Prvé geneticky vylepšené paradajky majú zázračné účinky: Môžu zachrániť život a prinesú vytúžený pokoj
Simona Gálová
Simona Gálová

Prvé geneticky vylepšené paradajky majú zázračné účinky: Môžu zachrániť život a prinesú vytúžený pokoj

Paradajky upravili špeciálnymi genetickými nožnicami, ktoré sú nádejou aj pri liečbe dedičných ochorení, rakoviny a ďalších civilizačných chorôb.

Ilustratívna fotografia. — Foto: Sanatech Seed; Pexels

V Japonsku sa počas septembra začala predávať prvá potravina upravená pomocou takzvaných genetických nožníc CRISPR. Japonská spoločnosť vyvinula paradajky s vysokým obsahom kyseliny gama-aminomaselnej (GABA), ktorá zvyšuje psychickú pohodu a znižuje krvný tlak. Podľa portálu IFL Science v porovnaní s bežnými paradajkami nový druh obsahuje štyri až päťkrát viac látky GABA.

Najprv chceli predávať pretlak, ale záujem bol obrovský

Japonci chceli pôvodne predávať len paradajkový pretlak vyrobený z takto upravených paradajok, ale záujem bol tak obrovský, že nakoniec predávajú priamo paradajky.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo?fbid=397471775353931&set=bc.AboB-6VxuUMTz3gh2FVsLijIWknfA-IlzSw-Jod0HvLpkEYZFnBBKmGPUvLX4rxFXu50Hra35UM5zwrNL0SLpT71JV9pVJRRHQFm8aP4SZYl4UEdzxlZbNBam3tR4EDSXst_AeeAW5Vyl04JhPEIVHnY&opaqueCursor=AbqVRysw3112_TD3-rAaad3GWFNiYU0vi8Y2V5gr8x_VicwY0_GJYEy3hEclrs1ICroTfuATYa4-58jPTqUNmrSFJs-ROQPBpPhV65F_w-0fzFPXo5N7RPZuYeXOZNfxHP49bXtL8jNeP3RvpKYds3YmCLmwahvEp7yvf8V4V5VBatQGOtJHkXP4vAErUUE7-ln0SV7kbm1Tnsam-zUnrKJN-hCpcPwwg_klXlaMpHwFbFP2RoatHmgh5i0tfW2xbp2eGa_jOMU1p1TVgQ2nMiOpD135LsqIyPW_e9tTyPYORWHpx7MO1X5v4KRCkaO7r2R-xaf9LgYPprlSbeZ_Jzf5UyrMeSPRHUKMT_Ekp3mXa_IvKg6HHpqjwEeoKhy0AbG1RnWorvtZxQshbBf9YhWA1QgdMpOm0ECnuiwr787hMrdyRU81psOs9pMPpxRaf4KlS0V9NLsm97NFmzK9zWV2vLSqHCihzwfFHsTll5R2PZP4rKhDnEVUUWSI1-BTHyU_IYkcNB9jY6dJhj5hJzPqVSO9QJI8dtiuRByK-vnJtuF5jPcrxRDbLGz_NFGXv3udaRVOygMku8UIbGhCpkGn5b_ZIunNzaP1RNbC3DSGaiZuMkZUXIbOX8Gw3S6smM9ih3XC8nZ_cBbs4rCJ3qxNNp4rfjTopkrCG8E-PpMhePsay2yyfc3TEjiIt6NHUapEMWNMk0EtMGdnfMumLdIZ

Výrobca zdôrazňuje, že úprava paradajok je iba začiatkom, v blízkej budúcnosti sa chystá na úpravu ďalších druhov zeleniny aj ovocia. Aj keď genetická úprava môže znieť strašidelne, zmenou génov vlastne prešla drvivá väčšina potravín, ktoré konzumujeme.

Moderné banány sú napríklad výsledkom stáročia trvajúcej hybridizácie s inými odrodami. Pomocou genetických nožníc CRISPR majú vedci oveľa väčšiu kontrolu nad tým, ktoré gény v potravine chcú, alebo nechcú.

Upokojujú a znižujú riziko fatálnych chorôb

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…

Slovák Marek pracuje pre Teslu: Tvrdú morálku v práci vydržíte,…

Marek Vančo pracuje v americkej centrále Tesly v tíme autopilota pre samojazdiace…

O slovenskú gymnazistku majú záujem na Oxforde. Od vedeckej…

Paulína na sebe pracovala nad rámec toho, čo vyžaduje škola. Drina sa…