Kofola mala byť socialistickou náhradou Coca-Coly, jej úspech zaskočil aj tvorcov. Recept na ňu pozná len pár ľudí
Popularita čierneho nápoja zaskočila všetkých. V Československu si ju kupoval každý, až došli zásoby byliniek, z ktorých sa kofola vyrába.
Kofola je tu s nami už neuveriteľných 62 rokov a pozná ju každý Slovák. Všetci poznáme reklamu, v ktorej sa každé Vianoce vyberie dievčatko so svojím oteckom do lesa po vianočný stromček. “Keď ju miluješ, nie je čo riešiť,” hlása známy slogan. Prečítajte si príbeh kofoly, čierneho perlivého nápoja s unikátnou chuťou, ktorého popularita prekvapila aj jeho tvorcov.
Kofokola mala kopírovať americkú kolu
Všetko sa začalo za hlbokej totality. Rozkaz od najvyšších socialistických papalášov znel v roku 1959 jasne – vyrobte rýdzu československú limonádu podobnú americkej kole, no použite na to iba domáce suroviny alebo tie, ktoré dokážeme doviezť zo spriatelených komunistických krajín. Akosi nevadilo, že tým chcú kopírovať ikonický produkt z "prehnitého Západu."
Táto úloha smerovala do pražských Spojených farmaceutických závodov, kde sa začala rodiť takzvaná kofokola, neskôr premenovaná na kofolu. „Dva roky. Tak dlho trvalo tímu českého farmaceuta Zdeňka Blažka, kým prišiel na tú správnu formulu pre sirup KOFO. Nakoniec dal dohromady štrnásť bylinných a ovocných látok doplnených o kofeín, ktoré sa používajú na výrobu dodnes,“ uviedli k začiatkom výrobného procesu predstavitelia Kofoly.
Samotná receptúra je až dodnes prísne tajná a v súčasnosti ju pozná tak málo ľudí, že by sme ich mohli spočítať na prstoch jednej ruky. Jedinú zložku môžeme vidieť v samotnom logu, kde je vyobrazený lístok sladkého drievka.
Zlaté časy a potom strmý pád
Článok pokračuje na ďalšej strane: