Dobré noviny
Desať deka tresky a dva rožky. Za legendárnou pochúťkou Slovákov stojí cukrár z Nového Mesta nad Váhom
Simona Gálová
Simona Gálová

Desať deka tresky a dva rožky. Za legendárnou pochúťkou Slovákov stojí cukrár z Nového Mesta nad Váhom

Július Boško s manželkou
Július Boško s manželkou — Foto: Archív AÚ

Zo socialistického fastfoodu sa stalo obľúbené národné jedlo.

A čo dneska? Jedine treska! Tá treska, ktorú aj po 67. rokoch na trhu stále nájdeme v chladničkách slovenských rodín. Aj keď je Slovensko na chvoste Európskej únie v rámci konzumácie rýb, pravdepodobne obľúbený rybací šalát zabezpečil to, že nie sme poslední.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo?fbid=1393672610781734&set=bc.AbrAvRiTFLSwovR_Lq8PeirH8fAiflhNKiTiCSItVuVWaz64oBDrhNM8Z-Jl3gYzyVZk3uldeR4Zmp8ULBp_pA9mEr0YXp3CnydokzG-qcXOsEWhqkQ_fkCq_68eEY62IKiBBO2aESXz20Z24SOpe-JmWqpUHk2Emjsfc-cJVAkvuA&opaqueCursor=Abp-E5E0g1JS_5xOIMNEzUdGtch4pAql9rNKUmsamezlV_QPp7cRgveOPOwLJfvoCWClLo-uhRjOzbl7EIL7wu72uadpdw-o7nBcpLpQ2UZZoKqQS2uGbNEJ4m2Ciqsex-0QMAKi4Vgpp9XU_RuDc8CSl0oAJxSnPkTp7yLeEssK2bKDf1HkQsrJ1Z8va2jaZra_i3b_7xdoAzlzPKVml7Ry9TFBt3uDqReYufMF4XGEm8ZlTI4lkj6tXVCQNLXjXJs4Ve2lH_NPTUwu0LCb72WY644QezPJCWlpFs6T3Fhd6UT4PGk-jBAINZIeWNOE-FwbgTOft8Bjx8n-CggaO0bzmRzZmhbw0mbDs-GBNKLM-g2AMDaaeVl03QuRPVyZVuzw77VlBOvGrnxYpdiUBLN0h5-8ughetOh0xN9MwpIt1t6JVnVbCnj_IySHRGGhf6wf9K8zP5Q_g83RF-1vpEx9U0RivaMpe6SXJ7zR1AeQkac9M_aT3LZ8Oc74dXTJ1mWCQjedYhsnNbMPrLOBVPcEJxpLbg3Ia77we1OywCIMlNJfo8s-vukwYJlKSdQa7VmwwjMHyTGk5M_8QQCW7aOT3ZfpwqCo2Vc_laHocitf7oCWT7fOH_yHI5wguoyrgwZnJ998mt-5JOWpbJ76AdvzjO2SlRvfZSk0J8s0OlmxOCRRrSkmtHc2t_DfY41lrdzryxAu2liL1D14lpQKCM_U

Obľúbený cukrár a kuchár

Príbeh tresky v majonéze so zeleninou a octom sa začal písať v hlavnom meste ešte počas druhej svetovej vojny. Tú prvú tresku v majonéze namiešal cukrár a kuchár Július Boško, ktorý pochádzal z Nového Mesta nad Váhom. Tam bol vyhláseným cukrárom, no po vojne sa však všetko zmenilo. Cukráreň mu znárodnili a Boškovci museli začať život odznova.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=10220583070019091&set=basw.Abos3gRARvogCcFTnzWtDfBcTTSchqYYr0d_6vEVZaNjJWZFE7W_teM2gX2B68OUkxFbOGuIof3Zl8xpxWxfvUm84XZ-xn2IyC_8lFLogrk4wuXVCfbjOm9HqDrK4EtEJdwVFEPMRcZDae0qRIaJOe1BkP18smQaYetVipPTwbGL_Q&opaqueCursor=AbqRxwZ7ONZjVizvU8voF4BWNtp5Ei6LrK17aGV8GTyoJ0bn6KJHYutslpz_3K2R--JYLllSGk8beFdBfoQ3MUA7W_CeXfLvEKNNhfq_3t_nCemwU5ZOg_SRjFRFAcAY6o77T8Op3Nae5p0h-ZGuHHVYHSnMr5pT5XGjMqWrMTJ0TunR47zG0xlyNbohGhsCcVmIDV-8TRrmlAGQx6Fi4S4wjLoXNZc4nnweAYj6I2PffwtJceTkHdYMOIzoalNRycIBZZSqbNsnwTHDfTVDfB_3Y6jmZD8bcd2P3gX5H8WnEAgZ1CfekKTskhGGWzUgbiNvPUj72re33DO826remuDv7vdc6rxqc3M1QOUvk8ZCClv5-wEpl8ayQCsogbgZPFffgw2wCIyCt7mCTR-ywS2LawgujLmJRouGZjQbNXE_HF7_RyYOM2JK03qeyQr9OaXfydO2dTtjOVlYWaDLwa3WxSW4gNYYFWHEqqoE0BsCWYW_IF87tqBTdB360OTUVejJs5P04WDmrl32bzw7xdcAEw6ncYOgWVmhZ-eptgrTgZs0pCBDrggFoXJJLvxjiuYEINga9-Fz5IeYUn20HcQx7nVsauNhIt5rRNy2mlxyY7I4TvZ1mANzE2WTTO7RU0kA6sGX8ksMdoyf4v3sqk6nY9kJ8tw3Lb3W5Xpp38JbXqGKlku9RIe46NNWx6lR9jfzEogWQZBhV8iiXCoN8bXZcmr1dx7ZgAFCdrVjI2wHqgEmbvmnWwuYaWVLoC455h2m4486eQDBLMvcxy8TWZ_j

Keď sa s rodinou presťahovali do Bratislavy, zamestnal sa v národnom podniku Ryba, kde sa stal vedúcim výroby. „Bol to veľký dobrák, ktorý miloval svoju rodinu a nadovšetko aj svoju prácu,“ povedala pre My Žilina jeho neter Alena Uhríková.

Treska, majonéza, zelenina, ocot

V roku 1954 si súdruhovia lámali hlavy nad tým, ako prinútiť Slovákov jesť viac rýb. O celé ryby už Slováci nemali záujem, preto bolo potrebné vymyslieť niečo nové. Kreatívny Július Boško skombinoval do vtedy neskombinovateľné ingrediencie a ako sa zdá, chute Slovákov trafil celkom presne. Treska v majonéze sa spočiatku uchytila najmä v Bratislave, zakrátko sa však začala vyrábať vo veľkom vo všetkých štátnych podnikoch Ryba, ktoré boli v KošiciachŽiline.

Článok pokračuje na druhej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?