Jedno identické dvojča jedlo vegánsku stravu, druhé si doprialo mäso. Výsledky experimentu prekvapili
Neexistuje univerzálna diéta, ktorá je vhodná pre každého. Každý organizmus reaguje inak.
Jednovaječné dvojčatá Ross a Hugo Turnerovci sú športovcami telom aj dušou. A keďže ich telá sú úplne rovnaké a rovnako aj ich životný štýl, radi sa púšťajú do rôznych experimentov aj pod dohľadom vedcov. V jednom z posledných si vyskúšali, aký vplyv môže mať vegánska strava na telo a jeho fyzický výkon. Hugo sa tak na tri mesiace stal vegánom, a teda zo stravy vylúčil mäso, syry, vajcia aj mliečne výrobky. Ross pokračoval ďalej v konzumácii mäsa, tak ako sa stravuje bežne. Na ich výsledky dohliadali vedci z londýnskej univerzity. Počas celých troch mesiacov prijímali v strave rovnaký počet kalórií a aj ich vytrvalostný tréning bol navlas rovnaký.
Túžil po mäse
Prechod na úplne rastlinnú stravu nebol pre Huga najjednoduchší. „Telo dostalo skutočný šok. Prvé týždne som skutočne túžil po mäse, mliečnych výrobkoch a hlavne syre,“ hovorí v reportáži pre BBC. V strave tak musel zvýšiť príjem ovocia a orechov, aby získal energiu potrebnú na celý deň. Do jeho jedálnička sa tak dostalo aj oveľa viac zdravšieho jedla ako zvykol jedávať. Cítil sa sýty a cítil, že má viac energie. Ross, ktorý sa mäsa nevzdal, sa jeden deň cítil plný energie, na ďalší už nevládal.
Za všetkým treba hľadať mikróby
Vedci vidia hlavný dôvod týchto efektov v mikróboch, ktoré sa nachádzajú v tele. Pri ich správnom nastavení totiž vedia vyprodukovať tisíce rôznych chemických procesov, ktoré udržia telo v najlepšej forme. Pomôžu imunite bojovať s infekciami, ale aj vyšlú signál mozgu, aby telo necítilo hlad či stres. „Zistili sme, že identické dvojčatá zdieľajú len 25 až 30 percent mikróbov a to je dôvod, prečo je metabolizmus každého človeka úplne iný a na jedlo reaguje rozdielne,“ hovorí Tim Spector z Univerzity v Londýne.
A tu sa dostávame k prvým rozdielom, ktoré sa medzi dvojčatami po troch mesiacoch objavili.
Pokračovanie článku je na ďalšej strane: