Dobré noviny
Čo jedia ľudia zo zón dlhovekosti? Odborník spísal zoznam superpotravín, ktoré môžu predĺžiť aj váš život
Simona Gálová
Simona Gálová

Čo jedia ľudia zo zón dlhovekosti? Odborník spísal zoznam superpotravín, ktoré môžu predĺžiť aj váš život

Novinár a spisovateľ Dan Buettner.
Novinár a spisovateľ Dan Buettner. — Foto: Facebook - Dan Buettner

Strava je síce len skladačkou do mozaiky dlhovekosti, napriek tomu tie správne potraviny dokážu predĺžiť ľudský život až o niekoľko rokov.

Len nedávno sme informovali o mieste, kde žije najväčšia koncentrácia storočných ľudí na celej planéte. Oblasti, ktoré sú známe svojou dlhovekosťou obyvateľov sa nazývajú aj modré zóny. Ľudia v týchto oblastiach skrátka robia niečo dobre. Na dlhovekosť podla výskumov vplýva nielen ich sociálny život, čas s rodinou a priateľmi či pravidelný pohyb, ale aj strava, na ktorú sa zameriame v tomto článku.

Výnimočné stravovanie dlho žijúcich ľudí zaujalo aj novinára Dana Buettnera z National Geographic, ktorý v priebehu ôsmich rokov skúmal päť oblastí sveta, ktoré vykazovali výnimočnú dlhovekosť: japonská Okinawa, talianska Sardínia, polostrov Nicoya, grécka Ikaria a oblasť Loma Linda v Kalifornii. Prostredníctvom analýzy týchto komunít Dan prišiel na to, ktoré potraviny môžu predlžovať ľudský život.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=10156267832288659&set=bc.Abr8rUnHtl761R1ve8tauVGbzi6LHn2djlniS926hmE6bwMtz9p9QDbtIf5RD5QHXwi7vpxfWvs5TB5drUagJCzsk4h8Rh9VP6x_jD3fAaXtjkOsmWZxU2SNSxK-0fmdM15YAWfkT1wXBTD3xU1GaJMy&opaqueCursor=AbqTGJ7tzgxBCEYHQX6r6REixkebrZ-VZnGOOXeH8GJZtvuOkUDVUGf6RM-iCrFxOh2m0-XqWZ7SuutV8jf4bUxjsGCRVoF2tHX0eyXrEhAW8HyD9JGyKX5uj6nFj09DJ8G-DBuVU-thxIxULD9vCygl53bN13giz1y3p_yKZrxjhaH0ZG5AwKtW0ZsO9HT4USAv8YamYulSWJ1vjwHHt1CjDvcJYZ0dGeSV_UJ4mSwrdnvjhaaLl9LxAospiOzJzf_2GYtjcKIE7gjR9iFMmlK67D3GhOT5FYOmVd5ugViVz0H5xF_W_NWcuVwpXjBLdPpz8HyTInx6wU6wrxAB-CfjbK78NIfQnhH5vk3_I-83lO40KUOSuEKbKQAz_cB7ptT71KLPCj0C88KFhXnqy4RavrBIig94a_n2QeTQsZH0GMqbhK1LfmncAjop6Z3J84ImLNofC6nOM77qMCVf1Ri5Hih6UdHkmAKY8C7wkqsSsUynu4_rqUISIieWHLx7Q6b68eoy7xftNFEyUQdVp4b2-iP1Cdgie3ySkrzVstaTKHETx_85lNEpzhrXMyPkyFBBmRs_1bD-Qj_a60-H5RUdq4m4Eql8R3OIjFzBhZxl4PptZL8vuyv-JZu3XuUudj0o5b0BBNTYupPhJoi3A7vZ3r6KDhFXAO58mOJrwdkfZA

Základom je prevažne rastlinná strava. Potrava ľudí žijúcich v modrých zónach pozostáva z asi 95 percent zo zeleniny, ovocia, obilnín a strukovín. Nejedia veľa mäsa, mliečnych výrobkov, sladkých jedál alebo nápojov a spracovaných potravín. „Začína to výberom jedla. Väčšina obyvateľov modrých zón, ktorých som poznal, má ľahký prístup k ovociu a zelenine z miestnych zdrojov – väčšinou bez pesticídov a pestovanou organicky. Ak tieto potraviny nepestujú vo vlastných záhradách, našli miesta, kde si ich môžu kúpiť, a to lacnejšie ako spracované alternatívy,“ vysvetlil Buettner, ktorý svoje rady spísal do niekoľkých bodov.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/BlueZones/photos/basw.AbrB45kD4IXVf4X8HjnIjnXPTSHZt0nSV2O4JnlFvOmE5lmTsnhz67Pdq4OMXjgv5554953KwZvdi-zsuo_MfOs4RnBwavGkNC9S2Ku5CzgULtcnEF1YtqJ0hkrJKBln7uhy53Ramp6T3_RnHyXCsgSl/10157141083744270/?opaqueCursor=Abp4EGKh9TVGY_YyUrV8tHqmelZcrJm-1f7wn601hCPMdr1NTecitmgupv5mhWqkhI-hVQNErP6vO8dyD3U6GGzncrG4RDvByB8ND-KoTGyyNfmqVGK7TIYp5W9LCJGCWm6eRhn0MN_rKWONQdk_0j09AdNlg1PYBFYSKyCtaMUayxK1CYccMTsPxbR_NjWVJnHvCVr6pR1TvJPeDMaP-ZejwNoh6YqltV1jUWxfSra5UWRWjDdoZLRz_B1AsyGhGki0XALmbhHBHtzVYuNjLv8eR-8TMXk9toQ08Ug7j85dL9UW4tr73K1u11L3vsPGF_a0WY4_bquu_WV-V4JNiIzmFfLMN9Da14oBS7YLqbjc6AtuY0Qw6Nj-7MROLNZkEA142-gLrYYsg5YuFSGICbwHMBxcKL_Nb74C6B8AlIoXzklfhuPp-2XNYJ7TxTLlo95hicVl2HtjtjTLZl48cW474eHNcj98n2DIWJssabLZ0dvs6HoS6EzMQ_vBGODJkOw4KlItGnt-EO4fVvBqGSqXo41Ff9WjA6Oh2uJIP1S3AW5T7-u3MPtHPt8KLCVnD8f24TYU7XXwD6qtCrI7thVR3s4havYOtQ3mzGPdYbbLRRP19Xk_w2Aw_fRKEH13kOU9K_FhHO-LTcem_HgQn308vJXzJXFLSS8mxbbNFM14YAwXrySjX9H3xuF3sM1sFRZVTvgujtdM8bjZ9__nOrPK5W5RwQeCrk1sZO5r9Ds8NAfxYCSTewHP0X-BqlzEYmBm4ccMpIJgDm6i4LwfSKCKKDcctn2YArKzQQmzsDqZGYaxGjG1rswDqWZqCIMSO1t5AB_8E45WXwa2feQ3Tt-Y

1. Menej mäsa

Ľudia v štyroch z piatich modrých zón konzumujú mäso striedmo, používajú ho ako slávnostné jedlo, malú prílohu alebo spôsob dochucovania jedál. „Jedzte mäso najviac dvakrát týždenne. Uprednostňujte pravé kuracie mäso z voľného chovu a bravčové alebo jahňacie mäso z rodinnej farmy. Vyhnite sa spracovanému mäsu, ako sú párky alebo klobásy,“ vysvetlil Buettner. Spriemerovaním spotreby mäsa vo všetkých modrých zónach zistili, že ľudia jedli malé množstvá mäsa asi päťkrát za mesiac.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/bzphawaii/photos/bc.AboK5U48ILoeee6odnaNFWd_KVjFtOKodVgww6pvWURIvygEyhzmB4TvvatHWmBJCPRepPjHrv48QVvHZGuZJ9BwKOjVfO6MBNPAFMfhwjpoxQdwh70q6Mus13smBspMpr0kCvLXbMvRIfdMzIvpFz6g/2060847007418255/?opaqueCursor=AbrtmJ8h3vihw3gs3RvIQs24sABXqRC0JD-E0LhyJ65Q5WftlI-pK_Dn1Rx_rhkBB32URIrWl_SKKWKQeyGGtIX0DNMRvNmVuj4t2jPvrxzGSD1jSTZmkxJTh4E8yByR_0sCSq8bugOgL22o0XSnhOtnhT34l3zcQrmdBaKElKy65QC7nJH597MNZdACLGrlAlHvaFmj4-oP6RxB__aoaIL-qv7sXF0E_KhS_bJeTgG-gG47Bf73oHAQRMYrZfMEpIPZ3cGIlhh7x4AohefzmKf7pknFiYcIe0wONgAUlq0IDD1ggMqlFfcag9RyROIJherWn7OT3G-1mCOcRy5c_s2yS-zfxGdcFCcIh36ZIJPQ9xq0P1_D-XawpqIHD3LGIrAj9-WhnkclebwSnO-YM2d6Btvgw-qMLYmTKfNkKAkGIg7Ya2JEelkIForVW21spdPqJbvNiSFRziUfeoQ_DtuazHZsv-N9Z3Bhfdf_HWZAw3ELDkPT6HR_IjmPALEhy31bceF06QV9ktEEgsiPepGxn5oazYzOdihQnBC8u3KStzMSIEO023GG2kzeSIoH-KxRku5gQ8Qaf7xgNpsZCtsyelP8QzMaIFR6YahiWhEbpoIbC4tOeKETxlrAOooqSaU

2. Dopriať si správnu rybu

Čo sa týka rýb, tak tie jedia ľudia v modrých zónach denne, dávajú si však pozor na to, o aké druhy ide. „V modrých zónach konzumujú skôr malé a relatívne lacné ryby, ako sú sardinky, ančovičky a treska – sú to druhy uprostred potravinového reťazca, ktoré nie sú vystavené vysokým hladinám ortuti alebo iným chemikáliám,“ vysvetlil ďalej.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156972229078659&set=pb.588003658.-2207520000..&type=3

3. Vybrať si vhodné mliečne výrobky

Kravské mlieko nefiguruje významne v žiadnej strave modrých zón okrem adventistov v Kalifornii, z ktorých niektorí jedia mliečne výrobky. „Pokiaľ ide o ľudskú stravu, mliečne výrobky sú relatívnym nováčikom, ktorý bol zavedený asi pred 8 000 až 10 000 rokmi. Náš tráviaci systém nie je optimalizovaný pre mlieko alebo mliečne výrobky, okrem ľudského mlieka. Dnes vieme, že počet ľudí, ktorí majú nejaké problémy s trávením laktózy, môže dosahovať až 60 percent,“ uviedol Buettner.

Článok pokračuje na druhej strane:

Časť 1 / 3

Už ste čítali?