto živiny z rastlinných zdrojov. Jedna šálka vareného kelu alebo dve tretiny šálky tofu napríklad poskytujú rovnaké množstvo biologicky dostupného vápnika ako šálka mlieka. Ak sa máme rozhodnúť pre mliečne výrobky, Buettner odporúča siahnuť po prirodzene fermentovanom jogurte bez pridaných cukrov alebo po malých množstvách výrobkov z ovčieho alebo kozieho mlieka. „Kozie mlieko síce obsahuje laktózu, no obsahuje aj laktázu, enzým, ktorý pomáha telu tráviť laktózu,“ dodal.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151090076838659&set=pb.588003658.-2207520000..&type=3

4. Vajíčka s mierou

Vajcia sa konzumujú vo všetkých piatich typoch stravovania modrých zón, kde ich ľudia jedia v priemere dva až štyrikrát týždenne. „Rovnako ako pri mäsových bielkovinách je vajce prílohou, ktorá sa konzumuje spolu s väčšou porciou celozrnnej alebo inej rastlinnej zložky. Nicoyančania opražia vajíčko, aby si ho dali s kukuričnou tortilou a s fazuľou. Okinavčania varia vajíčko vo svojej polievke. Ľudia v stredomorských modrých zónach smažia na raňajky vajíčko ako prílohu s chlebom, mandľami a olivami,“ vymenoval Buettner.

Vajíčka by mali pochádzať od kurčiat z voľného výbehu, ktoré jedia širokú škálu prirodzenej potravy a nedostávajú žiadne hormóny.

5. Denná dávka strukovín

Buettner odporúča jesť aspoň pol šálky varenej strukoviny denne. Práve strukoviny sú základným kameňom všetkých stravovacích zvykov v modrých zónach po celom svete. Čierna fazuľa v Nicoyi, šošovica a biela fazuľa v Stredomorí, či sójové bôby v Okinawe. „Populácie s dlhou životnosťou v týchto modrých zónach jedia v priemere najmenej štyrikrát toľko fazule ako my ostatní. Jedna štúdia, financovaná Svetovou zdravotníckou organizáciou, zistila, že konzumácia 20 gramov fazule denne znižuje riziko úmrtia človeka v ktoromkoľvek danom roku približne o osem percent,“ vysvetlil.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150638822043659&set=pb.588003658.-2207520000..&type=3

Strukoviny predstavujú jednu zo superpotravín – majú veľa bielkovín, málo percent tuku a veľké množstvo komplexných uhľohydrátov, ktoré dodávajú pomalú, ale stálu energiu. Okrem toho sú výborným zdrojom vlákniny a sú lacné. „A keďže fazuľa je taká výdatná a uspokojujúca, pravdepodobne vytlačí z vášho jedálnička menej zdravé potraviny,“ dodal Buettner.

6. Pozor na pridaný cukor

Storoční ľudia podľa prieskumu jedna zvyčajne sladkosti iba počas osláv. Ich jedlá neobsahujú pridaný cukor a čaj si zvyčajne sladia medom. „Poučenie pre nás? Vyhýbajme sa jedlám s pridaným cukrom. Preskočme akýkoľvek produkt, kde je cukor medzi prvými piatimi uvedenými zložkami. Obmedzme cukor pridávaný do kávy, čaju alebo iných potravín na maximálne štyri čajové lyžičky denne. Zbavme sa zvyku mlsať sladkosti s vysokým obsahom cukru,“ vysvetlil Buettner.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157523841998659&set=pb.588003658.-2207520000..&type=3

7. Pravidlo dvoch hrstí orechov denne

Mandle v Ikarii a na Sardínii, pistácie v Nicoyi a všetky druhy orechov v Kalifornii. Nedávna Harvardská štúdia, ktorá sledovala 100-tisíc ľudí počas 30 rokov, zistila, že ľudia, ktorí jedia orechy, majú o 20 percent nižšiu úmrtnosť ako ľudia, ktorí ich nejedia. Iné štúdie ukazujú, že diéty s orechmi znižujú zlý cholesterol o 9 percent až 20 percent, bez ohľadu na množstvo skonzumovaných orechov alebo hladinu tuku v nich.

8. Vymeňte bežný chlieb za ten správny

Chlieb je základom ľudskej stravy už najmenej 10-tisíc rokov. V troch z piatich modrých zón zónami je stále základnou súčasťou stravy. Chlieb v modrých zónach však nie je obyčajným bielym chlebom. Je buď celozrnný alebo kváskový, pričom každý ma svoje vlastné zdraviu prospešné vlastnosti.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/109242214886211/photos/bc.Abq_Zj0FEYGJwspBra0aV9q-k7M-4oLa-5rtCi-VNZH7XMmmHtL-yizbQOqlnmx6HbZDYbZcs358VYe_8uJ1vdbT0JK3Ye69c9kEjRQyejZLSBz6QT6_qnxFEyw6UDUI2m56LoWhoBc4sv08dhsf1Pqd/115027244307708/?opaqueCursor=AbqpN0FSprkpMDdjgJJUJ9ViSBafgIJorNuSX2nbZje6QXRdibTa2VJ11Y8Hy-mzzmvWaCn3vAm6ZYw4I0_riIEQqogcXaFAAZrSB6DJ0hJEvAdRSn5sQdIhFNOjBEqXFtkwqiBEzPQBux45pHWgV7zTI9pFtwmy-c9upk3_TGZodAXnQRr3JTJDyeeZySbEsKs6pwmy-06si5R5PIdmLoZW5z3SCDJgmw7m7g5opWGtwu9yXEVMNAWEEehQMYQKYyG7MtXfpcPD8PGLPH9vRD8D1lWX67QPNgBujPGQskQYJLdwxH6Qo14vA7A9V32Hyvl6VGJXloRtyZEu-bh3cP4x0aqGQmV5EWGu0Y3iDA4sXMdV6cmUtGUvoBSHvrFcE3THy0CIE7N2Q5Rcm3_pxh79fD-6luR6D4IfsouZ9ylNbxr2QHUCcZ6MnFuv9oKJTk2QZvCqQWF7jj0W_2evhJrJt1MLmVoGwX9Kd1XYU_SEJlpZYpR6SMJU5EedPCZGudBDQn5OJK6vaYyiOnxbnfN8iWHnlMj53cGJFQ5mR_fmONYNTL4qZvj3IwzhzPhldM8c_PS3rzPQT5ErQ-P4-GgzSABD_USk8LXDz7r63x0HREF84dMboNU0U-dJ0kJZKqdlac9OM7Sg8feh9-2GnyWDSYClCYg8xu2i5eBhzHGZfw

9. Nie je nápoj ako nápoj

Až na niekoľko výnimiek ľudia v modrých zónach pijú vodu, kávu, čaj a víno. Nepijú žiadne sladené nápoje, a to aj vrátane diétnych variantov.

Voda:  Adventisti výslovne odporúčajú sedem pohárov vody denne. Poukazujú na štúdie, ktoré ukazujú, že dostatočná hydratácia uľahčuje prietok krvi a znižuje riziko vzniku krvnej zrazeniny.

Káva: Sardínčania, Ikarčania a Nikojčania pijú veľké množstvo kávy. Výsledky výskumu spájajú pitie kávy napríklad s nižším výskytom demencie a Parkinsonovej choroby.

Čaj: Ľudia vo všetkých modrých zónach pijú čaj. Obyvatelia Okinawy pijú zelený čaj celý deň – a ukázalo sa, že zelený čaj znižuje riziko srdcových chorôb a niekoľkých druhov rakoviny. Ikarčania pijú zápary z rozmarínu, divokej šalvie a púpavy — všetko bylinky, o ktorých je známe, že majú protizápalové vlastnosti.

Červené víno: Ľudia, ktorí pijú červené víno s mierou majú tendenciu prežiť tých, ktorí nepijú. Ľudia vo väčšine modrých zón pijú jeden až tri poháre červeného vína denne, často pri jedle a s priateľmi. „V každom prípade viac ako dva až tri poháre denne u žien a mužov vykazujú nepriaznivé zdravotné účinky. U žien sa zvyšuje aj riziko rakoviny prsníka pri viac ako jednom nápoji denne,“ dodal na záver Buetrner.

Veľký zoznam potravín dlhovekosti

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 2 / 3

Už ste čítali?