Dobré noviny
Potraviny zo skládky nájdu svoje využitie. Na špeciálnom trhu môžu nakupovať aj ľudia bez peňazí
Simona Gálová
Simona Gálová

Potraviny zo skládky nájdu svoje využitie. Na špeciálnom trhu môžu nakupovať aj ľudia bez peňazí

Trh zachránených potravín.
Trh zachránených potravín. — Foto: Food Stash

Cieľom nového supermarketu je znížiť plytvanie jedlom, ktoré obchodníci vyhadzujú aj napriek tomu, že je stále jedlé.

V kanadskom Vancouveri otvárajú nový supermarket, ktorého cieľom je dostať nechcené a zbytočne vyhodené jedlo do rúk tým, ktorí ho potrebujú a chcú. Trh zachránených potravín poskytne od 1. októbra potraviny každému, bez ohľadu na to, či za nich zaplatí alebo nie. Predaj totiž funguje na princípe „zaplať toľko, koľko uznáš za vhodné“, bez ohľadu na to, či chcú nakupujúci znížiť svoj vplyv na životné prostredie alebo jednoducho potrebujú znížiť náklady na potraviny.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Food Stash Foundation (@foodstashfoundation)

Medzi zachráneným tovarom sa nachádzajú všetky potraviny, ktoré supermarkety, veľkoobchodníci či farmy vyhodili kvôli preplneniu zásob, zrušeným objednávkam  či blížiacemu sa dátumu minimálnej trvanlivosti. Kanadská nadácia Food Stash doteraz vyberala jedlo, ktoré chceli obchodníci vyhodiť a dodávala ich do rodín, ktoré žili v hmotnej núdzi. Mesačne rozniesli aj 31-tisíc kilogramov jedla a stále im nejaké ostalo. Preto sa rozhodli založiť trh zachránených potravín, kde si môže prísť nakúpiť úplne každý.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Food Stash Foundation (@foodstashfoundation)

Na pultoch zákazníci nájdu rôzne druhy ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov aj vajcia. Hlavným cieľom trhu je znížiť plytvanie jedlom, ktoré sa vyhodí na skládku aj napriek tomu, že je stále jedlé. Podľa nadácie Food Stash sa až 58 percent všetkých potravín vyrobených v Kanade stáva odpadom. Ani Európa na tom nie je o nič lepšie – potraviny, ktoré sa v súčasnosti podľa OSN v Európe zbytočne vyhodia, by mohli nasýtiť 200 miliónov ľudí.

Už ste čítali?