Viete, čo dokáže spojiť generácie Slovákov? Skvelé jedlo a spoločná hostina
Inzercia
Inzercia

Viete, čo dokáže spojiť generácie Slovákov? Skvelé jedlo a spoločná hostina

Aj vy sa stretávate s rodinou pri babkinej fantastickej pečenej kačke či pri nedeľnom dezerte u svokrovcov?

ilustračné foto — Foto: Adobe stock

Hoci žijeme v zvláštnej dobe, ktorá vo viacerých otázkach rozdeľuje ľudí na dva tábory, stále je okolo nás množstvo vecí, ktoré dokážu zbližovať. A práve skvelé jedlo má túto magickú moc viac ako čokoľvek iné.

Slováci varia radi

Nezáleží na tom, či patríte ku generácii skôr narodených alebo k mladým ľuďom, ktorí majú celý život pred sebou. Keď ide o obľúbené jedlo, na ktoré sa vám zbiehajú slinky, neexistujú žiadne odlišnosti či rozdiely. Na tento zaujímavý fenomén sa vo svojom najnovšom spotrebiteľskom prieskume pozrela spoločnosť BILLA. Zástupcov staršej generácie vo veku 60 + a mladých ľudí od 16 do 30 rokov sa opýtala na ich zvyky vo varení, stolovaní a nakupovaní potravín. „Zistili sme, že mladší aj starší Slováci uprednostňujú varenie z kvalitných surovín, a to najmä domáceho pôvodu. Vo všeobecnosti majú k príprave jedál veľmi blízko – denne alebo aspoň niekoľkokrát do týždňa varí väčšina oslovených ľudí, celkovo 72 %,“ uviedla Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa BILLA. Podľa prieskumu si väčšina mladších aj starších respondentov rada v kuchyni pripravuje jedlá, ktoré už má odskúšané, no Slováci sa neboja ani nových receptov a ingrediencií. „K odpovedi, že pri varení experimentujú, sa priklonili takmer tri štvrtiny (72 %) mladších opýtaných a 71 % respondentov zo staršej generácie,“ objasnila K. Kirchnerová. Ak vám teda stará mama nabudúce naservíruje vietnamské jarné rolky, niet sa čomu čudovať, v jedle neplatia žiadne limity.

ilustračné foto
ilustračné foto Foto: Adobe Stock

Za prestretým stolom

To, že slovenské rodiny stmeľuje skvelé jedlo, sa v prieskume BILLA potvrdilo aj pri otázkach o stolovaní.  „Z nášho prieskumu vyplýva, že Slováci si jedlo radi vychutnávajú v spoločnosti iných ľudí. Mladší aj starší respondenti si k jednému stolu najčastejšie sadajú s najbližšou rodinou –  v obidvoch vekových kategóriách takto odpovedalo viac ako deväť z desiatich opýtaných. Druhou najčastejšou možnosťou, ako si ľudia vychutnávajú jedlo, je v spoločnosti príbuzných,“ povedala K. Kirchnerová. Vo všeobecnosti účastníci prieskumu súhlasili s tým, že spoločné stolovanie je dôležité najmä pre deti, upevňuje vzťahy v rodine či medzi priateľmi a má veľký význam v komunikácii. Pre obe generácie je spoločné stolovanie zvykom a tradíciou, ale aj príležitosťou stretnúť sa s ľuďmi. Veľká zhoda je medzi mladšími a staršími opýtanými aj v predstave výborného jedla. Slovákom odhliadnuc od veku chutia napríklad bryndzové halušky, steaky, rezne, zemiaky či pizza.

Skvelé jedlo v BILLA

Na skutočnosť, že obľúbené špeciality sú malým zázrakom, vďaka ktorému sa dokážu pravidelne schádzať celé rodiny, upozorňuje BILLA vo svojej novej kampani „Skvelé jedlo spája generácie“. Spoločnosť touto kampaňou dokazuje, že či už Slováci varia tradičné recepty alebo sa neboja nových chutí, v kuchyni si vždy vedia vymeniť podnety a skúsenosti, bez ohľadu na to, v akom roku sa narodili. „Našou novou kampaňou tlmočíme zákazníkom dva hlavné odkazy. Poukazujeme na to, že nielen v čase pandémie sú pre každého človeka veľmi dôležité vrúcne vzťahy s rodinou a priateľmi. Zároveň touto kampaňou našim zákazníkom potvrdzujeme, že v predajniach BILLA sa vždy môžu spoľahnúť na bohatý sortiment kvalitných potravín, s ktorými si pripravia skvelé slovenské recepty, ale aj novinky zo svetovej gastronómie,“ povedala Denisa Pernicová, marketingová riaditeľka BILLA.

 

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…