Najpopulárnejšie jedlo sveta práve oslavuje! Pizza bola jedlom chudobných, zmenila to talianska kráľovná
Simona Gálová
Simona Gálová

Najpopulárnejšie jedlo sveta práve oslavuje! Pizza bola jedlom chudobných, zmenila to talianska kráľovná

Tradičná pizza musí mať cesto vyrobené z vody, múky, soli a droždia, paradajkový pretlak a mozzarellu.

Ilustratívna fotografia. — Foto: Pexels

Vyhľadávač Google zmenil svoje logo na pizzovú verziu. Dôvodom je, že toto najpopulárnejšie jedlo sveta prá ve oslavuje. Presne v tento deň v roku 2007 bolo kulinárske umenie neapolského tradičného vyrábania pizze zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Ľudstvo toto jedlo doslova miluje. Odhaduje sa, že v súčasnosti sa každý rok vo svete skonzumuje päť miliárd kusov pizze.

Ako sa vyrába pravá pizza

"Pizzaiuolo" je kulinárske know-how prenášané generáciami, ktoré pozostáva zo štyroch rôznych fáz.

  • Prvá fáza spočíva v miesení cesta, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu a hladkosť. K prvej fáze patrí aj príprava pece, v ktorej by malo horieť iba bukové drevo.
  • Druhá fáza predstavuje divadelné umenie charakterizované schopnosťou a spektakulárnosťou kuchára, ktorý pracuje s cestom a modeluje vyvýšený okraj zručnými pohybmi. Dôležitou súčasťou druhej fázy je to, ako "pizzaiolo", teda tvorca pizze, cesto otáča a krúti medzi oboma rukami a potom ho rýchlym pohybom zdvihne do vzduchu. Cesto tak získa správne „okysličenie“ a konzistenciu.
Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/170027786360960/photos/bc.AbrZk7JVo-ChvTrgOhH5xv1KxIB25Nyodx9EL7Xvdt6gIsjs4qq6XaCKpGdA3hgsuL6uPLmrs7YUbnR2ZV50cohfV4BdhiJdlpmV88bErHXZFXeVp7j-gYVzs4DjHsZlh2frRnLtBx1RjQ2Tu5V8eKie/2077150402315346/?opaqueCursor=Abonk-jYW9GfiGQ_tH5629GSc3-Kty-PTaetSWLT5QUX3MwzfofdPIar0fLyNwjJVRi12lfu-53_REHnjn5HtQl-ipOBiL8BflPnpQqFtuYNevb5AM09M_6YIAGvDT9naaK5xLMe2Apbhl1mCsEAKx2J5zL3L4ucC63ODejduIebJu3cIPG9F5yH-E8Fua2c3P9CC3SKfdhxdiVLNVj_8h0dWnuRT9u-i9JHtjU8V2gK_sqRsKtz3wVrCX1sTyMX28hUbSJsL7rxoiGqw2hUpYXw_kMnU-ROJWhDiFBsdiOq2oFahqDZRZe0dLq4KgivsHVCplHbhMc804xLbcTar-9smcdOQTL0qJwEYK84vJF4lYi8Zsi7LOc6RaFfqibTCi9bX7_P4gbd7rjcAqkRq9j9qO3JR6YkNtaOOVHD_s5JWm8jVu_KOB6rLJPYRy3EhxuioBIZoEtqFmxdAwMvv19z5EL0fbMyIfo5G4wK2m2snquQfcAwEaCY2PkUPMC2HLU-9SC9rFjA2YfnDrXAUUXGfNOoFPKpEmgWPoSDNgkbzq7EjrA9HdcHQMiDanBXObhrG5wbhLLp1r5vELIyvO9cEkzEvkKqkmGI3Tlb1vd0LMhICcl0jUq300DGg7QYuj6p8dxXJSFYhb6FdUxiE4p2luiaFV7ybXIrQTnb2wzCIw
  • Tretia fáza súvisí s polievaním cesta. Pizzaiolo nanáša ingrediencie od stredu smerom von špirálovitým pohybom v smere hodinových ručičiek.
  • Štvrtá fáza spočíva v pečení v peci na drevo, ktoré je tiež spojené s tradičným umením. Pizzaiolo ovláda pohyb, ktorým pizzu otáča tak, aby bola dokonalá.

Jedlom pre chudobných mnohí pohŕdali

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 3

Už ste čítali?

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…