Netradičné Vianoce: tipy na originálne recepty Sloveniek zo sveta, ktoré „ochutia“ aj slovenské Vianoce
Júlia Mekyňová
Júlia Mekyňová

Netradičné Vianoce: tipy na originálne recepty Sloveniek zo sveta, ktoré „ochutia“ aj slovenské Vianoce

Ľubka z Egypta, Jana z Kanady, Broňa z USA, Silvia z Kene a Miška z Austrálie prezradili tipy na jednoduché exotické vianočné recepty, nápady a hry, ktorými si môžete ozvláštniť aj vaše Vianoce.

Tradičné zvyky, ktoré už roky dodržiavame v našich rodinách, môžeme z času na čas osviežiť novým nápadom alebo receptom. — Foto: Pexels / N. Michalou, Cottonbro

Aké budú vaše tohtoročné Vianoce? Hoci možno v niečom iné, ako sme boli dlhé roky zvyknutí, je len na nás, aké si ich spravíme. Slovenky, ktoré cesty osudu zaviali mimo Slovenska, Dobrým novinám prezradili, o aké pekné miestne zvyky si obohatili tradičné slovenské Vianoce.

EGYPT

Egypťania milujú vianočné dekorácie a večierky 

Ľubka Mohamady je novinárka, ktorú osud zavial do manželovej domoviny v Egypte. Po rokoch života na Slovensku museli náhle opustiť Bratislavu a presťahovať sa do egyptskej Hurgady. Hoci väčšina obyvateľov krajiny sa hlási k islamu, podľa Ľubky mnohí s radosťou prijímajú aj Vianoce. Presnejšie, ich dekoratívnu časť v duchu amerických santaclausovských filmov a seriálov. „Niektorí svojim deťom kupujú vianočné dekorácie a navštevujú vianočné akcie. Vianočnú výzdobu  nájdete aj vo veľkých shopping centrách po celej krajine. Množstvo hotelov, rezidencií a reštaurácií usporadúva vianočné bazáre a večierky.“

Ľubka s manželom Mohamedom (vľavo) strávia v Egypte tento rok už 3. spoločné Vianoce. Na foto vpravo vianočný bazár v jednej zo súkromných rezidencií v egyptskej Hurgade. Foto: archív Ľ. Mohamady

Kresťanské vianočné sviatky slávia v Egypte koptskí kresťania, ktorí tvoria zhruba 10% obyvateľov Egypta. „Rodiny  spoločne vyrazia na polnočnú omšu, ktorou končí 40-dňovy pôst. Kostoly sú vyzdobené podobne ako na Slovensku, v každom nájdete Betlehem a lampáše, podobné tým, ako používajú moslimovia cez ramadán,“ opisuje tradície Ľubka. „Pečú chlebový posúch kurbán s vtlačenou pečaťou kríža s dvanástimi bodkami symbolizujúcimi apoštolov. Po omši deti dostanú darčeky. Hlavným jedlom na druhý deň je fatta, varené jahňacie mäso, vývarom poliate opečené placky s ryžou a tradičný koláčik kahk. Deti dostávajú aj sviatočné peniaze, rovnako ako moslimské deti počas ich sviatkov,“ dodáva novinárka.

Predajňa s vianočnými dekoráciami v Hurghade (vľavo) a vianočný stromček doma u Mohamadyovcov (vpravo). Foto: archív Ľ. Mohamady

INŠPIRÁCIE Z EGYPTA

Tradície si upravte. Máte chuť prežívať predvianočnú atmosféru dlhší čas? Postavte si stromček aj koncom novembra! Z času na čas sa oplatí oživiť zaužívané zvyky netradičnou novinkou a dať priestor druhému, aby si do spoločných Vianoc priniesol  vlastný zvyk.

Ľubkina egyptská Basbousa. Potrebujeme: 1,5 šálky hrubej krupice, 1 šálku sušeného kokosu, 1 šálku cukru, 1 hustý jogurt, 200 g rozpusteného masla, 1 prášok do pečiva, 1 ČL vanilkového extraktu, 25–30 g blanšírovaných mandlí či  iných nesolených orechov. Na sirup: 1,5 šálky cukru, 1 šálku vody, 1 ČL citrónovej šťavy, 1 lyžičku ružovej vody (nemusí byť)

Rúru predhrejeme na 190°C. Krupicu, kokos, cukor, jogurt, rozpustené maslo, prášok do pečiva a vanilku zmiešame v miske. Rukami zmes rozotrieme do maslom vymasteného pekáča. Na vrch poukladáme mandle či iné orechy. Pečieme 35-40 minút do zlatista.

Príprava sirupu: cukor a vodu dáme do hrnca a za stáleho miešania privedieme do varu, kým sa cukor nerozpustí. Varíme 5 minút. Primiešame šťavu z citrónu a ružovú vodu a odstavíme z ohňa. Horúci koláč nakrájame na kosoštvorce a zalejeme sirupom. Podávame  vychladnutý.

Okrem moravských koláčov pripravuje Ľubka na Štedrý deň aj tradičnú egyptskú basbousu (vpravo). Foto: archív Ľ. Mohamady

Hoci sa Ľubka vydala do moslimskej rodiny, s manželom a so synmi slávia všetky sviatky, kresťanské aj moslimské. „Vianoce si pripravujeme naše, slovenské. Naši dvaja synčekovia sa každý rok nevedia dočkať, ako si budú na Štedrý deň rozbaľovať darčeky a pochutnávať si na vianočných dobrotách. Stromček máme už od konca novembra. Hlavne kvôli mne, aby som mala aspoň trochu pocit, že sa blížia Vianoce, keďže pri pohľade na palmy a more mi to nepríde.“

Na Štedrý večer servírujú u Mohamadyovcov slepačí vývar, zemiakový šalát a pečeného lososa. „Zo sladkého pečiem medovníky, linecké koláčiky a moravské koláče. Aby sme mali na stole aj niečo egyptské, pripravujem tradičný egyptský koláčik z krupice. Nie je síce typicky vianočný, ale určite ho oceníte aj na štedrovečernom stole.

Tip na darček: ďalší pár rúk do kuchyne

Pri vianočnom varení a pečení sa vždy zídu aspoň zo dve ruky navyše. A s novou generáciou robotov Delimano PRO zvládnete za pár minút prípravu akejkoľvek (nielen) vianočnej dobroty. Vyzerá „drobne“ a kompaktne, no svojím výkonom s planetárnym pohonom s 1400 W skrýva „pod kapotou“ hneď niekoľko profesionálnych mixérov. Za pár minút si poradí s miesením cesta na chlieb, koláče, s roztlačením zemiakov na kašu, so šľahaním masla a vajíčok...

Kuchynský robot Delimano PRO si poradí takmer s kažou pomocnou "robotou". Foto: Delimano

KANADA

Elfove dobrodružstvá v kanadských rodinách  

V Kanade môžete vianočné stromčeky obdivovať neraz už od 12. novembra. „S výzdobou sa tu začína hneď po Remembrance Day, sviatku spomienky na padlých vojakov,“ hovorí Slovenka Jana Pašková Beattie. „Od kedy sa mi narodil syn, vždy od 1. decembra máme u nás ďalší zvyk. Je ním Elf on the Shelf (Elf na polici), ktorý prichádza do domácností 1. decembra a zostáva do Vianoc. Elf je pomocníkom Santa Clausa a každý večer odlieta Santu informovať, ako sa deti cez deň doma správali. Každé ráno, keď sa zobudia, nájdu Elfa na inom mieste. Rodičia si musia sakramentsky dať záležať na tom, aby sa Elf sťahoval a dieťa ho ráno našlo vždy na inom mieste. Napríklad v čižme, na záchode, pri pečení koláčov." Inokedy má zase podľa Jany na rováši neporiadok v kuchyni... „Je to zábava pre celu rodinu. Deti sa Elfa však nesmú dotýkať, akurát posledný deň pred Vianocami sa s nim môžu rozlúčiť.“

Každoročná fotka so Santom musí byť! Na foto vpravo Jana so synom a s manželom. Foto: archív J. Beattie

INŠPIRÁCIE Z KANADY

Vymyslite si novú zábavu pre celú rodinu. Na slovenskú verziu Elf in a shelf stačí trocha fantázie. Ak budú Vianoce v obmedzenom režime, nová vianočná hra vylepší náladu.

Janine kanadské Rice Krispie. Potrebujeme: 3 lyžice masla, balíček Marshmallows a burizónov. Postup: Maslo a Marshmallows roztopíme na miernom ohni. Do masy vysypeme cereálie (napríklad  burizony), všetko premiešame a dáme do vymastenej nádoby stuhnúť. Nie je to vôbec zdravé, ale chutí a poteší.

Keďže Kanada je multikultúrna krajina, každý slávi Vianoce podľa zvykov z vlastnej krajiny. „My s manželom Kanaďanom máme večeru na Štedrý večer a menu je slovenské. Kanaďania si v tento deň dávajú obyčajne brunch, lebo pravú večeru servírujú až na náš prvý sviatok vianočný. Večerajú obyčajne morku, šunku alebo teľacie, pečenú zeleninu a zemiaky.“ V Janinej rodine prežívajú slovensko-kanadské Vianoce. „Na Štedrý večer  nosí darčeky Ježiško a ráno 25. decembra sa zase rozbaľujú darčeky od Santu.“

Tip na darček: vyprážajte obľúbené dobroty bez oleja

Čo by ste povedali na to, že vaše obľúbené vyprážané rezne, krídelká, nugetky, cibuľové krúžky či hranolky môžete naďalej pripravovať s rovnako výbornou chuťou, len s o 95% nižším obsahom tuku a s o polovicu nižším množstvom kalórií? To všetko dokáže teplovzdušná fritéza Delimano PRO, ktorá vypráža horúcim vzduchom. Jedlá si pri teplovzdušnom vyprážaní vystačia s 5% oleja a pritom nestratia obľúbenú chuť. Vo fritéze koluje horúci vzduch, vďaka čomu sa jedlo vypráža rovnomerne a bez nepríjemného zápachu v kuchyni. Za nový spôsob prípravy vyprážaných pokrmov sa vám poďakuje nielen štíhlejšia postava a rýchlejšie trávenie (na trávenie jedál nasiaknutých olejom potrebuje naše telo oveľa dlhší čas). Prepálený tuk a nezdravé tuky celkovo sa podľa odborníkov podieľajú na znižovaní imunity, zvýšenom riziku infarktu, mŕtvice, cukrovky či dokonca psychických problémov.

Teplovzdušná fritéza potrebuje len 5% oleja. Za úsporu kalórií a tukov sa vám poďakuje trávenie, imunita aj postava. Foto: Delimano

USA

Žiaden stres, ani upratovací maratón 

Podobne romanticky ako v Kanade to v USA Broňa Duhanová  nevidí. „V Amerike sa s Vianocami spája skôr agresívna nevkusná vianočná výzdoba. Už ma neprekvapí ani dvojmetrový nafukovací Ježiš v záhrade, nevkusné vianočné svetre, dámy s náušnicami v tvare vianočných ozdôb na stromček či autá so sobími parožkami a vianočnými vencami na kapote.“ Vianoce sa podľa Brone v USA oslavujú prakticky celý december, už od Dňa vďakyvzdania. „Samotný vianočný deň 25. decembra je už len dohrou, kedy sa odbalia darčeky, zje sa presolená šunka, vianočný stromček sa vyhodí na smetisko a všetci sú radi, že to majú za sebou,“ opisuje bez prikrášlení dojem z vianočnej atmosféry Slovenka Broňa Duhanová, ktorá už v Amerike žije dvadsiaty rok.

Vianočné stromčeky tu ľudia ozdobia už posledný novembrový víkend, ktorým zároveň štartuje sezóna vianočných večierkov. „Za normálnych okolností, teda pred pandémiou, ste boli pozvaní aspoň na päť, šesť  a očakávalo sa, že nejaký usporiadate aj vy.“ Prvý sviatok vianočný, teda 25. december, je skôr rodinná záležitosť a po návštevách sa už veľmi nechodí. Štedrý večer je však pre väčšinu Američanov úplne obyčajný deň.

Prehnaná? Gýčová? Veselá? Vianočnú výzdobu nájdete v Amerike všade, dokonca aj na autách. Na foto Broňa s mamou a so synom (vľavo). Foto: archív B. Duhanovej

Keďže väčšina Američanov nemá dostatok platenej dovolenky (bežné sú dva týždne ročne a v mnohých firmách platenú dovolenku vôbec nemajú), strávia ho v práci. V niektorých rodinách je zvykom, že sa večer otvorí jeden vianočný darček, so zvyškom počkajú do rána. Pokiaľ ide o štedrovečerné menu, väčšina Američanov, ktorých poznám, konzumuje na Štedrý večer pred televízorom špagety alebo inú všednú večeru. Nikoho tu neprekvapia dlhé rady v drive-throught McDonaldu a iných sietí rýchleho občerstvenia.“

INŠPIRÁCIE Z USA

Žiaden stres. Američania si z predvianočného upratovania či príprav ťažkú hlavu nerobia. V protiklade k perfekcionistickým slovenským gazdinkám má svoje výhody nenaháňať sa a spomaliť. Vianoce sú sviatkami pokoja. A to je viac ako pedantne vygruntovaný dom či byt či x druhov vianočných koláčov.

Americký vianočný rumový punč. Potrebujeme: 100%ný brusnicový džús, suché šampanské alebo prosecco, jablkový mušt alebo 100%ný jablkový džús, tmavý rum alebo brandy, na kolieska nakrájané pomaranče, brusnice alebo akékoľvek iné bobuľové ovocie (výborné sú aj zavárané višne), ľad. Postup: Všetko zmiešame v punčovej  mise podľa chuti.

Bronin obľúbený vianočný punč. Foto: Unsplash / H. Pemberton, Pexels / A. Podvalny

Niektorí Američania sa zvyknú podľa Brone večer voziť po meste a obdivovať vianočnú výzdobu jednotlivých domov, „takže tie nafukovacie jasličky  a umelohmotné soby nadživotnej veľkosti nie sú v predzáhradkách nadarmo.“

Keďže americké vianočné tradície za dlhé roky života v USA Broňu nenadchli, doma so synom a s jej americkým partnerom oslavujú typické slovenské Vianoce. „Existuje však predsa jedna vec, ktorá sa mi na Američanoch a Američankách páči. Nepraktizujú vianočné upratovanie, žiadne komplikované menu a nedovolia, aby ich so sebou stiahol predvianočný zhon.“ Na vianočný večierok kúpia hotové zákusky a syrové misy v supermarkete, alebo objednajú sendviče z miestnych potravín a nikto za to na hostiteľov nepozerá cez prsty. „V rodinách sa tiež podáva niečo jednoduché, ako už spomínaná presolená šunka. Kúpite ju ako polotovar v obchode, stačí ju na tridsať minút zapiecť v rúre. Vianoce tu teda rozhodne sú taký stres ako v slovenských domácnostiach. Možno preto, že trvajú len jeden deň  a nikto ho nechce celý zabiť pečením a varením.“

Bronin životný partner so synom v akcii pri výrobe stromčeka z blízkeho lesa. A vyzdobený, pripravený na Vianoce (vpravo). Foto: archív B. Duhanovej

Ešte jeden zvyk je podľa Brone v Colorade, kde aktuálne žije, čarovný. „U nás v Colorade si môžeme ísť vyťať vianočný stromček do lesa. Od štátnych lesov si kúpite povolenie a idete s pílkou po svoj stromček do hory. My to robíme každý rok. Je to celkom iný zážitok než si kupovať uniformný stromček v obchode. Vždy si pritom spomeniem na môjho dedka z Liptova, ktorý tiež ako dieťa chodil vytínať vianočný stromček do tatranských lesov. Pokiaľ viem, týka sa to len horských štátov USA.“

KEŇA

Vianoce sú príležitosťou byť spolu

Aj naša kolegyňa, redaktorka Silvia Mabena, dôverne pozná, čo v praxi znamenajú „medzinárodné Vianoce“. S manželom Kilianom, ktorý pochádza pôvodne so Zimbabwe, žijú na Slovensku, no niekoľko rokov strávili pracovne v Keni. Tam oslavovali aj Vianoce. „Keňania berú Vianoce skôr ako dni vytúženého voľna s dobrým jedlom. Rodiny si objednávajú dovolenky pri oceáne. Ak si to môžu finančne dovoliť, idú si radšej niekam oddýchnuť. Aj preto sú počas Vianoc v obľúbených hoteloch a destináciách zvýšené ceny, je o ne skrátka veľký záujem.“

INŠPIRÁCIE Z KENE

Byť spolu sa najviac počíta. Je jedno, koľko chodov bude mať naša štedrovečerná večera a koľko darčekov stihneme pred Vianocami objednať alebo nakúpiť. Jediné, na čom skutočne záleží, je pokoj, prijatie a dobro v spoločnosti najbližších.

Sviatočná Wet Fry Fish (namokro pražená ryba). Ide o sviatočné jedlo, ktoré Keňania s Obľubou pripravujú aj na Vianoce. Celá očistená ryba (tilapia) aj s hlavou sa na najhrubších častiach nareže, osolí a obalí v múke. Prudko sa celá opečie v oleji. Keď je rybka hotová, dá sa na panvicu s troškou oleja a trochu sa podusí s paradajkami a cibuľkou. Nakoniec sa môže posypať čerstvým koriandrom. Podáva sa s polentou a duseným špenátom alebo inou zelenou listovou zeleninou.

Keňania Vianoce neprežívajú tak intenzívne ako Slováci. Dôležité je pre nich dať si dobré jedlo s rodinou. Naša kolegyňa Silvia odporúča vyskúšať na vianoce obľúbený miestny recept, Wet Fry Fish (vpravo). Foto: archív S. Mabeny

Nie každá rodina však podľa Silvie trávi čas spolu. V Keni Vianociam neprikladajú taký význam ako na Slovensku. „Niektorí cestujú za rodinou na dedinu, kde sa griluje nejaké mäso a ľudia si užívajú jednoducho to, že sú po dlhej dobre spolu.“ Aj tu chodia veriaci do kostola a deti sa tešia na darčeky.  V chudobnejších rodinách je podľa Silvie už aj samotné lepšie jedlo darčekom. „V mnohých domácnostiach nemajú dokonca stromček. Deti ho poznajú iba z výzdoby v nákupných centrách.“ Roky, počas ktorých trávila Vianoce v Keni Silvia s rodinou, si ich dotvorili zvykmi zo Slovenska. „Zadovážili sme si živý miestny stromček v kvetináči, ktorý sa podobal na ihličnan. Po troch Vianociach bol taký veľký, že sme ho vysadili von. Robievali sme kapustnicu, zemiakový šalát a smaženú rybu. Namiesto kapra bola tilapia."

Pekáč Green Planet na veľké jedlá pre celú rodinu

Jeden pekáč a desiatky typov jedál pripravených prakticky „bez práce“. Oválny pekáč Delimano Green Planet 3v1 je ako stvorený na (nielen sviatočné) obedy a večere pre celú rodinu. S objemom 7,9 l v ňom pripravíte pokrmy pre šesť osôb a navyše, pokrievka pekáča vám poslúži aj samostatne ako panvica na vyprážanie alebo pečenie. Funguje v rúre aj na sporáku a jednoducho v ňom pripravíte pečené ryby, mäso, kurča, zemiaky, kapustu, rebierka alebo koláče. 

Pekáč môžete použiť aj na servírovanie jedla priamo na stole. Foto: Delimano

AUSTRÁLIA

Vianoce plné pohody a barbecue

Ráno 25. decembra sa deti zobudia a rozbaľujú darčeky od Santu. Celý deň sa oslavuje s kamarátmi, stretáva, je a popíja. Doma, no pulárne je aj barbecue na pláži. Najneskôr na začiatku decembra píšu austrálske deti list Santovi. Adresu pozná každé z nich: Santa Claus, 999 Severný pól. Každé dostane naspäť obálku s odpoveďou od Santu, o ktorú sa stará austrálska pošta.“ Na stole nesmú podľa Slovensky Michaely Delaforce chýbať bon bons alebo crackers, veľké zabalené cukríky, ktoré vždy rozbaľujete s človekom sediacim vedľa vás. „Jeden drží, druhý ťahá. Bon bon v strede pukne a čaká sa, aké malé prekvapenie z neho vypadne.“

Michaela s deťmi a s manželom pripravujú na Štedrý deň typické slovenské Vianoce. „Pripravíme si rybu a šalát a deti si rozbalia darčeky, ktoré im poslala rodina. Večer ideme na spoločnú prechádzku, pozeráme rozsvietene ozdobené domy a vychutnávame si spoločný čas.

Článok bol pripravený v spolupráci s Delimano

Už ste čítali?

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…