Dali by ste si na večeru chrumkavé chrobáky? Nutrične vedia nahradiť aj mäso, vraví chemik pre Dobré noviny
Svrčky či larvy múčiarov. Pre mnohých niečo odporné, pre niektorých výživný zdroj potravy. Trend jedlého hmyzu sa postupne blíži aj do Európy a výhody ponúka aj v ekologickej oblasti.

Ako sa na jedenie hmyzu pozerá legislatíva?
Na európskej úrovni sa uznalo, že vybrané druhy hmyzu budú definované ako nová potravina, čo je vlastne legislatívny pojem. Tam sa zaraďujú všetky potraviny, ktoré neboli vo väčšej miere na území Európskej únie a jej členských štátov konzumované pred 5. májom 1997. Aktuálne sú podané prihlášky určitých druhov hmyzu a čaká sa na ich schválenie. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín to posudzuje, hodnotí nutričný profil a posudzuje bezpečnosť hmyzu. Akonáhle sa zaradia na zoznam nových potravín, bude ich možné legálne uvádzať na trh v celej Európskej únii. Úradníci sa dohodli, že v krajinách, kde bolo jedenie hmyzu bežnejšie, môžu na výnimku uvádzať hmyz ešte pred týmto plošným schválením. A tam patrí napríklad Česká republika alebo Nemecko. Slovensko sa ale rozhodlo počkať na plošné schválenie.
Čiže si viete predstaviť, že budeme môcť jednoducho prísť do supermarketu, kde sa bude predávať balený hmyz?
Napríklad v Česku je to bežné, hmyz sa dá zohnať legálne na trhu.
Okolo hmyzu stále existuje určité stigma. Ako podľa vás presvedčiť ľudí, aby mu dali šancu?
Prvá skúsenosť by určite mala byť pozitívna, hmyz by mal byť chutne pripravený. Napríklad ako súčasť nejakého receptu, častokrát sa tiež využíva ako náhrada múky – napríklad 15 percent múky sa nahradí hmyzím práškom. Dajú sa vyskúšať aj celé druhy hmyzu, čo je vhodné skôr pre tých odvážnych. No keď to ľudia vyskúšajú, zistia, že je to chutné a chuťou hmyz pripomína napríklad oriešky. Druhá vec je, že ľudí treba edukovať. Jediný dôvod, pre ktorý hmyz nejeme, sú naše návyky, vo svete hmyz bežne jedia. Je to bezpečné, je to výživné, tak prečo túto potravinu nevyužívať?
Aký hmyz je najobľúbenejší na konzumovanie?
Záleží od danej lokality, kde sa nachádzame. Napríklad v Afrike majú radi v určitých oblastiach termity, inde sa jedia dokonca aj vajíčka niektorých druhov hmyzu a podobne. Ale čo sa týka západného sveta, tu je to populárne skôr spracované, čiže vo forme práškov, ktoré sa dajú zakomponovať do potravín. Okrem toho sú obľúbené vysušené druhy hmyzu. Európska únia zatiaľ ako nové potraviny označila iba niektoré druhy, a tam patrí napríklad saranča sťahovavá, dva typy svrčkov alebo múčiar.
Skúšali ste už niekedy hmyz?
Jasné, ja som toho pojedol už dosť.
Ktorý vám chutil najviac?
Z toho, čo som jedol, to boli svrčky, múčiare a ich larvy. Chutí to orieškovo, slano, je to taká umami chuť.
Viete si predstaviť, že by si hmyz niekto takto choval aj sám doma?
Existujú projekty, ktoré riešia, že by si človek „pestoval“ hmyz aj sám doma na odpadkoch z kuchyne, využíval zvyšky jedál a podobne. Čiže hmyz vyrastie a človek ho potom môže jednoducho skonzumovať.
To by bolo dosť ekologické.
Presne, taká domáca produkcia.