Dobré noviny
Prvé geneticky vylepšené paradajky majú zázračné účinky: Môžu zachrániť život a prinesú vytúžený pokoj
Simona Gálová
Simona Gálová

Prvé geneticky vylepšené paradajky majú zázračné účinky: Môžu zachrániť život a prinesú vytúžený pokoj

Ilustratívna fotografia.
Ilustratívna fotografia. — Foto: Sanatech Seed; Pexels

Paradajky upravili špeciálnymi genetickými nožnicami, ktoré sú nádejou aj pri liečbe dedičných ochorení, rakoviny a ďalších civilizačných chorôb.

Japonské paradajky sú pomocou nožníc CRISPR upravené tak, aby mali zníženú hladinu enzýmu, ktorý rozkladá kyselinu GABA, vďaka čomu má paradajka tejto prospešnej kyseliny päťkrát viac. Podľa mnohých výskumov má táto látka upokojujúci účinok, znižuje úroveň stresu a pomáha k lepšiemu spánku. Okrem toho znižuje riziko vzniku srdcových chorôb aj mozgovej príhody.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Daily CRISPR Updates (@crispr.daily)

V Európskej únii sú geneticky upravené potraviny v súčasnosti zakázané, aj keď podľa mnohých vedcov majú geneticky upravené potraviny zásadný potenciál pre kvalitnú úpravu plodov bez akejkoľvek chémie.

Cielená úprava genómu

Cielená úprava genómu nožnicami CRISPR spôsobuje menej rozsiahle zásahy ako genetická modifikácia. „Genetická úprava je jedna z najzaujímavejších technológii, ktoré som v posledných rokov v oblasti skúmanie plodín videla,“ povedala pre AP bádateľka Wendy Harwoodová.

Ku genetickému inžinierstvu sa podľa BBC chce po odchode z únie pridať aj Veľká Británia, konkrétne Anglicko. Od genetickej úpravy si sľubujú väčšie výnosy, menšie používanie chemických postrekov a zníženie emisií. „Úpravy genómu sa dnes používajú v medicíne a majú obrovský potenciál na riešenie veľkých poľnohospodárskych výziev spojených s potravinovou bezpečnosťou, zmenou klímy a udržateľnosťou,“ dodal profesor biotechnológie Denis Murphy. Odporcovia genetických úprav však upozorňujú, že ide o mladú technológiu, ktorej zavádzanie by malo byť pod veľkou kontrolou.

Časť 2 / 2

Už ste čítali?