Dobré noviny
Neznáša tuctovosť, jeho čokolády chutia po oškvarkoch ale aj po hubách: Syrovú som päť rokov jedol len ja
Lucia Lukušová
Lucia Lukušová

Neznáša tuctovosť, jeho čokolády chutia po oškvarkoch ale aj po hubách: Syrovú som päť rokov jedol len ja

Josef Zotter
Josef Zotter — Foto: archív J. Zottera

Nechce byť priemerný a neznáša tuctové veci. Rakúsky cukrár Josef Zotter preto uprednostňuje netradičné chute i v cukrovinkách: „Syrovú čokoládu som takmer päť rokov jedol len ja sám.“

Ochutnať možno všetky ingrediencie, ktoré sú schované v hnedej, čiernej alebo bielej tabuľke. Stroje, ktoré pracovníci pri výrobe používajú, si majiteľ navrhol sám. Celý proces sa deje za sklom, takže spokojní sú hygienici, návštevníci i pracovníci. Na otázku, podľa čoho vznikajú jednotlivé chute, má Rakúšan Zotter jednoznačnú odpoveď. „Podľa mojej nálady. Určite si nerobím žiaden prieskum trhu. To by sme patrili medzi priemer. A to som nikdy nechcel byť. Konzumenti sú v chutiach konzervatívni. Avšak keď im ponúknete niečo nové, zvedavosť im nedá, a ponúknu sa. Mojim cieľom nie je, aby čokoláda so špecifickými ingredienciami chutila každému. Mne stačí, keď si nájde cestu k výnimočným a odvážnym ľuďom,“ vraví výrobca čokolády, ktorému ročne v hlave skrsne i tristo nápadov, čo s čím skombinovať. Všetky si zapisuje a keď cíti, že je ten správny čas, pustí sa do práce.

Josef Zotter si otvoril aj cintorín čokolád, kde pochováva chute, ktoré prestane vyrábať
Josef Zotter si otvoril aj cintorín čokolád, kde pochováva chute, ktoré prestane vyrábať Foto: archív J. Zottera / Lucia Lukušová

Česť ich pamiatke

Podnikateľ otvorene priznáva, že možno to s odvážnosťou niekedy trošku prepískol, ale dnes by to vraj robil rovnako. Dokonca mu ani nevadí, že nie ku každému novému produktu si zákazníci našli cestu. Veď napríklad na arašidy s kečupom, mandarínky s horčicou, paradajky so syrom a soľou, prípadne hríby s kandizovanými brusnicami, pochopiteľne, zaobalené v čokoláde treba mať trošku odvahu. Nič ale nevyšlo nazmar. „Každej novej kombinácii dávame čas. Syrovú čokoládu som takmer päť rokov jedol sám. Podobne bola na tom aj čokoláda s hubami shitake či s datľami a cviklou. Neskôr sa osvedčili. Za každou, ktorú sťahujeme z trhu, mi je ale ľúto. Aby som si uctil jednotlivé chute a tiež prácu mojich ľudí, vytvoril som čokoládový cintorín. Symbolicky im každej jednej horí na hrobe sviečka, nech nezabudneme,“ usmieva sa na záver.  

Časť 2 / 2

Už ste čítali?