Neznáša tuctovosť, jeho čokolády chutia po oškvarkoch ale aj po hubách: Syrovú som päť rokov jedol len ja
Lucia Lukušová
Lucia Lukušová

Neznáša tuctovosť, jeho čokolády chutia po oškvarkoch ale aj po hubách: Syrovú som päť rokov jedol len ja

Nechce byť priemerný a neznáša tuctové veci. Rakúsky cukrár Josef Zotter preto uprednostňuje netradičné chute i v cukrovinkách: „Syrovú čokoládu som takmer päť rokov jedol len ja sám.“

Josef Zotter — Foto: archív J. Zottera

Zaujať na prvý pohľad, respektíve chuť – o to ide rakúskemu cukrárovi Josefovi Zotterovi. On sám svojím zovňajškom a výrazom tváre nepatrí medzi šedé myšky. A týmto sa riadi aj pri výrobe čokolády, ktorá v jeho továrni tečie už vyše dvadsať rokov. „Som intuitívny človek takmer vo všetkom. Dvojnásobne to platí o výrobe čokolády. Preto sa môžu zdať niektoré chute úplne bláznivé. Veď ktorý klasický čokolatiér by pridal do sladkej tekutej hmoty napríklad oškvarky či huby?“ usmieva sa.

Skúsenosti má zo Švajčiarska i z Ameriky

Milovník čokolády bol vždy tak trošku čiernou ovcou rodiny. Ak by mal poslúchnuť svojich rodičov, dnes by o ňom nikto nevedel a zrejme by bol krčmárom vo svojej rodnej dedine Bergl v rakúskom Štajersku a kraľoval by rodinnému statku. Vyučený kuchár – čašník ale namiesto toho, aby čapoval pivo v rodinnom podniku, odišiel do skutočnej reštaurácie, kde nadobudol prax. „Práca sa mi zapáčila, hoci na začiatok ma púšťali len k takým veciam, kde som nemohol nič pokaziť. Neskôr som sa vypracoval a zamestnal som sa v luxusných rakúskych a švajčiarskych hoteloch. V dvadsaťpäťke som už cítil, že som sa v tom skutočne našiel a to je moja budúcnosť. Chcel som byť však iný. Preto som sa začal viac venovať cukrárčine. Uchytil som sa najskôr v hoteli, neskôr v jednej vychýrenej viedenskej cukrárni, až som išiel na skusy za veľkú mláku. V New Yorku som rok piekol v päťhviezdičkovom hoteli,“ spomína na začiatky svojej sladkej kariéry. Ak by bolo na ňom, zrejme by tam ostal dlhšie a možno i doteraz. No jeho vtedajšia priateľka a dnes manželka Ulrike rozhodla – „Vrátime sa späť.

Josef Zotter a jeho čokoláda
Josef Zotter a jeho čokoláda Foto: archív J. Zottera

O pôvode surovín vie všetko. Sú naozaj bio

Keď si v Grazi otvoril prvú kaviareň, zákazníci ju skôr obchádzali, akoby mali vyskúšať nové kombinácií chutí. Zrejme nemali dosť odvahy na to, aby si objednali zákusok z čierneho piva alebo mliečnej ryže. Lenže po dvoch rokoch od spustenia prevádzky začali oceňovať jeho originalitu. Keďže Josef chcel byť minimálne o krok vpred pred konkurenciou, k pečeným maškrtám pridal čokoládu. Inšpiroval sa, keď cestoval po Južnej Amerike či Afrike, kde videl obrovské farmy na pestovanie kakaa. „Jednou z prvých kombinácií boli tekvicové semienka s marcipánom. Čokoláda mala obrovský úspech. Určite to bolo aj tým, že od začiatku s ňou pracujeme ručne a neodlievame ju do foriem. Čiže moji kolegovia naspodok natierajú kúsok po kúsku veľmi tenkú vrstvu čokolády, potom pridávajú akoby plnku, ktorá je podstatne hrubšia. Dávajú napríklad nugát s orechmi, sušenými kvetmi, ovocím a podobne a na záver ešte opätovne pridajú tenkú hmotu čokolády ako na začiatku. Od väčšiny výrobcov sa líšime tiež tým, že na všetky ingrediencie, z ktorých sa tabuľka čokolády skladá, máme certifikát o bio pôvode. Čo sa dá, kupujem v našom regióne, či už ide o mlieko, ovocie alebo aj pálenky a likéry. Osobne chodievam na plantáže kakaových bôbov, poznám všetkých majiteľov a zaujímam sa, akým spôsobom ich pestujú,“ pokračuje.

Josef Zotter a jeho čokoláda
Josef Zotter a jeho čokoláda Foto: Archív J. Zottera / Lucia Lukušová

Chute kombinuje podľa nálady

Čo by to už ale bola za výrobňa čokolády, ak by vám len všade pod nosom rozvoniavala a nemohli by ste nič ochutnať. Preto Josef Zotter v rodisku Bergl prepojil výrobnú časť s návštevníkmi. Za sedemnásť eur dostane každý keramickú lyžicu do ruky a stáva sa akoby hlavným hrdinom filmu Charlie a továreň na čokoládu.

Článok pokračuje na druhej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…